nlc.hu
Család

Így válasszunk tanszereket, iskolatáskát, tolltartót

Tanszervásárlási kisokos szülőknek

Sokat spórolhatunk a tanfelszerelésen, ha tudjuk, hogy miből érdemes megvenni a legjobb minőséget. A minőség persze gyakran magasabb árat is jelent, cserébe vannak dolgok, amiből felesleges a jót megvenni, mert alig használja a gyerek.

Minél kisebb egy iskolás gyerek, annál többe kerülnek a tanszerei. Az elsősök pedig extrán sokba vannak, ugyanis először mi, szülők is hajlamosak vagyunk túlköltekezni – később persze majd alábbhagy a lelkesedésünk.
 
Ha tehetjük, ne vigyük magunkkal a gyerekünket bevásárolni. Őket ugyanis nagyon nehéz a praktikum fontosságáról meggyőzni, ha valamin egy nagyszemű kiskutya, csillogó flitter vagy menő focista látható. Nem azt mondjuk, hogy ne lehessenek kívánságaik, de nem kell mindig bedőlni nekik.

A jó zsírkrétával öröm a munka (Fotó: Pixabay.com)

A jó zsírkrétával öröm a munka (Fotó: Pixabay.com)

A legfontosabb a ceruza

Számítsunk rá, hogy a grafitceruza még a világ legrendesebb elsősénél is fogyóeszköz lesz. Nem csak a sok rajzolás és írás miatt fogy majd belőle akár két tucat is egy tanév során, egy része elkallódik még akkor is, ha nagyon precízen ráírjuk a gyerekünk nevét. Ha spórolni szeretnénk a tanéven, akkor ezt mindenképp tegyük majd meg! Még augusztusban vegyünk egy vékony és egy vastagabb hegyű fekete alkoholos filcet, amivel mindenre, de tényleg mindenre ráírjuk a gyerekünk nevét. Így is eltűnnek majd dolgok, de kevesebb.

A ceruza legyen jó minőségű, de pont a gyakori elvesztés, kopás miatt nem érdemes a legdrágábbat venni belőle. Nem árt, ha ergonomikus kialakítású, vagyis háromszög alakú, de ezt majd a tanítónéni alighanem úgyis megírja a bevásárlólistában. Ha gyengébb a minőség, akkor nem csak hogy állandóan kitörik majd a hegye, de a rossz minőségű fa miatt hegyezni is nehéz lesz, amit elsőben úgyis mi, szülők csinálunk majd, méghozzá olyan sokat, hogy egy hétvégi mindent kihegyezős akció után akár vízhólyagos is lehet a kezünk. Gondoljunk magunkra, vásároljunk jó hegyezőket is!

Ugyanígy jó minőségűnek kell lennie a postairónnak is, de abból már extrém drágák is kaphatók, amik ugyanúgy két hét alatt elkopnak, mint a megfizethető társaik. Érdemes az ismert márka középkategóriáját belőni.

Radír

A radírnak sajnos nem szépnek, hanem jónak kell lennie, mert a szép radírok még mindig ugyanúgy maszatolnak, mint harminc éve. Ráadásul radírozni külön meg kell tanulnia a gyerekünknek, úgyhogy érdemes a legjobb minőségű eszközt megvásárolni hozzá. Jó hír, hogy radírban a jó olcsóbb, mint a szép. Viszont a radír ugyanolyan, ha nem nagyobb fogyóeszköz, mint a ceruza, ezért vegyünk belőle többet, és a lehető legkisebb darabokat. Mivel a nevet csak ideiglenes tudjuk majd ráírni, érdemes minden nap megnézni majd, hogy megvan-e még, és ha igen, nem kopott-e le róla a felirat.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Füzet

Elképesztően drága füzetek is kaphatók, ezeknél mindig a borítót kell megfizetni. Ha becsomagoljuk a füzeteket, akkor teljesen felesleges rá költeni, és különben is, egy sokkal olcsóbb füzetet is nagyon széppé tehetünk egy szép címkével, vagy matricával.

Ami viszont nagyon fontos, az a belső lapok minősége. Annak nagyon jónak kell lennie, hogy ne látsszon át, élmény legyen bele az írás, és szükség esetén radírozni is lehessen. Ezért válasszunk olyat, ami a lehető legfehérebb, és viszonylag vastag. A vékony, esetleg környezetbarát papírt első osztályban kerüljük messzire!

