Egészség

Fertőtlenítik a buszokat az influenza miatt

Ahogy melegszik az idő, egyre többen eshetnek ágynak influenzával. A Volán-buszokon a vezetők tisztítják le a kapaszkodókat, és aki lekésett az oltásról, az C-vitaminnal és alvással is védekezhet.

Fertőtlenítik a buszokat az influenza miattEgyre többen esnek ágynak influenzával egész Európában. Magyarországon még nincsen járvány, de valószínűleg hamarosan hozzánk is ideér. Január harmadik hetében már tizenkétezren fordultak itthon orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint, ami húszszázalékos emelkedést jelent.

Fertőtlenítik a buszokat

Most országos kampány indult, hogy csökkentsék az influenza terjedésének esélyét, ebben az ÁNTSZ mellett több közlekedési vállalat is részt vesz. A Volán, a MÁV és a Budapest Airport plakátokon hívja fel a figyelmet a védőoltás, a kézmosás és a fertőtlenítés fontosságára.

A Volán emellett azt is vállalta, hogy a végállomásokon fertőtlenítik a járatokat, különös tekintettel a gombokra és a kapaszkodókra, de a MÁV is jelezte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a tisztaságra a következő időszakban. A repülőtéren a mosdókban fertőtlenítőszereket helyeztek el, és a Budapest Airport ingyen biztosít oltást a dolgozóinak.

Nyakunkon az influenza

„Az enyhülő, csapadékos és párás idő kedvez a kórokozók terjedésének, a rendkívüli változékonyság pedig még az egészséges szervezetet is fokozottan igénybe veszi” – figyelmeztet Bánhegyi Marianna, a Meteo Klinika meteogyógyásza a most induló felmelegedés veszélyeire, bármennyire is örülünk a kis tavasznak a télben. A rendszeres kézmosás és az oltás mellett még sok mindent tehetünk azért, hogy elkerüljük a megbetegedést.

„Fogyasszunk sok folyadékot és növeljük a C-vitamin-bevitelt, amit a citrusféléken kívül a hideg áztatással készített csipkebogyóteában is megtalálhatunk. A teát ízesítsük mézzel, aminek fertőtlenítő hatását is kihasználhatjuk a kórokozók terjedése ellen, tejbe keverve pedig az esti elalvást is segítheti. Napi egy csésze galagonyateával, rendszeres testmozgással és stresszmentes életmóddal könnyebben átvészelhetjük a kritikus időszakot, emellett pihenjünk annyit, amennyit csak tudunk” – tanácsolja Bánhegyi Marianna.

Oltatni még érdemes?

Fertőtlenítik a buszokat az influenza miattKérdés, hogy érdemes-e most, a járvány küszöbén beoltatni magunkat. „A médiában még mindenhol azt javasolják, hogy oltassuk magunkat, de ennek igazából novemberben van az ideje – mondta el Kertai Aurél háziorvos. – Aki most oltatja be magát, az ugyanúgy elkaphatja, ha két héten belül fertőzik meg, mert két hét után alakul csak ki a védettség. Viszont ezután is megbetegedhet egy másik, megfázásos tüneteket okozó vírustól. Az biztos, hogy ebben a meleg időben szaporodni fognak a hűléses megbetegedések.”

A háziorvos tapasztalatai szerint egy-egy járvány egy hónap alatt szokott lezajlani, és olyankor ötven lázas beteg kopogtat be hozzá naponta. Most egyelőre még csak napi tíz beteg keresi fel influenzaszerű tünetekkel, de az utóbbi években a rendszeres oltásoknak köszönhetően az idősek között már nem tud annyira elterjedni a járvány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top