Mézeskalács

Luxusreggeli maradékból

Karácsonykor sem ciki maradékból főzni, főleg ha a végeredmény ilyen meggyőző.

Kalácsfelfújt málnával

Bármilyen gyümölcs vagy péksütemény jó ehhez az ételhez: éppúgy lehetne barackos kenyérfelfújt, mint ribizlis kiflifelfújt.

Luxusreggeli maradékból Hozzávalók 4 személyre
0,5 kg kalács (a szikkadt a legjobb)
4 tojás
3 evőkanál méz
5 evőkanál vaj
0,8 dl liter tej
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15 dkg málna

A tojást kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verjünk. A tojássárgáját a tejjel, a mézzel a vaníliás cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, majd ráöntjük a kalácsra, ezek után szépen lassan hozzákeverjük a tojásfehérjét és egy kivajazott tepsibe tesszük. Rádobáljuk a málnát és meglocsoljuk egy kevés mézzel. 180-200 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Lazacos vagy sült pulykás frittata

A frittata igazi megúszós étel. Bárki azt gondolhatja, hogy nagyon nehéz megcsinálni és órákig kell vele vesződni, pedig mindössze 20 perc és kész. A család pedig minden ujját meg fogja nyalni utána.

Luxusreggeli maradékból Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg maradék sült lazac vagy sült pulyka (de akármilyen maradék kerti zöldség jó lehet)
8 tojás
1 evőkanál vaj
Fél fej hagyma
0,5 dl tejszín
reszelt sajt a tetejére
Só bors, petrezselyem

A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a lazacot (vagy az éppen kezünk ügyében lévő tegnapi maradékot). Átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a felvert tojásokat és a sajtot, és 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A végén megszórjuk petrezselyemmel. Rukkolasalátával vagy savanyú uborkával tálaljuk. Aki halas verzió mellett dönt, az a végén szórhat rá petrezselyem helyett kaprot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top