nlc.hu
Utazás

Ezek a virtuális kiállítások kiszakítanak a valóságból

Salvador Dali képzeletében jártam – Ezek az interaktív kiállítások rendesen kiszakítanak a valóságból

Az interaktív kiállításokon ma már elképesztő virtuális élményben lehet részünk, szó szerint elmerülhetünk a világ legmeghatározóbb művészeinek csodálatos fantáziavilágában. Az egyik reggelünket Dali univerzumában kezdtük, és ezen felbuzdulva, összegyűjtöttünk még pár olyan kiállítást a világból, amelyeken a technika segítségével kirándulást tehetünk a fantáziavilágba, vagy utazhatunk egyet az időben. 

Isten hozott Dali univerzumában!

Milyen lehet Salvador Dalival találkozni, az elméjében kalandozni, a hosszú lábú elefántjai és furcsábbnál furcsább élőlényei közelébe kerülni? Az a csodás, hogy mindehhez csak a budapesti Király utcai Komplexig kell menni, ahol nemcsak megnézhetjük a 20. század egyik legnagyobb hatású művészének grafikáit, életnagyságú szobrait és más képzőművészeti alkotásait, hanem a kiállítás végén (ahol egyébként több mint 150 alkotást gyűjtöttek össze), egy VR-szemüveg segítségével nyolc percet tölthetünk Dali univerzumában.

Salvador Dali fantáziája

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ebben a virtuális látogatásban először találkozhatunk a művésszel, aki elmondja a jól ismert mondatát is, miszerint ő nem furcsa, csak nem normális. Aztán szívélyesen beenged minket a képzeletébe, ahol a képeiről jól ismert élőlényekkel, tárgyakkal, mint például a folyó órával is találkozhatunk. Számomra a legmegkapóbb élmény az volt, amikor a sivatagi látomásába csöppentem, és a hosszú lábú elefántjai között barangolhattam. Mindemellett megannyi képét és szobrát is megtekinthetjük a nagyra tartott művésznek.

A kiállítást augusztusig lehet látogatni.

A szomszédos Bécsbe is érdemes átruccanni

Bécsben számtalan múzeumban és galériában egész évben változó kiállításokat rendeznek, rengeteg kulturális élményből válogathatunk, ha a városban járunk. Amennyiben egy kicsit interaktívabb szórakozásra vágyunk, azt sem kell sokat keresni, elég csak ellátogatni a a Haus der Musik múzeumba, amely abban a házban található, ahol Otto Nicolai, a Bécsi Filharmonikusok alapítója élt mintegy 150 évvel ezelőtt. Az egykori háza egyszerre  klasszikus múzeum és a kipróbálható, megtapasztalható zenei csodák palotája.

Az interaktív kiállításokon felfedezhetjük a hangok eredetét, hogyan lehet belőlük zenét kreálni, sőt, még azt is megtapasztalhatjuk, mit hallhat egy magzat az anyaméhben, de a fejhallgatókkal ellátott képernyők előtt barangolhatunk a hangok birodalmában.is. Mindeközben mindent megtudhatunk az olyan nagy zeneszerzőkről, mint Mozart, Beethoven, Schubert és Mahler.

Londonban Van Gogh fantáziája kel életre

Valószínűleg már hallottál a londoni Van Gogh-kiállításról: a The Immersive Experience-ről. A talán egyik leghíresebb (és legtragikusabb életű) holland művészének alkotásai kelnek itt életre. Éteri hangzásvilág is kíséri az utazást a hatalmas, 2000 négyzetméteres téren keresztül, ahol a padlót leszámítva mindent LED-falak borítanak, amelyekre Van Gogh legnépszerűbb festményeit vetítik ki. Az alkalmanként mozgó képek egészen elképesztő látványt és élményt nyújtanak. A termekben általában nyugágyakat is kitesznek, hogy hanyatt fekve is lehessen gyönyörködni a nem mindennapi látványban.

A tárlaton 8 ikonikus Van Gogh festményt vehetünk szemügyre “belülről” a VR-szemüvegnek köszönhetően. A virtuális valóságban bármit meg lehet “fogdosni” anélkül, hogy egy teremőr megdorgálna minket a taperolásért. Az utolsó teremben Van Gogh leghíresebb alkotásai kerülnek térbe: az egymás elé lógatott képrészletek mélységet adnak a festményeknek.

Dubaj, a felnőttek játszóháza

Tapasztalatból mondjuk, hogy ha aktív pihenésre és arra vágysz, hogy a fantáziádat szabadon engedd, akkor érdemes egyszer ellátogatni Dubajba, a legek városába. Itt van például a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, ahonnan tiszta időben akár 90 km-re is el lehet látni, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, az 50 focipálya méretű Dubai Mall, amelynek a bejáratánál egy kisebb ház méretű akvárium fogadja a látogatókat, benne cápák, ráják és néha búvárok. Pár emelettel feljebb pedig egy komplett víz alatti világba lehet elmerülni hosszú órákon át.

De ez csak egy szelete annak az elképesztő mennyiségű, mesterséges ingernek, sci-fi filmbe illő szórakoztató komplexumnak, amelyet Dubajban felhúztak. 2022 decemberében nyílt egy új, élményszerű szórakoztató park, az Aya, ahol a művészetet és a technológiát tizenkét teremben ötvöző, vibráló, interaktív élményekkel teli 40 000 négyzetméteres területen bolyonghatnak a csodák között. Teremből terembe járva, különféle világokba csöppenünk, játszhatunk, virtuális kertekben, idegen kozmoszokban barangolhatunk hosszú órákon át. Íme egy kis ízelítő a virtuális kirándulásból:

Via: 1, 2, 3, 4,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top