Egészség

Tényleg 42 az élet értelme

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy az élet értelme valóban 42, tehát Douglas Adamsnek mindvégig igaza volt.

Mindenki, aki olvasta Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvét tudja, hogy az élet értelme 42. Most egy kanadai kutatócsoport kiderítette, hogy az írónak tulajdonképpen igaza volt. Amíg a sci-fiben egy rosszul megfogalmazott kérdés és több millió év számítás eredménye ez a szám, addig a való életben a sejtben található proteinmolekulák számát jelenti, egész pontosan 42 milliót.

A Torontói Egyetem kutatói az egy sejtben található proteinmolekulák számát szerették volna meghatározni, mert ezek a molekulák felelősek a sejt helyes működéséért és a más sejtekkel való kommunikációért. Korábban is voltak becslések a sejten belüli molekulaszámra, de azokkal eltérő mértékegységeik miatt nem lehetett rendesen dolgozni.

Az új kutatásban 21-féle módszerrel mérték meg a proteinek mennyiségét a tudósok kedvenc egysejtűjében, az élesztőben is megtalálható Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtűben. Az adatok összegzése után a tudósok megállapították, hogy az egysejtűben 5858 protein található, amelyek egész pontosan 4,2 x 10 a hetediken, azaz 42 millió molekulából állnak.

A ScieceAlert című lapban közzétett felfedezésben a kutatók kiemelik, hogy számos betegség, köztük az Alzheimer-kór, azért alakul ki, mert a sejtek fehérjeszáma eltér a normálistól. Ez az adat pedig az ilyen típusú betegségeket kutató tudósokat segítheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top