nlc.hu
Mézeskalács
Az ünnep illata

Az ünnep illata

A karácsony illatáról legtöbbünknek a fenyõ jut eszébe, de nagyon sok minden más van, ami felerõsíti bennünk a készülõdés, a tél, a magunkba fordulás hangulatát.

Ráadásul, amíg eljutunk a díszített, illatos fáig, már túl vagyunk az adventi készülődésen, s vele együtt rengeteg finomság elkészítésén.







Gyerekkoromban karácsony napján mindig nagyon jó móka volt, hogy a kiritkított fa tűleveleit édesapám egy fóliára tette, s alulról öngyújtóval melegítgette. Néhány másodperc után elkezdett egy vékony szürke füstcsík felfelé tekeregni, s igazi fanyar, összetéveszthetetlen fenyőillatot árasztott magából. Akkor persze nem tudtam még, hogy ezek az ágak arról a fáról származnak, amit a Jézuska hozott, és ott csillogott, fénylett a szoba közepén. Azóta sok év eltelt, magam is saját fát állítok, de a tűlevek zizegése az ezüstpapírom mindig eszembe jut.

A karácsony másik meghatározó illata a narancs. Mindenkit jó szívvel bíztatok arra, hogy készítsen narancsos-csokoládés finomságokat, narancslekvárt, szeljen fel néhány narancsot vékony karikákra, s tegye a radiátorra száradni. Egy-két nap elteltével, szépen megszáradnak, aranyszállal pedig girlandra, karácsonyfára köthetjük őket, s még az adventi koszorút is díszíthetjük velük. Meg biztos sokan nem feledkeztek meg arról sem, hogy régről kapott örökségünk, a szegfűszeges narancs is igen dekoratív és illatos eleme ilyenkor a lakásnak. A szegfűszeget elég csak különböző alakzatokban a narancsokba nyomkodni és tálra rakosgatni. A gyerekek is szívesen besegítenek. Hamar felszabadul a gyümölcs és a fűszer aromája, s kellemesen csiklandozza mindenki orrát. De a kezeket se felejtsük megszagolni, mielőtt megmosnánk, mert az is aromás!







Nincs karácsony fahéj nélkül sem. A szegfűszeges narancsok mellé bátran tehetünk néhány helyes kis fahéjrudat, igazi illatorgia! A dekorboltokban kapható fahéjtekercseket is fellógathatjuk a fára, s akár aprósüteményt, akár muffint készítünk, érdemes egy kicsit nagyvonalúbban bánni ezzel a fűszerrel. Ha felöntünk fél deci rumot másfél deci forró gyümölcsteával, és citromot, citromkarikát meg néhány fahéjrudat dobunk bele, már kész is az illatos grog, amely a hideg téli esték barátságos, fahéjas rum illatú lélekmelegítője.

Számomra a karácsonyhoz kötődnek még a különféle olajos magvak pirítás közben felszabaduló aromái is. Ilyenkor sok sütemény készül, és sok sütemény készül dióval, mandulával, mogyoróval. Mind-mind sokkal finomabb ízt kap, ha tepsiben, serpenyőben megbarnítgatjuk egy picit felhasználás előtt.








Karácsony idején van nagy keletje a mézes süteményeknek is, amelyek, legyenek bár karácsonyi figurák vagy egyszerű, tepsiben felvágott négyzetek, rombuszok, egyaránt örömet szereznek mindannyiunknak. Minden mézes süteményhez jól illik a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, a vanília, kisebb arányban a szerecsendió és a gyömbér. Már jó ideje vásárolhatunk készen kapható keverékeket is, ezek kellemes alapízt adnak a süteménynek, kiegészítve pedig tetszés szerint felerősíthetjük akár a fahéj, akár a vanília ízét.

Szinte minden édességhez használok vaníliaaromát (a tasakban kapható vaníliarúd persze sokkal egészségesebb és finomabb is, de megfizethetetlenül drága), mert olyan illatos lesz tőle minden, hogy nem sak belekóstolni, de megszagolni, sőt szagolgatni is érdemes!

