nlc.hu
Család

Ferenci Tamás biostatisztikus a járványról

3,5 millió magyar eshetett át a fertőzésen

Tényleg senki ne bízza el magát az első oltás után – ez Ferenci Tamás fő üzenete.
Koronavírus-védőoltás

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja a Portfoliónak adott interjújában igyekszik tisztázni a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókat, például azt, mely oltás mikor kezd hatni. Főbb megállapításai:

  • A Pfizer/BioNTech vakcinájának 95%-os a hatékonysága a klinikai vizsgálatok alapján, ami azt jelenti, hogy a második dózis beadását követő 7. nap után ennyivel csökken a tünetes megbetegedés kockázata az oltatlansághoz képest. Az első 10-11 napban ugyanolyan eséllyel lesz beteg a beoltott, mint akit nem oltottak.
  • A Szputnyik esetén a 17-18. napot követően alakul ki számottevő védelem.
  • A tanárok Pfizer oltást kaptak, tehát aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben 19-én, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.
  • Ami a járványgörbét illeti: érdemes mindig a 7 napos mozgó átlagot figyelni, de csak a felderített esetekről van információ, itt tehát a tesztelés a kulcs: lehet, hogy a fertőzések száma csak papíron nő, mert sokat teszteltek előző nap.
  • A matematika szempontjából szerinte túl vagyunk a járvány csúcsán, de az egészségügy terhelése még nem csökken érdemben.
  • Van statisztikai módszer arra, hogy megállapítsák, körülbelül hányan estek át a fertőzésen, az elhunytak korösszetételéből lehet visszafejteni, most 3-3,5 millió lehet a számuk.
  • A közösségi immunitás szintje 75-80 százalék körülire tehető, de hogy egy még újabb mutáns mit csinálhat az eddigi eredményekkel, nem tudni.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top