nlc.hu
Utazás

Pokollá teheti a vakációt egy rosszul megválasztott szállás

„Egyszer csak észrevettem, hogy figyel valaki a fürdőszoba kulcslyukán” – Pokollá teheti a vakációt egy rosszul megválasztott szállás

Habár egy utazásnak az örömről, a szépségről és a békéről kellene szólnia, egy nem jól megválasztott szállás hamar pokollá teheti az egész vakációt. De vajon milyen veszélyei vannak a magánkézben levő szállásoknak? És tényleg engedélyezett az Airbnb-szállásokon a beltéri kamera? Cikkünkben erre keressük a választ!

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet egy Airbnb-szállás kiválasztása az utazásunk idejére, nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen saját tulajdonostól kiadó otthont is választanánk, alaposan tájékozódjunk a helyszínről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor hamar pokollá válhat az utazásunk, amelyre hónapokon keresztül gyűjtögettünk. Még belegondolni is szörnyű, mennyire rosszul érezhetik magukat azok az utazók, akik nagy reményeket táplálva megérkeztek a kivett otthonba, majd ott realizálták, hogy az szinte szemernyit sem hasonlít az internetre feltöltött fotókhoz. Rosszabb esetekben pedig egyéb más meglepetéseket tapasztaltak…

Miért jó az Airbnb?

Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a lehetőségek, amik megkönnyítik az emberek közötti üzletkötést. Ilyen volt anno az Uber vagy most a Vinted. Bár Magyarországra egy kicsivel később tört be az Airbnb-láz, mint külföldön, az utóbbi évtizedben hazánkban is megsokszorozódott a bérelhető lakások száma. Ez nem is csoda, hiszen van is rá igény az utazók részéről. Egy bérelhető otthon sokszor ugyanis jóval olcsóbb szállást kínál, mint a szállodák. Ha ügyesek vagyunk, akkor plusz teret is nyerhetünk vele magunknak, az Airbnb-szállások ugyanis általában nagyobbak, mint egy 25 négyzetméteres standard szállodai szoba. Nem beszélve arról, hogy míg a szállodákban esélyünk sincs egy közös esti főzőcskézésre egy fárasztó városnézés után, addig ezt a bérelt otthonunkban játszi könnyedséggel megtehetjük. Méghozzá ingyen WiFi-vel.

Szintén az Airbnb lehetősége mellett szól az is, hogy egy szállodai szoba kevésbé nyújt egyedülálló élményt. Ha egy nagy komplexumba foglalunk, akkor szinte minden foglalható szoba ugyanolyan. Bár ezek a szobák lenyűgözőek és modernek lehetnek, sok esetben hiányozhat belőlük az otthon melegének érzése. Mindezek mellett, ha nagyon nagy szerencsénk van, akkor az érkezésünk pillanatában maga a szállásadó is elláthat bennünket néhány hasznos tanáccsal az utazási élményünk növelése érdekében. Ezzel pedig máris megspóroltuk az idegenvezető díját is.

Mik a veszélyei a magánszállásoknak?

Bár mindezek után biztosan csalogató lehet egy otthon bérlése az utazásunk idejére, nem szabad elfelejtenünk, hogy mint mindennek, ennek a lehetőségnek is van egy sötét oldala.

Nagy fejfájást okozhat az utazóknak egy nem megfelelően megválasztott szállás (Fotó: Getty Images)

Nagy fejfájást okozhat az utazóknak egy nem megfelelően megválasztott szállás (Fotó: Getty Images)

Hazug fotók

Mint már korábban említettük, előfordulhat például az, hogy a lakás, amit kivettünk, egyáltalán nem hasonlít azokra a képekre, mint amiket az interneten láttunk róla. Ilyenkor nagy megdöbbenéssel tapasztalhatjuk, hogy foszlik a tapéta, töröttek a bútorok, vagy sokkal kisebb a lakás, mint amire számítottunk volna.

„Évek óta a terveim között volt, hogy végre elutazzak a Plitvicei-tavakhoz és eltöltsek ott egy hétvégét. Mivel spórolni szerettem volna, egy olcsóbb Airbnb-t választottam, ami a képek és az értékelések alapján is megfelelőnek tűnt. Amikor azonban odaértem a lakáshoz, a ház szinte omladozott, és a lépcsőházban világítás sem volt, így sötétben kellett felcuccolnom a második emeletre.

