nlc.hu
Utazás

A Titanic magyar utasa, Weisz Lipót

Új életet akart kezdeni a Titanic egyetlen magyar halottja, Weisz Lipót

A férfi a tengerentúlon akart új életet kezdeni, de sajnos ő sem élte túl a hajókatasztrófát. Holtteste azonban meglepő felfedezéssel szolgált.

Leopold Weisz – ezen a néven szerepelt a Titanic utaslistáján az a férfi, akit az óceánjáró egyetlen magyar áldozataként emlegetnek. Bár a pontos születési dátuma nem ismert, de valamikor 1875 és 1880 között Weisz Lipót néven látta meg a napvilágot Veszprémben, zsidó szülők gyermekeként. A család előbb Budapestre, majd később Bécsbe költözött. Lipót művészi tehetsége már fiatalon megmutatkozott és lehetősége nyílt arra, hogy Bécs után Párizsban, majd Angliában, a bromsgrove-i Iparművészeti Egyesületnél is tanulhasson. Ezekben az években ismerkedett meg a belga Mathilde Françoise Pëde-del, akit feleségül vett.

Az 1911-es népszámlálás adatai szerint a házaspár Bromsgrove-ban élt, ahol a férj kő- és fafaragóként kereste a kenyerét. Weisz 1911 őszén aztán Kanadában kapott munkát: a Lusitania fedélzetén kelt át a tengerentúlra, ahol Montréali Szépművészeti Múzeum épületének domborművein dolgozott. Mivel elégedettek voltak a munkájával, az építész Edward Wren megbízta a Kanada kilenc tartományát jelképező kőpajzsok megfaragásával is, illetve azt tervezték, hogy közös üzletet alapítanak. Weisz ezért úgy döntött, feleségével Kanadában telepednek le.

Weisz Lipót

Weisz Lipót, a Titanic áldozatainak egyike (Fotók Getty Images/encyclopedia-titanica.org)

1912-ben visszatért Mathilde- ért Nagy-Britanniába, majd ismét a Lusitaniára váltottak jegyet, ám a szénsztrájk miatt átfoglalták a jegyüket a Titanicra. Weisz még az út előtt minden vagyonát, nagyjából 15 000 dollárt és a 21 kiló aranyat belevarrta a kabátjába. 1912. április 10-én Southampton kikötőjében szálltak fel az óceánjáróra.  

A katasztrófa éjszakáján a férfi sétálni indult a fedélzeten, míg felesége rögtönzött zenei esten vett részt a másodosztály ebédlőjében, ahol maga is elénekelt egy dalt. Ezt követően csatlakozott férjéhez, majd visszatértek a kabinjukba, ahol az asszony megjegyezte, hogy furcsán érzi magát. 23:40-kor egy jókora rengést éreztek. A Titanic ekkor ütközött a jéghegynek.

A fedélzetre menekültek, ahol a feleségnek sikerült beülnie az egyik mentőcsónakba, melynek utasait később a Carpathia mentette ki, ennek fedélzetén jutott el aztán New Yorkba.

Leopold Weisz nem élte túl a katasztrófát. Holttestét – az aranyakkal és pénzzel kitömött kabátban – azonban megtalálták és Kanadába szállították. A montréali Baron de Hirsch temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírkövén ez a felirat olvasható: „Tehetséges és ígéretes szobrász, a bromsgrove-i ipartestület tagja, munkáira Montréalban és külföldön egyaránt csodálattal tekintenek.”

Özvegye, Mathilde Kanadában maradt és eredeti szakmájában, varrónőként kezdett dolgozni. Később feleségül ment néhai férje üzlettársához, Edward Wrenhez.

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top