nlc.hu
Család
Második lépés

Második lépés

Ha nehezen indulnak meg a dolgok, nem árthat egy kis rásegítés. Nem elég erõsek a fájások? Nem tágulsz elég gyorsan? Segítséget kérsz vagy kivárod, mit akar a természet?




















 Fájáserősítő (oxitocin) infúzió vagy injekció


Különösen először szülőknél igen hosszan, akár napokig is elhúzódhat a vajúdás. A mesterséges hormonadagolás felgyorsítja, lerövidíti ezt a folyamatot. Ha valamilyen okból szükséges a szülés mesterséges megindítása, az oxitocin infúzió nélkülözhetetlen. Az oxitocin infúzió vagy injekció sietteti a lepény megszületését.


Az oxitocint nehéz személyre szabottan adagolni, különösen igaz ez olyan esetekre, amikor a kismama injekció formájában kapja. A mesterséges hormonadagolás akár hatástalan is maradhat, de kiválthat olyan erős fájásokat is, amelyeket a kismama már nem képes elviselni. Az oxitocin infúzió mellett szinte mindig szükség van a fájástevékenység folyamatos megfigyelésére, s ez éppen erős fájások esetén akadályozza a kismamát a szabad mozgásban.



Prosztaglandin zselé


Túlhordás esetén alkalmas lehet a méhszáj „érlelésére”, a szülés megindítására.

Ritkán, de előfordul, hogy túlságosan erőteljes fájást vált ki. Az oxitocin infúzióval ellentétben, adagolása nem állítható le, adagja utólag nem csökkenthető, a méhszájról nem távolítható el. Éppen ezért nem szokták alkalmazni, ha valamilyen szövődmény, például magas vérnyomás, toxémia, cukorbaj, asztma, alvadási zavar áll fenn, illetve a magzat elmaradt a fejlődésben.


Burokrepesztés


 A burokrepesztés megindíthatja vagy fokozhatja a fájástevékenységet. Ha már eltűnt a méhszáj, és a burok még nem repedt meg, meg szokták repeszteni, mert így megelőzhető egy ritkán előforduló anyai és magzati szövődmény.

A burokrepedés az esetek zömében magától is bekövetkezik. Burokrepesztésre csak meghatározott feltételek esetén kerülhet sor. Ha túl korán teszik, előresodródhat a köldökzsinór, s ez a magzat számára életveszélyes szövődmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top