Mikor felértem a szobába, leültem az egyik székre szusszanni egyet, majd kis híján hatalmasat estem, az ugyanis be volt szakadva. Ekkor néztem körbe igazán, hogy hol is járok: egy sötét, konyha nélküli – pedig konyhás szobát foglaltam –, penészes lakásban, ráadásul a világ végén…

 – nyilatkozta lapunknak egy utazó.

Nem megfelelő higiéniai körülmények

Hiába mutat jól egy lakás azokon a csalogató fotókon, amiket a kiadás megkezdése során készítettek róla, egy bizonyos idő elteltével lelakottá válik, ha nem tartják megfelelően tisztán és karban. Ez esetben is hamar csalódottak lehetnek az utazók, hiszen már a lakásba érve megcsaphatja őket a dohszag, elrettenheti őket egy-egy pókháló vagy kéretlen bogár.

„Nagyon nagy csalódás ért bennünket egy Airbnb-szállás kapcsán, mikor Olaszországban jártunk a férjemmel. Már a megérkezésünk pillanatában sokkolt bennünket, hogy a szobánk az utcáról nyílik – természetesen ez nem volt feltüntetve a képeken. Ezzel még meg tudtunk volna barátkozni, amikor azonban beléptünk a szállásra olyan dohszag és kosz fogadott bennünket, hogy nem bírtunk benne megmaradni. Kértük a szállásadót, hogy takarítson ki, aki eleget is tett a kérésünknek. Mikor azonban visszatértünk a lakásba, egy fokkal sem lett jobb a helyzet, így úgy döntöttünk, hogy azonnali hatállyal távozunk. Szerencsére sikerült találnunk egy másik otthont, ahol megszállhatunk, és egy kis huzavona után a pénzünket is visszakaptuk” – nyilatkozta az nlc-nek egy másik csalódott utazó.

Szintén szerencsétlenül járt egy lapunknak nyilatkozó másik vakációzó is, aki bár látszólag tiszta és rendezett otthonba érkezett, hamar rájött, hogy „más vendégek is tartózkodnak” a bérelt lakásában.

„Mikor Spanyolországban jártam a barátommal, amint megérkeztünk az Airbnb-szállásunkra, hamar jött számunkra a feketeleves. Mikor ugyanis körbemutatta nekünk a szállásadó a helyet, egy csótány futott felénk, amit azonnal le is fújt. A hölgy bizonygatta nekünk, hogy erre még soha nem volt példa, amióta kiadja a házat, az azonban elgondolkoztatott, hogy miért volt akkor már rögtön a lakásban egy csótányirtó szer, ha most fordult ez elő először…”

Elrettentő környék

Az is előfordulhat, hogy bár a lakás megfelelő, egy olyan környéken helyezkedik el, ahol nem szívesen tartózkodnánk öt percnél is többet. Ez sajnos egy vagy megszoksz, vagy megszöksz helyzet. Ha a párunkkal vagy barátainkkal utazunk még el is viselhetjük a dolgot, ha nem hosszabb tartózkodásra vettük ki a helyet, egyedül vagy kisgyerekekkel azonban már nehezebb dolgunk lehet.

„Nemrég Hawaiin foglaltam egy Airbnb-szállást a családommal. Amikor azonban megérkeztünk a bérleményhez, csalódottan észleltünk, hogy a ház környéke tele volt szeméttel és riasztó karakterekkel. Végül eldöntöttem, hogy nem akarom mindennek alávetni a családomat, így kihasználtam a rugalmas lemondási feltételeket. Sajnos végül csak a fizetett ár 50 százalékát kaptam vissza…”írta egy felháborodott redditező.

 Kukkolók

Kétségtelenül az Airbnb-foglalók egyik legnagyobb rémálma az, hogy megfigyelhetik őket a bérelt lakásokban. Bár azt gondolnánk, hogy ilyen csak egy rossz krimifilmben történhet meg, sajnos a való életben is van rá példa. Marcus Hutchins egykori hacker szerint azonban, ha elővigyázatosak vagyunk, egy kis átkutatással hamar átnézhetjük azokat a helyeket, amelyeken keresztül megfigyelhetnek bennünket. Elárulta, hogy először azokat a tárgyakat érdemes szemügyre venni, amelyek egy olyan szobában helyezkednek el, ahová egy kukkoló biztosan be akarhat lesni. Ha pedig találunk egy gyanúsnak ítélt tárgyat, akkor erős fénnyel világítsunk rá, és ha az kékes fénnyel tükröződik vissza, akkor egy beépített kamerával állunk szemben. Fontos azt is tudnunk, hogy ezek a kamerák akkor is működnek, ha leoltjuk a villanyt, így a sötétben kuksolás nem egy hasznos védekezés.

