Valentin-nap

Az 5 legszebb tett a szerelem nevében

A szerelem minden akadályt legyőz, legyen szó ellenséges rokonokról, rangbeli különbségekről vagy a halálról. Az ókortól napjainkig számos megható és csodálatos tett bizonyítja a mindent elsöprő érzelmek erejét, ezekből gyűjtöttük össze a leghíresebb és legszebb történeteket.

1. Szemiramisz függőkertje: a honvágy ellenszere

Az ókori világ 7 csodájának egyike Szemiramisz festői szépségű függőkertje, melyet a történetírók feljegyzései szerint i. e. 600 környékén építtetett Babilon uralkodója. Nabukodonozor király szeretett feleségét, a méd származású Amüthiszt akarta felvidítani a csodás, balkonos kerttel, mivel az asszony erős honvággyal küszködött a sivatagos vidéken, és hazája zöld, dombos tájai után vágyakozott. A figyelmes férj különleges ajándéka minden bizonnyal boldog perceket szerzett a fiatalasszonynak.

A történetírók és ókori tudósok leírásai alapján a kert egymás fölé emelt boltozatos teraszokból állt; magas fákkal, sok zölddel és finom gyümölccsel volt tele: rózsa, gránátalma, füge, mandula, dió is termett benne. Az öntözést valószínűleg egy gépezet segítségével oldották meg, mely nagy magasságokba is képes volt eljuttatni a vizet. A függőkertet egy mesterséges hegyen alakíthatták ki. Egyes kutatók ásatásaik során felfedezni vélték a teraszok maradványait, de egyértelmű bizonyíték máig nem került elő az ókori csoda létezésére.

 

2. Tádzs Mahal: szerelem a síron túl

Az öt legszebb tett a szerelem nevébenAz indiai Agrában található a világörökség része, a hófehéren ragyogó Tádzs Mahal. A különleges síremlék 22 évig készült, 20 000 munkás vett részt az építkezésben, és Ázsia különböző területeiről szerezték be a drága alapanyagokat: márványtömböket, jáspisokat, türkizeket és kristályokat. A mauzóleum bejáratát a Koránból idézett sorok díszítik, hatalmas kertje pedig maga a földi paradicsom. A palotára emlékeztető, 17. századi síremlék mára az örök szerelem jelképévé vált. Neve annyit jelent: a korona helye, építésének története pedig legendává nőtt.

Sáhdzsahán indiai trónörökös első látásra beleszeretett későbbi feleségébe, aki a Mumtáz Mahal nevet vette fel házasságuk után. Az asszony tizennégy gyermekkel ajándékozta meg férjét, de legfiatalabb lányuk születésekor meghalt. Sáhdzsahán vigasztalhatatlan volt, nem viselt többé díszes ruhát, és szerelmének tett ígérete szerint monumentális munkába fogott: az asszony nevének örök emléket állítva felépíttette a Tádzs Mahalt. A mauzóleum építése és az uralkodó személye körül több legenda is kering. Sáhdzsahán állítólag felesége halála után egyetlen nap alatt teljesen megőszült mély gyásza miatt. Az építkezés vezetőjét és a munkásokat mind megvakíttatták, amint a nagy mű elkészült, nehogy valaha szebb dolgot láthassanak, vagy hasonlót építhessenek.

3. Jókai a feleségének köszönhette az életét

Az öt legszebb tett a szerelem nevébenA magyar történelemben is találhatunk példákat a szerelem erejére. A márciusi ifjú, Jókai Mór 23 évesen pillantotta meg először az akkor már ünnepelt, nála 8 évvel idősebb színésznőt, Laborfalvi Rózát. Az asszony a Bánk bán előadásának estéjén egy kokárdát tűzött a fiatal író kabátjának hajtókájára. A találkozás sorsdöntőnek bizonyult: szerelem volt első látásra. Jókai nem törődött a rangbeli különbségekkel, családnevének végződését is i-re változtatta a nemesi származásra utaló y helyett, így nem jelentett számára akadályt, hogy színésznő a választottja. Még erőskezű anyjával is szembeszállt a szép Róza kedvéért. A zord anyós és a felebarátok, köztük Petőfi heves ellenszenve sem tudta kikezdeni a két fiatal szerelmét; sem az, hogy kiderült, Rózának van egy házasságon kívül született lánya.

A színésznő a szabadságharc utáni üldöztetés alatt is kiállt férje mellett; hamis iratokat szerzett az írónak, így megmentette a férfi életét. Ezzel a leleményes tettel, valamint visszavonulásával a színészi pályától Róza végre anyósa tiszteletét is kivívta. Ráadásul a színésznő tökéletes háziasszonynak bizonyult. Az idős Jókai felesége halála után 13 évvel újranősült, ezzel ismét megbotránkoztatva a közvéleményt és családját: választottja megint egy színésznő lett, az alig 20 éves Nagy Bella.

4. A windsori herceg a trónját adta egy elvált asszonyért

A szerelem vak – ezt igazolja Edward windsori herceg döntése is, mellyel 1936-ban sokkolta a közvéleményt. Apja halála után a trónörökös ahelyett, hogy folytatta volna az uralkodást, lemondott a trónról. Az ok egy arisztokrata származású amerikai asszony volt, Wallis Simpson, aki a herceggel folytatott viszonya miatt vált el a férjétől. Wallis se fiatal, se szép nem volt, viszont Edwardot levette a lábáról. Házasságról szó sem lehetett, amennyiben a herceg király akart maradni, így aztán 326 napnyi rövid uralkodás után hátat fordított Angliának, és lemondott hatalmáról.

Wallis és Edward 1937-ben házasodtak össze
Wallis és Edward esküvői fotója
1937-ben
1970-ben Richard Nixon akkori amerikai elnökkel
1970-ben a Fehér Házban
Richard Nixon amerikai elnökkel

A szerelmesek ezután összeházasodtak, és halálukig kitartottak egymás mellett. A volt férj, Mr. Simpson is megvigasztalódott, de a felkorbácsolt angol közvéleménynek több időre volt szüksége ahhoz, hogy lecsillapodjon. Ma már a trónról lemondó szerelmes herceg és felesége is a windsori kastélyban nyugszik.

5. Ezer becéző szó és egy kastély Galának

A szürrealista festőzseni, Salvador Dalí és múzsája akkor estek szerelembe, amikor az asszony még Éluard, a francia költő felesége volt. Gala, eredeti nevén Helena Dimitrijeva híres-hírhedt volt viszonyairól; partnereit legtöbbször a bohém művészvilágból választotta. A költők, festők sem jártak rosszul; munkásságukra kifejezetten inspiráló hatással volt a szabad felfogású asszony. Dalí megismerkedésüktől kezdve imádta a nála tíz évvel idősebb Galát: múzsája, szerelme és karrierjének irányítója lett az asszony. Ezer, addig nem létező szerelmes szót alkotott Gala kedvéért, később pedig egy spanyol kastéllyal lepte meg kedvesét.

A románc nem volt botrányoktól mentes: a pár veszekedései állítólag olykor a tettlegességig fajultak. Gala házasságkötésük után sem lett hűséges szerelméhez, továbbra is élte kicsapongó, szabados életét. Állítólag még idős korában is képes volt elcsábítani tőle jóval fiatalabb férfiakat. Közel kilencvenévesen halt meg; Dalí csupán hét évvel élte túl nagy szerelmét.

Kiemelt kép: illusztráció, Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top