nlc.hu
Baba
Néha nehéz a kezdet

Néha nehéz a kezdet

Még ki sem pihentük a szülés fáradalmait, máris itt az újabb feladat: bele kell rázódnunk a babás életformába, és meg kell tanulnunk egymástól a szoptatás csínját-bínját. Ehhez néhány fontos tippet gyûjtöttünk össze kezdõknek és újrakezdõknek.




A szoptatás sikere nagyrészt az első napokban dől el. Nagyon fontos tehát, hogy a kismama olyan intézményt válasszon a szüléshez, ahol mindent megtesznek a kettejük jó közérzetéért, és megbízható szoptatási ismeretekkel rendelkeznek.

Magyarországon már több bababarát szülészeti osztály működik. Vannak olyan intézmények is, amelyek még nem rendelkeznek a címmel, mégis mindent megtesznek a szoptatás támogatásáért. 

Ezzel kapcsolatban a következő dolgoknak érdemes előzetesen utánanéznünk

• Tájékozódjunk, van-e lehetőség a szoptatásra közvetlenül szülés után!
• Éjjel-nappal együtt lehetünk-e a babával?
• Adnak-e rutinszerűen pótlást, teát, használnak-e cumit, cumisüveget?

Tegyük fel ugyanezeket a kérdéseket a császármetszéssel kapcsolatban is, hiszen a műtét sem a korai mellrehelyezésnek, sem az igény szerinti szoptatásnak nem lehet akadálya, bár a kezdeti erős fájdalmak miatt biztosan több segítségre lesz szüksége az anyának.





A szoptatás szempontjából nem érdektelen a szülés lefolyása sem. A fájdalomcsillapító gyógyszerek hatóanyaga ugyanis átjut a baba vérkeringésébe, ami napokig tartó aluszékonyságot okozhat a kicsinél. Az álmos baba pedig nem szopik kellő gyakorisággal és elég intenzitással ahhoz, hogy az érett tej termelődése kellőképpen meginduljon.

A késői mellretétel és a ritka szoptatás késlelteti a tej belövellését, és megfosztja az újszülöttet attól a lehetőségtől, hogy az erre legérzékenyebb periódusában megtanuljon hatékonyan szopni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top