nlc.hu
Tuti Tippek
11 dolog, amit nem feltétlen tudtál a karácsonyról

11 dolog, amit nem feltétlen tudtál a karácsonyról

Fogadjunk, hogy van még olyan dolog, amit a karácsonnyal kapcsolatban egyáltalán nem tudsz. Összegyűjtöttünk néhány meglepő és mulatságos tényt a világ minden tájáról.
  1. 11 dolog, amit nem feltétlen tudtál a karácsonyrólAz első karácsonyfát 1419-ben egy freiburgi pék állította. Ezt magvakkal és gyümölccsel díszítette. A gyertya csak a 18. században, díszek pedig a 19. században kerültek a fára, de csak úri körökben.
  2. Jézus nem Betlehemben, hanem Názáretben született! És ezt már több mint száz éve tudják a bibliakutatók.
  3. Németország egyes vidékein szentestén az ünnepi menüt krumplisaláta és virsli képezi. Ezzel szemben a skandináv országokban akár 60 különböző ételt is feltálalnak ezen az estén, hozzá sötét karácsonyi sört, julolt isznak.
  4. A finnek a karácsonyi sonka felszelése előtt szaunáznak egyet.
  5. A közvélemény-kutatások szerint minden negyedik kínainak a romantika jut eszébe a karácsonyról.
  6. Indiában mangófát díszítenek fel az ünnep alkalmából.
  7. A magyar néphagyomány szerint karácsony napján lánynak, asszonynak nem volt szabad más házához menni, mert szerencsétlenséget vitt volna. Ezen a napon nemcsak a családtagoknak, hanem a család javainak is a házban kellett lenniük, ezért karácsony böjtjén a kölcsönkért tárgyakat, eszközöket visszaadták.
  8. Nagy-Britanniában évente 1,7 milliárd karácsonyi üdvözlőlapot küldenek el és 8000 tonna csomagolópapírt használnak fel. Ez minden karácsony alkalmával 200 000 fát jelent képeslapnak és további 40 000-et csomagolóanyagnak.
  9. A fogyasztási hitelek negyven százalékát az év utolsó két hónapjában veszik fel Magyarországon.
  10. A legnagyobb karácsonyfát Seattle-ben állították fel 1950-ben, amely egy 67,4 méteres Douglas-fenyő volt.
  11. Mária Terézia és II. József uralkodása alatt tilos volt a karácsonyi betlehem állítása.

Karácsony.lap.hu »

Fenyő.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top