Család

Megszűnik a nevelőszülői OKJ-képzés

A jövőben gyorstalpaló tanfolyamokon képezhetik a nevelőszülőket.

A jelenleg hatályos Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) még szerepel a nevelőszülői képzés, mint az állam által elismert szakképesítés, a kormány által egyelőre még nem tárgyalt új szakmajegyzéken már sem az alapképzések, sem a részszakképesítések között nem találni – értesült a Népszava. Ezenfelül a gyermekek gondozásával, nevelésével foglalkozó szakképesítések kétharmada eltűnt.

Bár korábban úgy volt, hogy az OKJ rendszert teljesen felszámolják, jelen állás szerint úgy tűnik, csak jelentősen átalakítják. A képzéseket két csoportba sorolják, az egyikbe kerülnek az alap-szakképesítések, a másikba pedig az alapszakmákra épülő specializációk. Előbbieket ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban lehet majd tanulni, míg az utóbbiakat csak felnőttképzésben. Mindezzel jelentősen kibővítik azoknak a szakmáknak a körét, melyeket kizárólag iskolában lehet tanulni. Az alapszakmák listáján 171 képzés szerepel, a specializációk, szakosító képzések, tanfolyamok számát azonban nem korlátozzák.

anya gyerek

(iStock)

Valószínűleg a nevelőszülőket is OKJ-n kívüli tanfolyamon képezhetik a jövőben, ám nem tudni, hogy azok államilag elismert képesítést adnak-e majd.

„A nevelőszülői képzés kivezetése az OKJ-ből hatalmas presztízsveszteséget jelent az egész szakmának, és hátrányos a foglalkoztatás szempontjából is” – nyilatkozta a lapnak Prokai Judit gyermekvédelmi szakértő, aki szerint ahelyett, hogy „gyorstalpaló” tanfolyamokra próbálnák csábítani a leendő nevelőszülőket, inkább a bérezést, a szakmai megbecsülést kellene erősíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top