nlc.hu
Család

Iskolakezdés horror áron

Iskolakezdés horroráron: hogyan spórolnak a tanszereken a családok?

Az iskolakezdés egy gyerekkel is elég masszív pénzbe kerül, de ha két-három gyereked van, akkor bizony megrogyhat a térded a kasszánál a fizetéskor. Hogyan lehetne lefaragni a végösszegből?

Azok csinálták jól, akik még nem vásároltak meg mindent az iskolakezdéshez, hanem az utolsó utáni pillanatra hagyták a tanszerek beszerzését, ugyanis az igazán nagy akciókba akkor lehet belefutni, amikor már elkezdődött a suli. Egy háromgyerekes anyukának például ez a trükkje arra, hogy sokat spóroljon az iskolakezdésen. Nem vásárol semmit szeptember elsejéig, most is úgy indul majd a beszerző körútra, hogy már két napja megy az iskola. Elmondása szerint azért nem izgul ezen, hogy minden meglegyen szeptember elsejére, mert a világon semmi sem történik a suliban az első napokban, elég, ha a gyereknek van tolltartója és egy üzenőfüzete, minden mással ráérnek.

„Ha pedig reklamálna valamelyik tanár, hogy nem vittük be a rajzfelszerelést, nincs pasztellkrétája – csak a porpasztell jó, az olajról szó sem lehet! – a gyereknek és hol van a 600 darab szalvéta, amit kértek a listában, akkor szívesen beszélgetek vele az árakról. Volt már egyébként ilyen beszélgetésem a legnagyobb gyerekem tanítójával az évek során, igazat adott végül nekem, én pedig következő hétfőre minden eszközt beszereztem a listáról, csak épp jóval olcsóbban” – mondta el az anyuka.

Repkednek a tízezresek

Ebben az évben különösen meg kell ragadnunk minden lehetőséget és praktikát arra, hogy valahogy csökkentsük a végösszeget a vásárlás után, úgyhogy a zen türelmű szülőknek a fenti taktika jól jöhet, ha még nem történt meg a tanszervásárlás. A helyzet ugyanis anyagilag eléggé elkeserítő, a számla simán rúghat akár 60-70 ezerre is – főleg, ha nincs tavalyról maradék tanszer a fiókokban otthon és kinőtte a tornacuccot is a gyerek. A Pénzcentrum készített idén egy felmérést, melyben 9000 szülő válaszából kiderült, hogy a szülők megtakarításból, kölcsönökből, családtól, barátoktól kért pénzből igyekeznek fedezni az iskolakezdéssel járó megnövekedett költségeket. 

A durva áremelkedés a papír-írószerek területén főleg a papír árának emelkedése miatt történt, ez az oka annak, hogy a füzetek, rajzlapok, minden, ami papíráru, 30-50 százalékkal lett drágább. És persze ne felejtsük el az inflációt, ami miatt pedig minden más tanszernek is emelkedett az ára 15-30 százalékkal. A felmérésből az is kiderült – nem annyira meglepő módon –, hogy aki több gyerekkel indul neki a tanévnek, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlni, amikor a kezdőszettet megvásárolja: „Akinek egy gyermeke van, az nyilván valamivel kevesebbet költ a tanszerekre is – írja Pénzcentrum. – A megkérdezettek közül az egygyermekes családok legnagyobb csoportja (20,73 százalék) 20 – 30 ezer forint közötti összeget szán sulikezdésre. Akinek 3, vagy több gyermeke van, náluk akár 100 ezer forint is elmehet a sulikezdésre, a válaszadók 25 százaléka ezt az opciót jelölte meg. A kétgyermekes családok legnagyobb hányada szintén 20 ezer és 30 ezer forintot költ el a tanévkezdésre, míg a háromgyermekes családok 15,9 százaléka is ennyit szán a tanévre.”

iskolakezdés áremelkedés tanszer spórolás takarékos üzemmód

Mennyit költesz az iskolakezdésre? (Fotó: Getty Images)

A kicsikre költünk többet

A saját szűk ismerősi körömben végzett minikutatásom is alátámasztja ezeket a számokat. Én három gyerekre vásárolok tanszereket, de csak az alsó tagozatos gyerekemnek van konkrét listája a suliból, ami alapján végig kell menni az üzletben a sorokon és hüledezni a végösszegen. Idén a másodikos gyereknek 60 ezer forintért vásároltam, de azért ebben benne volt az új kulacs és uzsonnás doboz is, meg ha már a gyerekkel mentem, akkor persze kinézett magának olyan holmikat is, amik amúgy már voltak itthon. Például egy új ecsettartót 500 forintért, ami cicás, úgyhogy természetesen azonnal kell. A sok 500 forint szépen összeadódik, aztán pislog a bankszámlám, mint hal a szatyorban, a hónap további részében.

Az én taktikám ezért a következő években ezért az lesz, hogy nem viszek magammal 12 éven aluli gyereket vásárolni az iskolakezdésre, biztos vagyok benne, hogy súlyos ezreket fogok ezzel megspórolni.

A nagyokkal már egy fokkal könnyebb a helyzet, a gimnáziumban már nem kell gyurmával és tisztasági csomagokkal menni a suliba, ám ott is szembesültem a súlyos áremelkedéssel: ha a tini szép, mintás fedelű spirálfüzetbe szeretne jegyzetelni (márpedig nyilván az kell neki), akkor egy-kétezer forint simán elrepülhet egyetlen füzetre. És van legalább nyolc tantárgya, és akkor még nem beszéltünk a testnevelésre szükséges holmiról, ami három gyerekre három tornacipőt jelent – viszlát újabb 20 ezer forint –, vagy az ebédbefizetésről, ami szintén duplája lett és az is az augusztusi kiadásokat terheli.