Bár a legtöbben rögtön rejtett kamerákra gondolnak, amikor előkerül a megfigyelés témája, vannak olyan helyzetek is, amikor más „kreatív” módszerrel állnak elő a kukkolók. Ez történt egy sok országot megjárt utazóval is, akivel egy horrorfilmbe illő történetet mesélt el bérelt lakás kapcsán.

A kulcslyukon keresztül kukkolta a férfi saját bérlőjét (Fotó: Getty Images)

A kulcslyukon keresztül kukkolta a férfi saját bérlőjét (Fotó: Getty Images)

„Egy édes kis házikót béreltem ki a vőlegényemmel Norvégiában. Alig vártam az utazást, hiszen ki ne szeretne a hófödte hegyek között pihengetni egy hangulatos városszéli kis házban?! Bár a ház leírásában ezt nem írták, de nem egy egyedül álló házat béreltünk ki, hanem egy olyat, amelynek a felső szintjén az eredeti tulajdonosok, az alsó szinten pedig a vendégek voltak, de legalább külön bejárattal. Ezt az apró megtévesztést még el is tudtam volna engedni, az első zuhanyzásom után azonban hamar megváltozott a véleményem. A fürdőben ugyanis két ajtó volt. Az egyik, ami bevezet a szobába és egy másik, ami végig zárva volt, egyfajta falként funkcionált.

Mikor azonban kiszálltam a zuhanyfülkéből, furcsa hangot hallottam kiszűrődni a zárt ajtó mögül. Ekkor már rosszat sejtettem, ezért reflexből a kulcslyukba néztem, amelyben egy szemfoszlányt láttam.

Ekkor gyorsan kiáltottam a páromnak, hogy jöjjön ide, valaki néz engem a lyukon keresztül. Miközben neki beszéltem, egy nagy csattanást hallottam és a lyuk – amin keresztül eddig átláttam –, örökre elsötétült. Mivel a semmi közepén voltunk egy kis falucskában – és teljesen sokkot kaptam –, nem csináltunk balhét, bár lehet, hogy kellett volna…”

Legális megfigyelés?

„Általános elvként elmondható, hogy a biztonsági kamerák használatára vonatkozó törvények nagyon eltérőek lehetnek területtől függően”nyilatkozta Steve Turk a Tangy Management nyaralókölcsönző társaság társalapítója.

A beltéri kamerákat azonban sokkal szigorúbban korlátozzák, mint a kültéri társaikat. Használatukat nemcsak a helyi jogszabályok, de a különféle cégek is korlátozhatják.  Bár sokan nem tudják, az Airbnb egyébként bizonyos feltételekkel engedélyezi a beltéri kamerákat, de feltételekhez kötik. Először is a kamerát nem szabad „magánterekben”, például az illemhelyen, a fürdőszobában vagy a hálószobában használni. Másodszor a kamerának jól láthatónak kell lennie, nem pedig rejtettnek. Harmadszor pedig a házat kiadó tulajdonosnak minden esetben tájékoztatnia kell a bérlőt arról, hogy az otthonban kamerákat helyezett el. Ez a szabály él egyébként Magyarországon is.

Az Airbnb szabályzata

Bár borzasztóan hangzanak ezek a történetek, ha alaposabban áttanulmányozzuk az Airbnb oldalát, kaphatunk általa egy kis segítséget az efféle helyzetek kezelésére. Például, ha fizikailag megtámadnak egy foglalás során, akkor megengedett, hogy azzal arányos erővel megvédjük magunkat, amíg a veszély meg nem szűnik.

Mindezek mellett van egy szabály a legálisan birtokolt fegyverek házba hozataláról is. A szabály szerint a robbanó vagy gyújtószerkezetek és a támadásra szolgáló tűzfegyverek bevitele tilos. Azonban legálisan birtokolt vagy halált nem okozó fegyvereket vihetünk magunkkal, ha azokat biztonságosan elzárjuk, és az érkezésünk előtt közöljük a dolgot házigazdákkal. Egy másik szabály a házigazdák fegyvertartására is kitér. Eszerint házigazdaként tarthatunk törvényesen birtokolható fegyvereket a szálláshelyünkön, feltéve, hogy azok biztonságosan el vannak zárva. A tulajdonosoknak azonban akkor is szólniuk kell, ha jól látható vagy a vendégek által felfedezhető helyen tárolják fegyvereiket – írja az Airbnb oldala.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top