Baba

Edzés szoptatás alatt: így csináld helyesen

A személyi edző szerint nem kell félni az edzéstől szoptatás alatt, nem fog elapadni a tej, ha helyesen végzed a testmozgást.

A szoptatás sokat kivesz az anya szervezetéből, éjjel-nappal szolgálatban kell lenni, és rengeteg energia elmegy a tej termelődésére. A legjobb választás, ha szoptatod a babádat, de tény, hogy nehéz időszak az anya számára. Oda kell figyelni, mit eszel és iszol, nem vághatsz bele kemény fogyókúrába, hogy visszaszerezd a terhesség előtti vonalaidat, és még az edzéssel is riogatnak az anyacsoportokban, mert majd jól elapad a mozgástól a tejed. Danielle Bossin-Hardy személyi edző ez utóbbi tévhitet szeretné eloszlatni, szerinte a szoptatás alatt is lehet mozogni, csak pár szempontot kell szem előtt tartani hozzá.

Szoptatás alatt máshogy működik a test

Amikor szoptatsz, a hormondjaid máshogy működnek, mint a megszokott üzemmódban. Pont az ösztrogén és tesztoszteron szintje csökken, pedig ezekre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy izmot építsen. Termelődik viszont a prolaktin hormon, ami a tejtermelést segíti, miközben a zsírt raktározza. De ettől függetlenül nem jó ötlet a fogyás siettetése miatt lemondani a szoptatásról, az edző szerint nem érdemes hajszolni magad, inkább élvezd a babáddal töltött időt, a kisebb farmer ráér még pár hónapig bőven.

Szoptatás alatt is mozogj

Szoptatás alatt is lehet mozogni! (Kép: Getty Images)

Napi rutin a testmozgásban

A kulcs a szoptatás alatti edzéshez nem a minél nehezebb gyakorlatok kivitelezésében rejlik, hanem hogy napi rutinná váljon a testmozgás. A szakember azt javasolja, hogy a szoptatás ideje inkább csak felkészülés legyen a szoptatás utáni időszakra, amikor már lehet teljes erőbedobással a célodon dolgozni. Ha napi rutinná válik a testmozgás, akkor könnyebben fogod felvenni a nehezebb gyakorlatokat, és elérni végül a vágyott súlyt. Remek időszak ez arra, hogy megtaláld, milyen mozgásformát szeretsz, és hogy kitapasztald, hova tudod beilleszteni a napjaidba az edzést. Olyan könnyebb mozgással kell kezdeni, mint az alap jógagyakorlatok vagy a gyors tempójú séta, de vannak kifejezetten babával együtt végezhető mozgásformák is – ezek semmiféle negatív hatással nem lesznek a tej termelődésére.

Olvass többet a testmozgásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top