Egészség

Forradalmi felfedezés az Alzheimer-kór kezelésében

Védőoltással elejét lehetne venni a betegség kialakulásának.

A negyvenévesen vagy annál valamivel később kapott védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór, a vakcina ugyanis azokat a lerakódásokat takaríthatja ki az agyból, amelyek blokkolják az agyi elektromos jeladást.

James Nicoll, a Southamptoni Egyetem ideggyógyásza azt fedezte fel, hogy egy védőoldás beindíthatja az immunrendszert, amely eltávolítja az agyi lerakódásokat. A vakcina ugyanabból az amiloid béta fehérjéből készül, ami az Alzheimer-kóros betegek agyában felhalmozódik.

A kísérletek során ugyan a betegek agyából az oltás eltávolította a lerakódásokat, ám nem állította meg a mentális hanyatlást, és nem akadályozta meg a korai halált. Ennek ellenére a brit kutató úgy véli, ha 40-50 éves koruk között kapják meg az emberek a védőoltást, amikor a betegségnek – amitől a legtöbb ember fél – még semmi jele nincs, az megelőzheti, hogy a lerakódások kialakulása elkezdődjön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top