nlc.hu
Baba
A megismerés játékai

A megismerés játékai

A kisbabák elsõ perctõl kezdve kíváncsiak a világra! Felfedezõ vágyuk hajtja õket minden újdonság felé. A játék egyszerre komoly munka és hatalmas örömforrás is számukra.




Hagyjuk, hogy a kisbaba vezessen minket a játék során! Egyértelműen kifejezi, hogy mi tetszik neki és mi nem, csak figyeljünk az arcára.

Minél fiatalabb a csecsemő, annál rövidebb ideig képes játszani. A néhány hónapos kisbaba időnként csöndben nézeget, szeme elé tartja és forgatja a kis kezét, szopogatja az öklét – egyszóval elfoglalja magát, elmerül valamilyen tevékenységben – ilyenkor ne zavarjuk meg.

Ha gyanús a nagy csönd a gyerekszobában, óvatosan lessünk be, hogy ne tereljük el a kicsi figyelmét arról, amit éppen csinál. Valahányszor érzéketlenül belevágunk tevékenységébe, megszakítjuk azt a tanulási folyamatot, amellyel az önálló játékot elsajátítaná.

Egyéves kor előtt az a legfontosabb a babának, hogy saját ritmusának megfelelően zavartalanul tevékenykedhessen szülei jelenlétében. Az első három hónap legkedveltebb játékszerei például maguk a szülők. A babának gyönyörűség, ha anyja vagy apja szemébe nézhet, hallhatja hangjukat, élvezheti testközelségüket.






Milyen játékszerre van szüksége?


A kisbaba rágcsálja, áztatja, dobálja játékait, ezért csak tartósat, jó minőségűt, fejlettségi szintjének megfelelőt vegyünk. Felesleges, sőt káros a játéktenger!

Az első hónapokban szívesen elnézeget egy-egy mobilt, néhány színes, lengedező lufit, hajtogatott, felfüggesztett papírfigurát. A hónapok múlásával maga is szenvedélyesen rázza csörgőjét, ütögeti a kockákat. Hamar megtanulja, melyik gombot kell megnyomnia, hogy zenélő játéka megszólaljon.

Keressünk neki kis tükröt rejtő bébijátékot. Élvezettel markolássza, harapdálja a kézbe (szájba) illő gumiállatokat. Egyévesen boldogan huzogat-tologat kisvonatot, autót, dömpert, masszív babakocsit. Ám akármennyi és akármilyen színvonalas fejlesztőjátékot teszünk is elé, előbb-utóbb unalmassá válik, és újabb meghódítani való után néz.





Remekül eljátszik dobozokkal, kiürült flakonokkal, kartonpapírral, kendővel, műanyag üveggel – egyszóval mindennel, ami nem játékszer. Az új formák, anyagok, színek felkeltik érdeklődését. Élvezi a gumi rugalmasságát, a fa keménységét, a plüss puhaságát.

Rendezzünk be számára egy alsó fiókot, ahonnan kedvére ki-bepakolhatja kincseit. Az igazán jó játékszer egyszerű: sokféleképpen felhasználható és könnyű boldogulni vele.


Hol játsszon?

Célszerű ott kialakítani a játszóhelyet, ahol az anya, illetve a családtagok a legtöbbet tartózkodnak, a kisgyerek ugyanis nem szeret egyedül lenni szobájában. Eleinte talán egy járóka is megfelel erre a célra, később elkeríthetünk neki egy nagyobb területet a lakásból. Ha jól látja és hallja a családtagok tevékenykedését, beszélgetését, nem érzi kiszorítottnak magát.





Jó megoldás lehet az is, hogy minden helyiségben elhelyezünk egy kis polcot számára. Így amíg az anya főz, főzőcskézhet a konyhában egy kis sámlin. Mindig együtt pakoljuk el a szétszórt játékokat, mielőtt kimennénk a helyiségből.

Bárhol is helyezzük el a kisgyerek játszóterületét, abban a helyiségben ne tévézzünk és ne dohányozzunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top