Zsírkréta, vízfesték, tempera

12 darabosnál nem lesz szükség nagyobbra se vízfestékből se zsírkrétából, de minél jobb minőségű, annál nagyobb öröm vele a munka. Temperából maximum hatosat vegyünk, és elég belőle a legolcsóbb. Évente maximum egyszer veszik majd elő, év végére viszont ugyanúgy elveszik, vagy tönkremegy a kupakok elvesztése miatt vagy csak az idő múlásával, mint a legdrágább művészkellék.

Nem kell a legdrágább, de legyen jó minőségű (Fotó: Pixabay.com)

Nem kell a legdrágább, de legyen jó minőségű (Fotó: Pixabay.com)

Tolltartó

Itt is érdemes pár szempontot figyelembe venni. Olyat keressünk, aminek viszonylag lazák azok a gumijai, amikbe majd a ceruzákat kell tenni. Ha azok túl szűkek, akkor az állandó rohanásban úgy se fogja beletolni a gyerek az írószereket, ami így majd leesik, eltörik a hegye, elveszik, kifolyik. A kislányoknak általában jobban megy az ilyesmi, de elsőben teljesen felesleges a háromemeletes tolltartó, akármilyen gyönyörű is. A legjobban akkor jár a gyerekünk, ha kap egy olyat is, amibe csak bele kell dobálni a ceruzákat, és ebben tarthatja majd a filctollakat, esetleg az extra színeseket, míg a klasszikus tolltartóban csak a grafit és postairónok lesznek.

Tolltartóból próbáljunk semleges mintájút, és ne pokémonosat választani, így egy évnél tovább is hordja majd a gyerek.

Kulacs, uzsonnás doboz

Nagy a kísértés, hogy drágát vegyünk, mert tényleg gyönyörűeket kínálnak, ráadásul sokszor szettben az iskolatáskával és a tolltartóval, de legyünk erősek, és ne vegyük meg a legdrágábbat. Bár embert küldtünk már a Holdra, a tökéletes kulacsot még nem sikerült kifejleszteni, legalábbis szeleburdi elsősöknek. A kulacs ugyanis mindig csöpög. Akkor is, ha az van ráírva, hogy nem. Márpedig, ha iskolatáskában viszi a gyerek, akkor majd a tankönyvekre folyik az ital. Vannak azok a gyerekek, akik az osztályba lépve azonnal a helyére akasztják az iskolatáskájuk a tanév minden napján, és a kulacsot is visszateszik a helyére, így az soha nem borul fel, ezért nem folyik. Minden osztályba egy ilyen gyerek szokott járni, hogy példaként állhasson a többiek előtt. Kicsi az esély rá, hogy a mi gyerekünk lesz az. Az olcsó kulacsok mindig folynak, de legtöbbször a drágák is. A legjobb, ha üres kulccsal küldjük a gyereket iskolába, aki majd feltölti ivóvízzel a sajátját, ha megszomjazik. A legjobb kulacs viszont a félliteres ásványvizes palack. Az, ha rendesen ráhúzzuk a kupakot, biztosan nem folyik, szemben a többezer forintos, de valóban tetszetős társával.

A szép uzsonnásdoboznak alighanem nem tudunk majd ellenállni, de másodikban már úgy is csak uzsonnászacskóba csomagoljuk az uzsonnát.

Iskolatáska

Az iskolatáskánál a legnehezebb okosnak lenni. Ha anyagilag megtehetjük, vegyük azt, ami a legjobb minőségű, és legjobban tetszik a gyerekünknek. Érdemes augusztus második felében megejteni a vásárlást, akkor már sok helyen árengedmény van rájuk, és ne aggódjunk, nem fog elfogyni. Ugyanaz igaz rá, ami a tolltartóra. Jövőre már másikat szeretne a gyerek. Ha mi két évre tervezünk, akkor viszont vásároljunk olyat, ami egy nagyobb gyereknek se lesz ciki. Ne vegyünk rózsaszín flitterest a kislányunknak, és híres focistásat, vagy akcióhősöset a kisfiúnknak. Válasszuk valami szép, de átlagos mintájút, azzal nem lesz gond. Az iskolatáska blokkját mindenképp tegyük el a garancia miatt!

Kezdődik az iskola 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top