Hozzávalók:
Krém:
500 ml (1/2 l) tej
4 teáskanál őrölt kávé
1 tasak Eredeti Dr. Oetker Puding csokoládé
100 g cukor
250 g lágy vaj
Piskóta tészta:
4 tojás (közepes méretű)
3 evőkanál forró víz
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
100 g finom búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
Ezen kívül:
kevés kávélikőr
csokoládéreszelék
porcukor
Elkészítés:
A krémhez 200 ml tejjel kávét készítünk (ne szűrjük le). A pudingport elvegyítjük a cukorral, és legalább 6 evőkanállal a 300 ml tejből, simára keverjük. A maradék tejet és a tejeskávét felforraljuk, az edényt levesszük a tűzről, és a pudingot belekeverjük. A keveréket újra, legalább 1 percig forraljuk. A kész pudingot egy tálba öntjük, átlátszó fóliát helyezünk közvetlenül a puding tetejére, és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a tojásokat a forró vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra keverjük. A cukorban elvegyítjük a vanillincukrot, és 2 perc alatt fokozatosan a tojáshoz keverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a Gustin keményítőt és a kakaóport, és alacsony fokozaton a masszához keverjük. A tésztát egy kivajazott, az alján sütőpapírral borított (26 cm átmérőjű) csatos tortaformába öntjük, a tetejét elegyengetjük, és azonnal megsütjük.
Alsó- és felsősütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A piskótát kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapra vágjuk.
A krémhez adjuk a lágy vajat, és egy keverőedényben konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A kihűlt pudingot evőkanálnyi mennyiségenként hozzákeverjük. (Ügyeljünk rá, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen!)
Az alsó tortalapot 2-3 evőkanál kávélikőrrel meglocsoljuk, majd rákenjük a krém harmadát. A második lapot ráfektetjük, ugyancsak meglocsoljuk, és rákenjük a maradék krém felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot, és ezt is meglocsoljuk a kávélikőrrel. A torta oldalát vékonyan megkenjük a krémmel, a maradékot egy nyomózsákba töltjük, és csillagfejjel feldíszítjük a tortát. A torta oldalát megszórjuk csokoládéreszelékkel, a tetejét a porcukorral díszítjük.
TIPPEK:
Ha világos lapot szeretne sütni, a kakaóport egyszerűen helyettesítse Dr. Oetker Gustin étkezési keményítővel.
Ha ír kávés tortát szeretne készíteni, a lapokat ne kávélikőrrel, hanem whiskey-vel locsolja meg.