Egészség

Ne tagadd, te is átvered néha a családodat!

A családot egészségesen etetni olykor lehetetlen küldetésnek tűnik. A férj harcol a csülökért, zsírban sült krumplival, a gyerekek pedig dinós fagyasztott csibehúst kérnek folyton. Mit tehet az egyszeri háziasszony? Trükközni kezd!

Az Egészségbolt.hu legújabb felmérése szerint legalábbis ezt tesszük mi, nők, akik szeretnénk kis családunkat az egészség szent útjára terelni: kitrükközzük őket, elrejtjük az ételben a zöldséget, rostokat, teljes kiőrlésű lisztet, galád módon. Sőt odáig is elmegyünk, hogy akár le is tagadjuk az egészséges összetevőket az ételben, ha a férj netán érdeklődne róluk. Bár tagadni én sosem tagadtam, mindig bűnbánóan beismertem, ha köles került az asztalra rizs helyett, de tény, hogy a trükközés több fajtáját én is bevetem néha a saját családomon.

“Van, aki zöldséget csempészik az ételbe (30%), vagy fokozatosan, észrevétlenül vezeti be az újításokat (29%). Van, aki akár az igazságot is elferdíti: más alapanyagra tér át, de nem szól róla (26%), vagy éppenséggel akkor is eltitkolja az összetevőket, amikor a párja rákérdez (18%).

Terelgesd őket az egészség felé!

Nem gonoszságból rejtem el az egészséget az ételeikben, nem is azért, hogy megmérgezzem életem párját a teljes kiőrlésű liszttel, hanem mert azt látom, hogy ha a hagyományos úton haladnak tovább, ő is és a gyerekek is egészségi problémákkal néznek majd szembe.

Hiába nagyon finom az én kedvenc ételem is, a sztrapacska, ahogy fehér lisztből készítjük és jól meglocsoljuk szalonna zsírjával, mégsem tehetem meg, hogy folyton azt egyem. Egyrészt vajon mekkora lenne tőle a fenekem egy idő után – jó kísérlet lehetne ebből –, másrészt hamar a szív- és érrendszeri betegségek martalékává válnék.

Mivel úgy tűnik, jellemzően a nők jönnek rá erre az összefüggésre – lásd: növekvő fenékméret és betegség elkerülése –, és kezdenek el tudatosabban étkezni, a férfiakat, akik velünk élnek és a főztünket eszik, kénytelenek vagyunk terelgetni.

Diktátorok és manipulátorok

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek harmada már járt úgy, hogy férje elutasította egy az egyben az egészséges táplálkozás gondolatát is. Ahogy olvashatjuk, sajnos a többség beletörődik, hogy élete párja nem szeretne hosszabb életet magának. Ám azért akadnak szép számmal olyanok is, mint én, akik “diktátorok” vagy “manipulátorok”, és harcolnak az egészségért.

“A többség ilyenkor elfogadja a helyzetet, ám a »diktátorok« (11%) veszekednek vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy a férfi megegye, ami a tányérján van, a »manipulátorok« (7%) pedig a gyerekre és a példamutatásra hivatkozva győzik meg párjukat arról, hogy mégiscsak jó választás vacsorára a saláta.

Egyébként nemcsak a férjeken vethető be a diktatúra és manipuláció ügyes keveréke, hanem a gyerekeken is. Bár nem vagyok híve az “addig itt ülsz, amíg meg nem eszed” módszernek, de némi tekintély bevetése kétségkívül hasznos lehet, ha nagyon nem akarja megenni a gyerek azt a spenótot. Mindehhez pedig kreatívnak kell lenni és úgy tálalni az ételeket számukra, hogy a szemük megkívánja, mert akkor szinte biztosra vehetjük, hogy lecsúszik majd az étel.

Az én nagy trükköm az volt, amikor a lányaim kisebbek voltak, hogy amit csak lehetett, tejföllel adtam el nekik. Raktam én olyan ételbe is tejfölt, amihez amúgy nem illett volna, de ha fehéresebb színe volt, akkor hajlandóak voltak megenni a zöldséget is. Többféle kutatással is találkozhatunk egyébként, amelyek azt taglalják, hogy tagadjuk le a gyerekek elől, ha egészséges az étel, csupán csak finomnak kell beállítani és mélyen hallgatni arról, hogy még akár a hasznukra is válhat. A tanulság? Nem szégyen a trükközés, ha a hozzánk legközelebbi emberekről van szó, adjunk nekik egészséget!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top