nlc.hu
Utazás

Kedden érkeznek Magyarországra a sérült katonák

A mai napon érkeznek Magyarországra a Koszovóban megsérült magyar katonák

A koszovói zavargásban megsérült katonák a mai napon, azaz kedden érkeznek Budapestre. Szijjártó Péter Budapesten tartott sajtótájékoztatójában elmondta, hogy arról még nem született döntés, miszerint küldenek-e újabb katonákat a helyszínre.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk hétfőn a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és rendet fenntartani akaró KFOR-katonák között. Kedden szintén gyülekeztek a tüntetők, ezért amerikai, olasz és lengyel KFOR-katonákat is a helyszínre küldtek, azonban a demonstráció békés volt. Az Index információi szerint a magyar sebesültek a mai napon, azaz kedden érkeznek Budapestre.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, Budapesten tartott sajtótájékoztatót az egyiptomi külügyminiszterrel, ahol elárulta, hogy tizenöt magyar sebesültet kórházban kellett ellátni, a többiek hazaszállításáról pedig egy orvoscsoport fog döntést hozni. Arról még nem született döntés, hogy küldenek-e újabb katonákat a helyszínre.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke a Nyugat-Balkán békéje, így ez az oka annak, hogy a kormány pártolja az EU mielőbbi bővítését ebben az irányban. 

A koszovói rendőrség különleges egységei védik az önkormányzat épületét a szerb tüntetőktől az albániai új polgármester elleni akciójukon a koszovói Mitrovicában 2023. május 29-én.

A koszovói rendőrség különleges egységei védik az önkormányzat épületét a szerb tüntetőktől az albániai új polgármester elleni akciójukon a koszovói Mitrovicában 2023. május 29-én. (Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images)

A KFOR közlései szerint a hétfői összecsapásokban 30 katona sérült meg, köztük 19 magyar és 11 olasz katona – írja a Telex. Három magyar katonát lőfegyverrel sebesítettek meg, de egyikük sincsen életveszélyes állapotban. 

A zavargások pénteken kezdődtek, amikor a szerbek azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy albán vezetők kerüljenek a település élére. Az épület előtt tüntető emberek miatt a polgármester 24 órán keresztül nem tudta elhagyni az irodáját. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top