Család

„Mintha büntetnének a munkahelyek azért, mert gyereket szültél” – Megmutatjuk, miért jó munkaerő az anya

Mesélik az anyák, hogy most még nehezebben találnak állást, nemcsak a vírus miatt, hanem mert mintha megint szitokszó lenne a gyerek az állásinterjúkon.

Azt hittem, már kezdünk túllendülni ezen az ősrégi problémán, hogy az anyákat nem szívesen veszik fel a munkahelyeken, de most a koronavírus-helyzet újra előhozta ezt a diszkriminatív őrültséget. Már csak azért is bíztam benne, hogy lassan elfelejthetjük, hogy az anyák nehezen találnak munkát, mert a csapból is az folyik, hogy szüljünk sok gyereket. Úgy tűnik, tévedtem.

Az a szomorú igazság, hogy pénz kell egy gyerek felneveléséhez

A szolgáltatókat pont nem érdekli, hogy most vírus van, a fűtés- és áramszámlát ugyanúgy ki kell fizetni, és nem mindenkinek van milliomos férje, hogy tétlenül üljön a fenekén otthon, ha elvesztette a járvány miatt a munkáját. Edina két ovis gyerek anyukája, a munkahelyén azt a részleget, ahol ő dolgozott, bezárják december elsejével, mert a második hullám miatti költségcsökkentésben elvérzett. Az anya most itt áll decembertől munka nélkül, október óta gőzerővel állást keres, de úgy érzi, esélye sincs. Már begyűjtött legalább 20 helyről elutasítást, olykor pedig elhangzottak a gyerekei is ellenérvként a munkáltató szájából:

„Több helyen is bejutottam az önéletrajzom alapján állásinterjúra, de a vége mindig az, hogy hiába van megfelelő képesítésem, tapasztalatom, nem engem választanak, mert két kicsi gyerekem van. Van olyan munkáltató, aki ezt egyenesen meg is mondja az interjún, hogy nem akar anyát felvenni, mert akkor folyton hiányozni fogok, amikor beteg a gyerek vagy bezárják az ovikat a vírus miatt.

Értem én, hogy ez egy valós probléma most, de talán érdemes lenne hosszabb távon gondolkodni.

Vagy most már ez lesz, hogy akinek gyereke van, az ne is akarjon dolgozni, és kopjon fel az állunk? Mintha büntetnének a munkahelyek azért, mert szaporodni merészeltél.”

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Egy anya a legjobb munkaerő

Edinának még abban szerencséje van, hogy a férj munkája megmaradt, van bevétele a családnak, de alaposan megérzik az ő fizetésének hiányát a bőrükön. Csak gondoljunk bele, mihez kezdjen akkor egy egyedülálló anya, akinek az exe még tartásdíjat sem fizet? Ha elveszti az állását, nevelje a gyerekeit a családi pótlékból, amiből a fűtést sem tudja kifizetni?

Nagyon szeretnénk segíteni Edinának és minden anyának, ezért összeszedtünk pár érvet arra, hogy miért járnak jól a munkahelyek, ha felveszik az anyákat. Egy anya a legsokoldalúbb munkaerő, hiszen a gyerekek mellett olyan képességekre is szert kell tennie, melyeknek semmi közük a végzettségéhez, mégis gördülékenyebbé teszik a munkát is. Reméljük, minél több munkáltató elgondolkodik a következő érveken.

Anya, a vezető

A legtöbb családra igaz, hogy anya kormányozza a hajót. Nem azért, mert olyan erőszakos, hanem egyszerűen így alakul: ő van többet az elején a gyerekekkel, apa eljár dolgozni, este esik haza, úgyhogy anyának kell elintéznie az apró-cseprő ügyeket, melyek a család életéhez tartoznak. Teszi mindezt úgy, hogy közben a kezében/hátán/mellkasán/lábába kapaszkodva lóg rajta pár gyerek. Olyan kemény kiképzést jelent ezt, hogy remek vezető válik az anyából pár évvel a gyerekek születése után, az a fajta, aki a munkahelyen is képes több embert elirányítani határozottan, de kedvesen.

Anya, a kommunikációs zsonglőr

Próbáltál már meggyőzni egy hároméves dackorszakost arról, hogy miért nem jó ötlet a földön fetrengve visítani a Tesco közepén? Vagy egy tinilányt arról, hogy novemberben ne induljon iskolába haspólóban? Ha még nem, akkor fogalmad sincs arról, mit jelent az, hogy logikus érvelés és kommunikációs zsonglőrködés. Hihetetlen sokszor van szüksége egy anyának arra, hogy a kommunikációs trükköket használja ahhoz, hogy a gyerekeit terelgesse a helyes mederben.

