Baba

Idegesítenek a gyerekeid? Mutatunk egy trükköt, ami segíthet

Egy pszichológus olyan egyszerű technikát ajánl, amitől alapjaiban változhat meg a gyereknevelés.

Ne érezd magad rosszul, ha néha úgy érzed, agyadra megy a saját gyereked, teljesen természetes, főleg az olyan időszakokban, mint ez a mostani, amikor elég nagy dózisban kapunk egymásból a családon belül. Dr. Alissa Jerud klinikai szakpszichológus szerint fel lehet turbózni a konfliktuskezelési módszereinket a következő egyszerű technikával.

Lélegezz és mondd: „a szeretetet választom”

Dr. Jerud a saját példáján keresztül mutatta be a technika működését, mert bár azt szokták róla feltételezni, hogy biztos tökéletes anya csak azért, mert pszichológus, de természetesen ez nincs így, Jerud is pont olyan anya, mint mindenki más: olykor idegesítik a gyerekei. Az ő életében a karantén időszakban bukott ki leginkább ez a probléma, amikor össze volt zárva a gyerekekkel. Az egyik nap például, amikor kirándultak az erdőben, a lánya fellökte az öccsét, és utána csak nevetett rajta, nem pedig segített – ebben a helyzetben az anya döntéshelyzetbe került:

„A fiamnak nem lett baja pár horzsoláson kívül, de éreztem, ahogy növekszik bennem a düh, amiért ilyen érzéketlenül viselkedett a lányom. Abban a pillanatban rájöttem, hogy kritikus ponthoz érkeztem, döntenem kellett: kiabálni kezdek a lányommal vagy nyugodt hangon, szeretettel magyarázom el, mi a probléma. Amíg összeszedtem a fiamat a földről, csak mélyeket lélegeztem és azt ismételtem magamban, hogy »a szeretetet választom«, ami teljesen megnyugtatta az elmémet és elfújta a mérgemet.”

Ha idegesítenek a gyerekeid, használd ezt a technikát

A gyereknevelésben nagy segítség ez a technika (Kép: Unsplash)

Egy cseppnyi mindfulness technikáról van szó, amihez ugyan nagyfokú tudatosság kell az adott helyzetben, de megéri sokat gyakorolni, hogy ne romboljuk a kiabálással a kapcsolatot a gyerekekkel. A légzéssel eltűnik az indulat, a mantra pedig ahhoz segíthet hozzá, hogy tisztázzuk magunkban a kommunikációs formákat, amiket használni szeretnénk.

„Megöleltem a lányomat és elmondtam neki, hogy sajnálom, amiért nem voltam ott, hogy megakadályozzam, hogy fellökje a testvérét. A lányom ezek után teljes egyetértésben játszott egész nap az öccsével, ami valószínűleg nem így történt volna, ha leteremtem és megszégyenítem az indulatai és viselkedése miatt.”

A pszichológus szerint egyébként akkor is hatásos a mélylégzés technikája, ha nem mondjuk hozzá a mantrát a fejünkben. Érdemes már azelőtt gyakorolni pár percig, mielőtt belépnénk a gyerekszobába, főleg, ha számítunk rá, hogy hatalmas kupi vagy veszekedő gyerekek várnak odabent.

Neveljünk gyereket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top