nlc.hu
Mézeskalács

Kozáksapka recept

Karácsonyi kedvenc: hólabda és kozáksapka recept

Így készül az ellenállhatatlan hólabda és kozáksapka!

Néhány ünnepi süteményüknek, egészen vicces nevet tudunk adni. Ilyen a kozáksapka, vagy hólabda, amit karácsonykor és húsvétkor is szívesen fogyasztunk. A pihepuha kakaós piskótalabdát, amit vaníliás krémmel burkolunk és finom kókuszreszelékbe forgatunk bele. Hogy mi a különbség a hólabda és a kozáksapka között? Nos, ha a teteje is krémes-kókuszos, akkor hólabdának nevezzük, ha csokimáz megy rá, az a kozáksapka

Hozzávalók a hólabdához, kozáksapkához:

A piskótához:

  • 8 tojás
  • 12 evőkanál meleg víz
  • 30 dkg cukor
  • 34 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál keserű kakaópor (ha barna piskótát szeretnénk)

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A borításhoz

  • 1 csomag kókuszreszelék

A csokimázhoz

  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • kevés víz
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját elkeverjük a vízzel, a cukorral. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és a kakaóport), majd lassan hozzákeverjük a tojásos léhez.
  2. A tojások fehérjét habbá verjük, majd lassan ezt is belekeverjük a masszába.
  3. Egy gáztepsit kivajazunk-lisztezünk (vagy sütőpapírral borítjuk) és belesimítjuk a masszát. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, majd 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük a piskótát. A színén látszik, hogy mikor jó már. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk közben, a végén kitámasztjuk egy fakanállal, úgy hagyjuk kihűlni.
  4. Amikor kihűlt, a piskótából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
  5. Közben elkészítjük a krémet: A tejet a liszttel lassú tűzön vagy gőz fölött, folyton kevergetve, sűrűre főzzük. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a tejes masszába. A krémet hűtőbe tesszük és jól kihűtjük, hogy kenhető legyen.
  6. Amikor már minden hideg, elkezdjük a süti összeállítását. A kókuszreszeléket egy tálba tesszük. Két piskótakorongot összeragasztunk a krémmel, majd kívül is megkenjük, utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta.
  7. Most elkészítjük a mázat: a kakaót elkeverjük a cukorral és adunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű legyen. Lassú tűz vagy gőz fölött felfőzzük, majd belekeverjük a vajat is. Ezt is hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal ráegyengetjük a sütik tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is a kozáksapka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top