A csokoládét, a mákos beiglit, a diós kalácsot már igazán meg sem említem… Nem is beszélve a forrón gőzölgő halászléről, sült halról szenteste, meg a pirosra sült kacsáról, vöröskáposztáról… annak van ám még csak fantasztikus illata!

Illóolaj kalauz





Tipp: Soha ne tegyük az illóolajat közvetlenül az ételbe, italba, hanem oldjuk fel pl.: tejjel, tejszínnel, tejföllel, étolajjal, olvasztott margarinnal, olvasztott vajjal, tojássárgájával, vagy alkohollal!
Fontos: Legfeljebb 1-2 csepp illóolajat használjunk, mert a túlságosan illatos étel ehetetlen és káros! 
A jó illóolajok nagyon tömények, ezért gyógyszercseppentő helyett mártsunk inkább az olajba gyufaszálat, vagy fogpiszkálót és  ezzel kevergessük el az ételben!
Gondoltad volna, hogy az egyre divatosabb aroma lámpákba való illatok közül néhányat a főzéshez, sütéshez is használhatsz? Sőt, az illóolajok változatossá teszik az ízeket és könnyebben emészthetővé az ételeket.

Erre jól alkalmazhatók:ánizs, borsmenta, citrom, édeskömény, fahéj, fodormenta, kakukkfű, kapor, keserű narancs, kömény, majoránna, mandarin, narancs, szegfűszeg, szerecsendió virág.

• Aromás méz: fél kiló mézhez 3-5 csepp illóolajat adjunk, 1-2 hétig pihentessük! Használhatunk narancsot, mandarint, vagy citromot!

• Gyümölcsleves, kompót: a kész, már nem forró gyümölcslevesbe, kompótba cseppenthetünk 1-1 csepp fahéj- és szegfűszegolajat.

• Ha káposztaféléket vagy hüvelyeseket főzünk: a készítéshez használt olajba célszerű feloldani egy cseppnyi köményolajat. Ez megkönnyíti az emésztést, megelőzi a bélgörcsöt és mérsékeli a felfúvódást.

• Italok: tea, turmix, frissítő, bor, likőr. A semleges ízű zöld vagy fekete teát egyetlen csepp illóolajjal aromássá tehetjük. (Az Earl Grey tea egyedülálló zamatát a bergamottolajnak köszönheti.)

• Jól zárható üveg aljára egy csepp illóolajat tegyünk (pl:narancs, mandarin citrom, szegfűszeg, fahéj), majd 10 dkg teafűvel töltsük fel az üveget és hagyjuk két hétig állni.





• Frissítők: Alap:3/4 liter tea, 1/4 liter gyümölcslé, három evőkanál méz. Mielőtt az italt összekeverjük, a mézben oldjuk fel az illóolajat, maximum 2-3 cseppet. Hűtve fogyasszuk! (mandarin, narancs, borsmenta, fahéj, citrom)

• Borok: egy liter felmelegített borhoz adjunk 3-4 evőkanálnyi mézet, amelyben előzőleg feloldottunk 2-3 csepp illóolajat. (citrom, narancs, mandarain, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió virág, ánizs.

• Sütemények: sós süteményekhez kömény, kapor, kakukkfű olajat adjunk. Édesekhez szegfűszeget, szerecsendió virágot, fahéjat, citromot és ánizst.






Feszültségoldó olajkeverék aromalámpába


• Levendulaolaj              15 csepp
• Muskotályzsálya- olaj   10 csepp
• Citromolaj                   10 csepp
• Rózsafaolaj                   8 csepp
• Majoránnaolaj               6 csepp
• Gerániumolaj                4 csepp
• Ilang-ilangolaj               2 csepp
• Szantálolaj                    2 csepp
• Tömjénolaj                    2 csepp

Keverd össze az olajakat, a keverékből egy alkalomra 6-8 cseppet csepegtess a párologtatóba, vagy az aromalámpába! 




További ötletek, tippek: Frank Zsófia – Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal (Puedlo Kiadó, 2003)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top