nlc.hu
Család

Futóversenyen állt meg a kisgyermekes anyuka szíve, most fontos ügyért kampányol

Futóversenyen állt meg a kisgyermekes anyuka szíve, most visszatér a helyszínre

Fontos ügy miatt utazik újra Bostonba.

Amikor Meghan Roth 2021-ben részt vett a bostoni maratonon, nem tudta befejezni a távot, hirtelen szívmegállás miatt ugyanis eszméletét vesztette. Szerencsére gyorsan érkezett segítség, és a mentőknek sikerült újra beindítani a szívét. Miután kórházba került, beültettek neki egy ún. kardioverter defibrillátort, és hamarosan haza is térhetett. 

Meghan Roth futás közben

Fotó: Stephen Maturen for The Washington Post via Getty Images

Egy 2012-es tanulmány szerint a hosszútávfutók körében a hirtelen szívmegállás előfordulási aránya 100 000 főre vetítve 0,54, és a boston maraton szervezői fel vannak készülve minden eshetőségre, az útvonal mentén 1800 önkéntes egészségügyi dolgozó áll rendelkezésre, és természetesen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat munkatársai is kint vannak a helyszínen. 

Mint Meghan Roth elmondta, nem tudni pontosan, hogy mi okozta a rosszullétet, a vizsgálatok szerint szerencsére nem károsodott a szíve. „Nagyon szerencsésnek érzem magam, ugyanis a túlélési arány nagyon alacsony (az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint ez körülbelül 9 százalék, amennyiben nem egy kórházban történik a szívmegállás” – nyilatkozta Meghan Roth, aki bele sem mer gondolni, mi lett volna az akkor még csak tíznapos kisfiával, ha vele történik valami. 

“Azt hiszem, még mindig a történtek hatása alatt vagyok, de megpróbálom a legjobbat kihozni magamból, igyekszem túllépni a múlton és bizakodóan tekinteni a jövőbe” – tette hozzá. 

Meghan Roth azóta újra fut, és ugyan nem akar részt venni az idei versenyen Bostonban, ezen csak 2024-ben indulna, de most is ott lesz a helyszínen, ugyanis részt vesz egy kampányban, ami az életmentés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra hogy mennyire fontos, hogy minél többen rendelkezzenek a segélynyújtáshoz, újraélesztéshez szükséges tudással.

És ez nem minden, azt is szeretné tudatosítani az emberekben, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen így olyan egészségügyi problémákra, örökletes betegségekre is fény derülhet, amik rejtve maradnak a rutinvizsgálatok során. 

(via Yahoo!News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top