nlc.hu
Baba
Hordozókendõk

Hordozókendõk

Ismét szokás a világ minden táján, hogy az anya testére kötve hordozza kisgyermekét. Mégis, mi szükség erre az õsi darabra a jobbnál jobb, korszerû babahordozók korában?

Egyes kutatók szerint anyának és gyermeknek egyaránt igénye a bensőséges testi érintkezés. Az anya – főleg az első hetekben – akkor érzi jól magát, ha gyermekét közvetlen közelében tudhatja. Megnyugtató hallani a baba szuszogását, látni elsimult, nyugodt arcát, érezni testének melegét. A kisbaba sincs ezzel másként: a megszokott mamaillat, a biztonságos ölelés és az anya ringó lépéseinek hatására többnyire elszundít vagy békésen nézelődik – láthatóan jól érzi magát. Valóban, a csecsemő nem is lehetne jobb helyen!

Összegömbölyödve, mint az anyaméhben

A babakocsihoz szokott rokonok aggódnak, hogy a hordozás túlterheli a gyermek gerincét. Erre a kérdésre megnyugtató válasszal szolgálhatunk. A csecsemő az édesanya méhében hosszú hónapokat töltött összegömbölyödve. Ez a testhelyzet a természetes számára, nem az egyenes hanyattfekvés. Az anyaméhben a magzatvíz tehermentesíti a csontrendszert, ugyanerre képes a szorosan felkötött babahordozó kendő is. A kendő a gyermek minden porcikáját megtámasztja, a súly így egyenletesen oszlik el a testen, nem terheli túl a gerincet. Ez az, amit csak egy jól felkötött hordozókendővel tudunk elérni. A többi gyermekhordozó eszköz nem tud ilyen mértékben idomulni a csecsemőhöz, nem képesek ilyen hajszálpontosan követni méretváltozásait.

„…mindenki, aki manapság fájó háttal csücsül az ortopédián, csecsemőként valószínűleg rendszeresen a hátán feküdt. Minden afrikai nő, aki ma gond nélkül cipeli hátán gyermekét, annak idején csecsemőként maga is anyja hátán töltötte a napot. A legfontosabb tanácsom: jó szorosan kösse magára a kendőt! Semmi pánik, a babát nem fogja összenyomni!”
Dr. R. Hilsberg

Már az első hónapokban a hasunkra vagy csípőnkre „ültetve” is tarthatjuk a babát. Ebben a helyzetben teljes testfelületével hozzánk simul, míg hátulról a kendő puhán, de biztonságosan körülöleli. A hordott baba lába terpesztartásban van: ez nagyon előnyös a csípőízületek helyes fejlődése szempontjából. Bizonyos esetekben helyettesítheti a terpeszpelenkát is.

A kendő felszabadít

Ügyintézés, bevásárlás, tömegközlekedés, utazás, óvodai, iskolai események… Babakocsival szinte lehetetlen megbirkóznunk a tömeggel, a lépcsőkkel, főleg akkor, ha nemcsak a csecsemő, hanem a nagyobbacska testvér is elkísér minket a kalandos útra. Ha a babát kendőben hordjuk, mindkét kezünk szabad, nem kell emelgetnünk a kocsit, a tömegben utat törnünk, vagy kivárni, amíg egy kevésbé zsúfolt busz gördül be a megállóba. A baba kényelmesen ülve, édesanyja biztonságos közelségét élvezve ringatózik végig a városon.
Itt a nagy lehetőség, hogy a kicsi igazán közeli kapcsolatba kerüljön édesapjával. A rohanó mindennapokban kevés idő jut arra, hogy a papa és a baba átélje a bensőséges együttlét örömét. Nagy élmény lehet mindkettejüknek, amikor a hordozókendőben édesapja mellkasához fészkelődik a gyermek. Az így eltöltött idő, a nagy hétvégi vagy esti séták megerősíthetik a családi kötelékeket.






Kismama kendő: Újszülöttkortól használható, egészen addig, amíg a szülő elbírja a gyermeket. Kezdetben elöl fektetve vagy ültetve tarthatjuk benne a babát, kicsit később a csípőn ültetve is. Ha már tud ülni a kicsi, a hátunkra kötve is biztonsággal hordhatjuk. Így akár a házimunkát is kényelmesen elvégezhetjük, de kirándulni, szánkózni is indulhatunk a nagy tesókkal: a baba jó helyen van. Az ötféle felkötési mód közül az életkornak, alkalomnak és időjárási viszonyoknak megfelelően választhatunk. Nagy segítséget jelent a kendő a diszkrét szoptatásnál is
A Kismama babahordozó kendő magazinunk kiadójától rendelhető meg, ára 5 800 Ft






Karikás kendő: A baba a textilből varrt kendőben eleinte fekve, majd a mama csípőjén ülve élvezheti a testközelséget. A kendő vállrésze párnázott, karikák, csatok, pántok segítségével állítható a legkényelmesebb helyzetbe testmérettől függően.
Forgalmazza a Nandu Kft., ára 4 950 Ft



 






Babazsák: Kenguruként és háti hordozóként egyaránt használható, kétrétegű zsák. A pántok, valamint a belső ülőzseb és a külső réteg helyes beállításával stabilan tarthatjuk a kicsi fejét és hátát, így már kezdettől fogva hordozhatjuk benne a babát. A baba súlya eloszlik a vállakon és a csípőn.
Forgalmazza a Nandu Kft., ára 6 500 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top