nlc.hu
Baba
Szélcsendben készülünk a viharra

Szélcsendben készülünk a viharra

Vajon van-e értelme elõre foglalkozni valamivel, amirõl nem sejthetjük, hogy milyen lesz?




Mindenki úgy szül, ahogy az életét éli – vallja Békési Beáta klinikai szakpszichológus, a negyedik éve sikeresen működő Aktív Szülés Program megálmodója és szervezője. – A szülési élmény az alkati adottságokon, a tárgyi és személyi feltételeken kívül a személyiség érettségétől is függ. Ezt az összefüggést az élet számos területén természetesnek vesszük, a szüléssel kapcsolatban azonban nem túlságosan gyakran említjük. Pedig a gyermekvárás és a vajúdás idején különösen élesen és fájdalmasan mutatkozhat meg ennek hatása.
Ezek a megfontolások amellett szólnak, hogy a szülésre való felkészítésnek figyelembe kellene vennie az egyéni igényeket is. A mai magyar lehetőségek azonban meglehetősen távol állnak ettől. Nem minden szülészet szervez felkészítést, és ha mégis, a részvételi arány (néhány budapesti kórház pozitív példájától eltekintve) nagyon alacsony, öt-tíz százalék körüli, s tartalmát, hangvételét, szándékát tekintve inkább tájékoztató előadásnak nevezhető. Sajnos gyakori, hogy a „tanfolyamon” felsorolt tudnivalókat, felcsillantott lehetőségeket mélységes szakadék választja el attól a gyakorlattól, amivel végül csak a szülőszobában szembesül a pár.

Mi a szakember feladata?
Békési Beáta már sok éve foglalkozott különböző kórházakban szülésre felkészítéssel, amikor a londoni Active Birth Center példáján felbuzdulva és az ELTE Kísérleti Pszichológia Tanszékének támogatásával olyan program megvalósításába fogott, mely minden érdeklődőnek segít az ő egyéni útjának megtalálásában. Jelenleg tizenkilenc szakemberrel dolgozik együtt kilenc szülés előtti és három szülés utáni programon. Működésük három hónapos ciklusokba szerveződik, melyekbe néhány, zárt csoportként működő program kivételével, bármikor be lehet kapcsolódni. Az elmúlt évek igazolták a kezdeményezés létjogosultságát: a látogatók száma folyamatosan emelkedik, s az első évhez képest megháromszorozódott!
A szülés akkor működik jól, ha nagy a személyes mozgásszabadság, ha lehetőség van a testhelyzet szabad megválasztására, hangok kiadására, mások bevonására, és az anya lelki támogatást is kap kísérőitől – mondja a szakember. – Azért, hogy ez megvalósulhasson, nagyon fontos a pontos ismeretközlés a kórház hagyományos vagy alternatív gyakorlatáról, és ugyanakkor arról is, hogy milyen a szülés természetes folyamata, milyen a kórházi szülés természete. Ez azonban nem elég. Igazán ideálisnak az tekinthető, ha a felkészítő programnak része a pszichoterápia, ha mozgási lehetőséget is biztosít, és végül egyéni beszélgetésekre is alkalmat teremt. Így idejében megfogalmazódnak a belső elvárások, tisztázódnak a szülővé válással kapcsolatos érzések, s szerencsés esetben oldódnak azok a félelmek, amelyek a megnyílást, a gyerek felé fordulást akadályozhatják.

Engedelmes betegből döntéshozó nő
A tudatos készülődés ellenére is előfordulhat, hogy valaki divatosnak vagy egyedül helyesnek tartott alternatív szülésre készül, s úgy érzi, a természetes, beavatkozásoktól mentes szülés az egyetlen vállalható magatartás. Izgalmas időszakot élünk, a hazai szülészet is változóban van, egyre inkább az egyéni igények felé közelít. A mai szülőgenerációt azonban úgy nevelték, hogy lehetőleg mindig feleljen meg a külső elvárásoknak, és hűen kövesse az utasításokat. Ebből nem olyan könnyű kilépni, és saját erőkre, megérzésekre támaszkodni. Békési Beáta szerint ehhez egy előttünk haladó generáció tapasztalataira is szükség lenne. Ez talán csak a gyerekeinknek adatik meg, mi viszont addig is élhetünk a felkínált lehetőségekkel: lazítási technikákat tanulhatunk, különféle tornákon vehetünk részt. Különösen sokat adhat például egy párnak a „Tánc és mozgás várandósoknak” című program, ahol a mozdulatok és a zene nyelvén mondhatjuk el egymásnak azt, amit szavakkal nagyon



nehéz. A pszichodramatikus kapcsolatmélyítő csoport viszont éppen ellenkezőleg, párbeszédek segítségével eljátszott helyzetek, történések elemzésével segíti a ráhangolódást a szülői szerepre – és egymásra…
Előfordul persze, hogy a szülésnél nem sikerül maradéktalanul alkalmazni a tanultakat. Sajnos sokan kudarcként, rossz teljesítményként élik meg ezt, pedig csupán arról van szó, hogy a szülés „ereje” és „tudása” felülmúlta, elsöpörte az előzetes elképzeléseket.

Az Aktív Szülés Program iránt a 20/931-6981-es vagy a 26/550-180-as telefonszámon érdeklődhetünk hétköznap 18-tól 20 óráig. Helyszín: Budapest, IX. kerület, Soroksári út 160. és VI. kerület, Izabella u. 46.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top