Programok

Karácsonyi legendák és Gellérthegyi álmok – ezt nézzük a színházban decemberben

"Ajándékba élményt adunk!" – lehetne ez is a mottója a decembernek. A család kerekedjen fel, és vigye el a kamaszt, a kisgyereket egy jó előadásra – mert ha hó nem fog esni, legalább a színpadon legyen! Persze barátnővel sem utolsó program kimozdulni, mondjuk egy mesebeli előadásra: a Gellérthegyi álmokra. De aki a krimit kedveli, az sem fog csalódni! Színházaink már készülnek, siessünk, nehogy lemaradjunk!

Időfutár

(Kamaszoknak)

A 2012-ben hatalmas hallgatottságot elérő ifjúsági rádiójátékból hatkötetes regénysorozat született, ebből készül most színpadi verzió, mely az egyik legszínesebb és legfordulatosabb epizódot ragadja ki a gazdag cselekményből, és formálja önálló, kerek egész történetté. A főszereplő Hanna egy időre a 18. században ragad, a visszajutásban barátai – akikkel a különleges féreglyuktelefonon keresztül tudja tartani a kapcsolatot – minden találékonyságukkal igyekeznek neki segíteni. A több száz éves időeltolódás kiváló alkalmat ad néhány történelmi és művészettörténeti tény izgalmassá tételére: szó esik Kempelen Farkas sakkautomatájáról, a felvilágosodásról, Mozart Varázsfuvolájáról.

Csokonai Színház Debrecen, Bemutató: 2016. december 19. 14:00, további előadások: december 20. 14:00, december 21. 10:00, december 22. 18:00

Karácsonyi legendák és Gellérthegyi álmok - ezt nézzük a színházban decemberben

A karácsonyi rózsa legendája (8+)

Egy csodálatos költői mese a hit erejéről, a csodákról és az isteni gondviselésről, rablókkal, szerzetesekkel, gyerekekkel. A mesében a rablók erdei lakhelye mellett minden karácsonykor, a legnagyobb hidegben, egy napra feléled az erdő, kivirágzanak a virágok.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest, december 5. 11:00, 15:00; dec. 7. 11:00, 15:00; dec. 27. 11:00, 15:00

Nyuszi ül a hóban

Zsurzs Kati-Walla Ervin – zenés műsor gyerekeknek

Nagyrépási Orrángató Ugrancs egy rosszcsont nyúlfiú, aki nem ismeri az ünnepeket, és azt hiszi, hogy télen-nyáron mindig húsvét van. Pedig az ünnepek nagyon fontosak, mert olyan napok, események, szertartások ezek, amelyek különböznek a hétköznapoktól. Izgatottan készülünk rájuk, és díszbe öltöztetjük a szívünket. A zenés interaktív előadásban dalok, mondókák történetek és sok-sok játék segítségével még Nagyrépási Orrángató Ugrancs is megtanulja, hogy mikor jön a Mikulás, milyen jeles nap december 13-a, mit és hogyan ünneplünk karácsonykor, szilveszterkor…

József Attila Színház, Budapest, dec. 6. 10:00; dec. 7. 10:00; dec. 18. 10:00

Csajkovszkij: Diótörő

Zenés pantomim- és bábjáték két részben, 5 éves kortól

“Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük. Frici titokban súgta meg húgának (aki éppen hétéves múlt), hogy a bezárt szobákból kora reggel óta különös zizegést, zörgést és halk koppanásokat hall, s a folyosón az imént sötét kis emberke – nem más, mint Drosselmeier keresztpapa – suhant végig nagy ládával a hóna alatt. Marika örömében összecsapta a kezét, és fölkiáltott: – Ó, vajon mi szépet csinálhatott nekünk?”

Budapest Bábszínház, Színházterem, dec. 24. szombat, 10:30, 14:00; dec. 25. vasárnap, 10:30

Rév Fülöp

Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Magyar Színház felkérésére készített új színpadi változatot saját lovagregényfolyamából.

Pesti Magyar Színház, december 15. 15:00; Az előadás hossza: 2 óra 10 perc, egy szünettel

Dr. Zsivágó

Az új musical két részben

A Nobel-díjas Pasternak Zsivágó doktor című regényén alapuló, az I. világháború és az orosz forradalom káoszában játszódó musicalt Közép-Európában elsőként a győri színház mutatja be. Jurij Zsivágó, idealista orvos őszintén szereti feleségét, Tonját, de szerelmes lesz az elbűvölő szépségű Larába. Nem csupán ő sóvárog az izgalmas nő után, versenyeznie kell a forradalmár Pasával és a befolyásos arisztokratával, Komarovszkijval.

Győri Nemzeti Színház, Bemutató: 2016. december 17. 19.00

A tizedes meg a többiek

Komédia két részben

“Már a spájzban vannak az oroszok…” – vált ikonikussá a mondat. – A II. világháború vége felé járunk. A Magyarországon harcoló felek egyre fáradtabbak, kimerültebbek, és egyre kevesebben akarnak önként és dalolva a frontra menni. Mindenfelé lógósokba botlik az ember. Főhősünk, a tizedes is azért oson be egy kastélyba, hogy végre megpihenhessen a frontvonalak között. Ám nemsokára kiderül, hogy a kastély más katonaszökevényeknek is a tanyája, és ezekből az ágrólszakadtakból ügyes, ravasz és túlélésre képes csapatot kellene kovácsolni…

2017-ben a szerző, Dobozy Imre születésének 100. évfordulóját ünnepeljük. Bravúros komédiáját Keleti Márton pompás filmje tette legendássá.

Pesti Magyar Színház, Budapest, dec. 8, 19:00, dec. 18. 15:00

Gellérthegyi álmok

Vizuális tánc- és színházi előadás

A szökött katona és a bujkáló fiatal nő egy elhagyott gellérthegyi villában botlik egymásba, s mivel odakint javában zajlik Budapest ostroma, vagyis egyikük sem mehet tovább, idejüket fantáziálással, játékokkal, történetekkel töltik el. Ezek során megismerjük őket magukat, menekülésük okait, vágyaikat, terveiket, és lassan kialakuló, egymás iránti vonzalmukat. Miközben odakint rommá lőnek egy gyönyörű várost, két fiatal új világot álmodik magának, amelyben akár a Hold is könnyedén elérhető lesz.

Thália Színház, dec. 4., dec. 15., 16,  20:00 óra

Audiencia

Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. A színmű az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban. Nemcsak szórakoztató, de nagyon aktuális, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata napjainkban is központi téma. II. Erzsébet szerepe egy újabb fontos állomása Halász Judit ötven évre visszanyúló, ragyogó pályafutásának.

Pesti Színház, december 14., 20., 26., 27. 19:00 óra

Karácsonyi legendák és Gellérthegyi álmok - ezt nézzük a színházban decemberben

Olvass még színházról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top