Egészség

„Meg fogom nézni a Facebook-profilodat, mielőtt közlöm a szüleiddel, hogy meghaltál”

Döbbenetesen erős posztban magyarázta el egy amerikai orvos, miért nézi meg minden betege Facebook-profilját, mielőtt közölné a hozzátartozóival a létező legrosszabb hírt.

Dr. Louis M. Profeta az indianapolisi St. Vincent-kórház sürgősségi osztályának orvosa. A közelmúltban szívszorító, ugyanakkor döbbenetesen őszinte posztban fejtette ki a közösségi oldalán, miért ellenőrzi minden egyes elhunyt betege Facebook-profilját, mielőtt közölné a családtagjaikkal a rossz hírt.

„Az, hogy végigpörgetem a profiljukat, segít embernek maradnom ebben a nehéz helyzetben” – magyarázza az orvos, majd hozzáteszi, hiába dolgozik évek óta a sürgősségin, még most sem tud elvonatkoztatni attól, hogy a létező legrosszabb hír közlésével ő lesz az, aki néhány perc alatt atomjaira zúzza a hozzátartozók életét. „Miután beszéltem a családtagokkal, az életükben semmi sem lesz már ugyanolyan. Megkockáztatom, évek telnek el, mire újra képesek lesznek szívből nevetni.”

Profeta a posztban beismeri, azért is fontos, hogy a közösségi oldalaikon lássa betegei „jó” oldalát is, mert a halálukkor általában dühös a betegeire. „Igen, haragszom rájuk azért, amit magukkal és a szeretteikkel tettek. Lehet, hogy csak SMS-eztek vezetés közben, és egy másodpercre nem figyeltek oda, lehet, hogy ittasan ültek a volán mögé, ahelyett, hogy hívtak volna egy taxit, de az sem kizárt, hogy ittak egy pohárral a bevett nyugtatóra, vagy épp életükben először próbálták ki a kokaint.

Az orvos épp ezért a halálhír közlése előtt fogja a betegei jogosítványát és megkeresi őket a Facebookon. „Jó eséllyel lesz közös ismerősünk, mert elég sok embert ismerek” – írja, majd hozzáteszi, igyekszik minden rendelkezésére álló információt magába szívni a nehéz beszélgetéshez. „Látom majd a mosolyod, hogy milyen a tekinteted, amikor tele van élettel. Látni fogom az életed legfontosabb pillanatait, és amikor leülök majd a szüleiddel, olyan lesz, mintha ismernélek.”

Igen. Minden betegem Facebook-profilját megnézem. Ezzel emlékeztetem magam arra, hogy egy olyan emberről készülök majd beszélni, akit valakik nagyon szerettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top