A tárházában megtalálható az észrevétlen érzelmi zsarolástól kezdve a logikai bukfenceken át a rejtett akaratátvitelig minden, ami ahhoz szükséges, hogy úgy kommunikáljon a körülötte élőkkel, hogy azok ne vegyék észre, hogy épp azt kell tenniük, amihez semmi kedvük sincs.

Kincset ér ez a tudás egy munkahelyen a kollégák közti kommunikációban, egy anyánál jobban senki sem tudja úgy irányítani a munkát, hogy ráveszi a többieket bármilyen feladatra szelíden, terrorizálás nélkül.

Anya, a fókuszálás bajnoka

Anyának lenni azt is jelenti, hogy egyszerre kell nyolcfelé figyelni a nap sok órájában. Nem túlzás azt állítani, hogy egy anya a gyerek születésétől kezdve szert tesz arra a képességre, hogy egyszerre tud dolgozni, mosogatni, gyereket ringatni, mosást betenni, vásárolni és beszélgetni, sőt, mindezt elvégzi úgy, hogy jó teljesítményt nyújt a különböző területeken. Ha egy anyának otthon kell maradni, mert beteg a gyereke, akkor a munkáltató megnyugodhat: home office-ban is kész lesz a munka, mert az anya szuperképességei közé tartozik, hogy szét tud szakadni, és megteszi, ami a kötelessége a gyereke és a munkahelye felé is, nem pedig lábat lógat egész nap.

Anya, a pénzügyi zseni

A legtöbb családban anya az, aki őrzi a családi kasszát. Büdzsét készít minden hónapban, kiszámolja, mennyi pénz mehet el bevásárlásra, mennyi szórakozásra (ami most mondjuk nincs is), és mennyit kell félretenni ahhoz, hogy nyárra is maradjon az utazásra. Mivel fejben mindig pár hónappal előrébb jár, ezért a pazarlást nem igazán pártolja, az impulzív vásárlásokat pedig visszaszorítja, amennyire csak lehet, mert pontosan tudja, hogy szüksége lesz még később arra pénzre.

Ha megfigyeled az anyát az üzletben, biztos, hogy hallod tőle, ahogy mondja a gyerekének, hogy „most nem vesszük meg a századik plüssállatot, mert másra kell a pénz”, vállalva ezzel a szirénázás és hiszti lehetőségét. Ez a képessége remekül jön egy munkahelyen, ugyanis az anya tisztában lesz azzal, hogy a fizetését hova rakja, és nem fogja verni az asztalt jogtalanul több pénzért, csak amikor már tényleg itt az ideje a fizetésemelésnek.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Anya, az időmenedzser

Ki más osztaná be a gyerekek idejét, ha nem az anya? Ha az anya nincs észnél, és nem menedzseli jól az időbeosztást, akkor az egész család elúszik. Hatalmas felelősség van a vállán, amit át is érez, és az évek során remekül belerázódik a helyzetbe.

Megszerzi azt a képességet a gyerekei mellett, hogy akár három hat éven alulival is el tudjon indulni reggel az óvodába úgy, hogy mindegyik felöltözött, megreggelizett, és még sapka is van rajta.

Hogy később a különórák menedzseléséről már ne is beszéljünk, az ám az időbeosztás csúcsa, amikor a munkahelyről loholva odaér a suliba a gyerekért és átszáguld vele a különbalettre a város másik végébe. A munkahelyen az időbeosztás képessége kulcsfontosságú, az anya nem fog elcsúszni a projektekkel, nem engedheti meg magának a halogatást a gyerek születése óta, úgyhogy már természetessé vált neki, hogy azonnal megoldja a feladatait.

Anya, a priorizálás királynője

Ha a munka szempontjából vizsgáljuk az anya képességeit, akkor nem maradhat ki az sem, hogy a rengeteg teendő közötti lavírozáshoz nemcsak az időbeosztás, hanem a fontossági sorrend felállítása is elengedhetetlen. Nem veszhet el az apró feladatok között, muszáj megtanulni idejekorán, hogy milyen sorrendben végezze a kötelességeit.

Például ha a gyerek vészhelyzetben van, ott rohadjon meg a mosogatnivaló. Ha viszont eljátszik magában, akkor a házimunka előrébb léphet a feladatokban. Az állandóan változó feltételek között elképesztő rugalmasságra van szüksége, a fejében folyamatosan átrendeződik a fontossági sorrend, és képes alkalmazkodni a legszélsőségesebb történésekhez is. Ez pedig meglátszik a munkáján is, erre a képességre nagy szüksége lenne minden munkaerőnek.

Készülj fel az állásinterjúra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top