Hálát rebegtem mindenféle magasságosnak a vásárlás közben, hogy az önkormányzattól kaptunk iskolakezdéshez utalványt, gyerekenként 10 ezer forintot, ami azért már a végösszeg felét jelenti. Igen ám, de ezeket az utalványokat nem lehet akárhol levásárolni, például a legolcsóbbnak számító Tesco, Auchan, Lidl és társai egységekkel nem partnerek az önkormányzatok ebben, hanem csak a kijelölt írószerboltokban tudunk utalvánnyal vásárolni. A kijelölt írószerboltok pedig általában a kisebb vállalkozások közül kerülnek ki, akik nyilván nem tudják olyan olcsón adni a tanszereket, mint a giganagy bevásárlóközpontok, így drágábban vagyunk kénytelenek vásárolni a kis utalványainkkal. Mindenesetre akkor is érdemes rákérdezni a lakcím szerinti önkormányzatnál, hogy milyen iskolakezdési támogatást adnak, mert nagy segítség ez is ezekben az ínséges iskolás időkben.

A tapasztalat sok pénzt ér

Egy kétgyerekes apuka mesélt arról, hogy ők mennyit és hogyan költöttek a gyerekek iskolakezdésére: „Mindkét gyerekünk alsós még, úgyhogy az iskolakezdés kifejezetten megterheli a családi büdzsét. De a legkeményebb eddig az volt, amikor a nagyfiam elsős lett, gyakorlatlan szülőként mindent megvettünk és mindenből a legjobb márkát vettük, úgyhogy be sem merem vallani, milyen sok pénzt elköltöttünk. Azóta kikupálódtunk az iskolakezdésből és nem költünk ész nélkül. Egyrészt nem vesszük meg a legjobb márkákat, a középkategóriásak is szuperek, a ceruzák és festékek jól fognak akkor is, ha nem kerülnek sok ezer forintba.

Másrészt pedig nem veszünk újat abból, ami tavalyról maradt. Ez főleg a rajz és technika holmikra alkalmazható jól, mert ott bőven elég két évig is a zsírkréta, festék és ragasztó, illetve ollóból, ecsetből sem muszáj minden évben újat venni.

Mondhatjuk, hogy ezek nem nagy kiadások egyenként, de összességében 10 ezer forintokat lehet velük spórolni. A füzeteket nyilván nem tudjuk megúszni, ahogy a rajzlapok, kartonok és az új tornacipő is kikerülhetetlen tétel – ezekben azért szintén el lehet szállni, pedig nincs szüksége a gyereknek 15 ezres tornacipőre, amikor három hónap alatt úgyis kinövi.”

iskolakezdés áremelkedés tanszer spórolás takarékos üzemmód

Az igazán nagy akciókba akkor lehet belefutni, amikor már elkezdődött a suli (Fotó: Getty Images)

Egy négygyerekes anyuka ismerősöm pedig azt az elvet követi, hogy nem egy hónapra hagyja a bevásárlást az iskolakezdésre: „Nekem hidegzuhany volt, amikor már két gyerekem iskolás lett, hogy milyen sokba kerül az iskolakezdés, és az augusztusi pénzünket mennyire elviszi csupán az, hogy kötelező iskolába járatni a gyerekeimet. Felrémlett előttem, hogy mi lesz ebből, ha mind a négy gyerekem iskolás lesz és majdnem idegösszeomlást kaptam.

Akkor eldöntöttem, és azóta is ahhoz tartom magam, hogy elosztom az iskolakezdős költségeket és év közben már vásárolok a következő tanévre azokból, amikről tudom, hogy kérik majd a tanárok.

Például tudom már most, hogy a második gyerekemnek jövőre harmadikos vonalas füzetek kellenek, úgyhogy a szeptemberi iskolaszer akciókban vásárolok majd ezekből. Vagy ha év közben látom, hogy az egyik gyerek iskolatáskája nincs a legjobb állapotban, akkor nem várok a cserével augusztusig, hanem elintézem már tavasszal az akkori fizetésből. Aztán, amikor júniusban megkapjuk a tanároktól a jövő évi tanszerlistákat, akkor otthon leülök és összegzem, hogy mi az, ami már megvan és mit kell még beszerezni, mert még mindig van akkor három fizetés – június, július, augusztus – szeptemberig, amiből el tudom osztani a költségeket úgy, hogy ne terheljenek meg túlságosan egy hónapot sem.”

Az anyuka megoldása tulajdonképpen majdnem ugyanaz, mintha félretennénk év közben az augusztusi tanszervásárlásra, csak azoknak lehet ez jobb megoldás, akik hadilábon állnak a megtakarítással. A Pénzcentrum felmérése szerint sokan folyamodnak ahhoz, hogy akár hitelhez is nyúljanak az iskolakezdés miatt – ez pedig egészen szomorú képet fest a magyar szülők anyagi helyzetéről: „A kitöltők 62,9 százaléka azt válaszolta, hogy az iskolakezdést megtakarításokból fizetik ki, előre készülnek a sulikezdésre. 19,9 százalék mondta azt, hogy nem okoz gondot neki az iskolakezdés anyagilag, 7,1 százalék vesz igénybe támogatást. A megkérdezettek 7,9 százaléka mondta azt, hogy kölcsönkér a sulikezdésre barátoktól, családtól, és 2,2 százalék folyamodik banki kölcsönhöz. Tehát összességében a válaszadó szülők 10,1 százaléka még adósságot is magára vállal, hogy a gyereknek mindene meglegyen, mire elkezdődik a tanév.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top