Baba

Így szabályozza az okoskütyüket egy 8 gyerekes anya

Egy tíztagú családban élni nem tréfadolog, muszáj, hogy a szabályokat mindenki komolyan vegye. Az anyuka leírta, hogyan élnek a férjével és nyolc gyerekkel.

Kristin Gambaccini gyakran úgy érzi, hogy az élete abból áll, hogy utasításokat oszt a gyerekeinek. Nyolc gyerek mellett ez nem csoda, hiszen valakinek kézben kell tartania a teendőket, miközben még nevelni is próbálja a gyerekeket. A legkomolyabb szabályrendszert az elektronikus kütyük körül kellett hoznia, mert úgy látta, elveszti a gyerekeit a sok okostelefon, tablet és számítógép miatt. Azt azért hozzáteszi, hogy egyik gyerek sem kap náluk hetedikes koráig okostelefont, mert 13 éves koruk alatt nem tartja elég érettnek hozzá őket.

Az anya a következő 6 alapszabályt hozta a kütyükkel kapcsolatban:

1. Nincs telefonozás vacsora közben. A szülőknek sem.

2. Nincs telefonozás házi feladat írása közben. Koncentrálni kell a feladatra, ez pedig nem megy úgy, ha nyomkodja a telefonját.

3. Nincs számítógépes játék hét közben. Hétvégén is csak akkor, ha már végeztek a feladataikkal. A számítógépes játékidőt azzal lehet kiérdemelni, hogy a kötelességeiket, iskolai feladataikat, házimunkákat elvégzik.

4. Éjjel nincs telefonozás. Lefekvés után nem használhatja egyik gyerek sem, le kell némítani lefekvéskor, mert szükségük van a nyugodt éjszakai alvásra, amit nem zavarnak meg az értesítések, csipogások.

gyerek okos kütyü szabályok

13 év alatti gyereknek még nem való az okostelefon? (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

5. Nincs reggel sem telefonozás. Egészen addig nem nyúlhat a gyerek a telefonja után, míg össze nem készült az indulásra. Mert ha nyomkodja a telefont, még a végén elfelejt normálisan felöltözni.

6. A telefon nem a gyereké. Gambaccini családjában minden telefon a szülőkhöz tartozik, csak engedik használni a gyerekeknek. A szülők fizették ki a készüléket, fizetik a telefonszámlát, úgyhogy az a szabály, hogy mielőtt bármilyen appot, játékot letöltenének a gyerekek, meg kell kérdezniük a szülőket. Anya és apa ismer minden jelszót, PIN-kódot, elérhetőséget, ami a telefonhoz tartozik. És ha úgy döntenek, hogy GPS-nyomkövetőt akarnak rárakni, akkor megtehetik kérdés nélkül.

Elég szigorúnak tűnnek a szabályok, de az anya szerint ezek létfontosságúak ahhoz, hogy egészséges keretek között tartsák az okoskütyüket az életükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top