nlc.hu
Család

Nagyszülők és unokák találkozása Olaszországban

Kimondta a bíróság: nem kötelesek találkozni a nagyszüleikkel a gyerekek Olaszországban

Az olasz legfelsőbb bíróság szerint a gyerekek érdekei előrébb valók, így ha nem akarnak, nem kell találkozniuk a nagyszüleikkel.
Gondterhelt nagymama, a háttérben a lánya és az unokája

A gyerekeknek nem kötelező találkozniuk a nagyszüleikkel, ha nem akarnak – számolt be Olaszország legfelsőbb bíróságának döntéséről a Guardian.

Az ítélet egy évek óta húzódó milánói per kapcsán született, amit a nagyszülők indítottak, mert nem találkozhattak az unokáikkal a szülőkkel való konfliktus miatt. A nagyszülők megnyerték a pert, a szülőket pedig figyelmeztették, hogy a gyerekeknek mentális károkat okozhat, ha nem láthatják a rokonaikat.

A szülők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és azzal érveltek, hogy a folyamatos családi feszültségek miatt a gyerekek nem értékelték a találkozókat. A legfelsőbb bírósághoz fordultak a korábbi döntés hatályon kívül helyezése érdekében.

A bíróság szerint kétségtelen, hogy a gyerekeknek hasznára válna az idősebb generációval való kapcsolat, mégsem lehet őket arra kényszeríteni, hogy lássák a felmenőiket, különösen egy konfliktusos környezetben.

A bíróság indoklása kitért arra is, hogy a gyerekek érdekei elsőbbséget élveznek a nagyszülők érdekeivel szemben, egy „nemkívánatos kapcsolat” nem kényszeríthető ki, főleg a 12 évnél idősebb, belátásra képes gyerekek esetében.

Az Olaszországban 2006-ban bevezetett családjogi törvény értelmében a gyereknek joga van ahhoz, hogy meghatározó kapcsolatot tartson fenn a nagyszüleivel, még akkor is, ha a szülei külön élnek. A nagyszülők pedig bíróságon kérhetik annak megállapítását, hogy káros-e a gyerek jólétére, ha a szülők megtagadják a nagyszülőktől az unokáikat.

Bár szerencsére nem ez a gyakori, de ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk: előfordul, hogy a gyerekek nagyszülei olyan emberek, akikre nem bíznád jó szívvel a csemetéidet.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top