nlc.hu
Család

SOS Gyermekfalvak tapasztalatok

Külön ünnepnapot, több fizetést és támogatást szeretnének a nevelőszülők

Még mindig kevés a nevelőszülő, így nincs lehetőség minden gyermeket családban elhelyezni. A nevelőszülőknek a magasabb anyagi juttatások mellett a szakmai segítség is fontos lenne, és örömmel fogadnák, ha nekik is lenne egy hivatalos ünnepnapjuk.
Nevelőszülő - Fotó: Pixabay

 Az SOS Gyermekfalvak online felmérést készített a magyarországi nevelőszülők körében, amit az országban dolgozó összes nevelőszülő 5 százaléka töltött ki. A kérdőíves vizsgálat legfőbb tanulságai:

  • szinte az összes válaszadónak volt olyan nevelt gyermeke, akit úgy szeretett, mintha a vér szerinti gyermeke lenne
  • a megkérdezett nevelőszülők 65%-a elgondolkodott már azon is, hogy örökbe fogadja az egyik nevelt gyermekét
  • 9 %-uk fogadta is örökbe nevelt gyermekét
  • előfordul, hogy a néhány évig nevelőszülőnél élő gyermek örökbefogadó szülőkhöz kerül, ahogy az is, hogy a nevelt gyermek visszakerül a vér szerinti szüleihez: az örökbeadás megviselte a nevelőszülőket, a hazagondozás kisebb arányban volt fájdalmas számukra
  • a nevelőszülők alig több mint fele kapott csak segítséget az elválás okozta veszteség feldolgozásához.
  • a munkáltató nevelőszülői szervezet támogatására örökbeadás esetén 66%-uk, hazagondozás esetén 59%-uk számíthatott, de leginkább a család segített nekik ebben a nehéz helyzetben
  • pszichológustól minden ötödik nevelőszülő kapott segítséget az örökbeadásnál és minden hetedik a hazagondozásnál

Az Alapítvány arra is kíváncsi volt, mit élnek meg nehézségnek a nevelőszülők a szakmájukban. Itt a kérdőívekből kiderült:

  • a válaszadók 56 %-a jelezte, hogy a legnehezebb a gyerekek után járó, rájuk fordítandó pénzből fedezni a kiadásokat
  • minden második nevelőszülő szerint alacsony a nevelőszülők fizetése
  • a harmadik legnagyobb nehézség számukra a gyerekek megóvása a megbélyegzéstől (36,3%), utána jön a vér szerinti szülővel való kapcsolattartás (35,3%), illetve hogy nem tudni, az érkező gyerek milyen traumát hoz magával (30,6 %). A környezet negatív hozzáállását minden negyedik nevelőszülő találta problémásnak.

Az országban működő 5000 nevelőszülő mellé még sok ezerre lenne szükség, hogy a nagyobb gyermekotthonok felszámolhatóak legyenek. A megkérdezett nevelőszülők szerint leginkább azzal lehetne ösztönözni arra, hogy többen válasszák a nevelőszülői hivatást, ha több fizetés járna érte, ha a munkavállalók béren kívüli juttatásokra is jogosultak lennének, illetve több szabadságot, szakmai támogatást, pszichológiai segítséget és képzést kapnának. A gyereklétszám csökkentését csak 5 % javasolta.

A felmérésben a megkérdezett nevelőszülők 70 %-a nyilatkozta, hogy örülne annak, ha a nevelőszülőknek is lenne egy hivatalos, elismert napja.

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülőket keres jelenleg is Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán és a települések 60 kilométeres körzetében, valamint Budapesten és Pest megyében – derült ki SOS Gyermekfalvak közleményéből.

Az utóbbi időben több változás is történt az örökbefogadás terén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top