Egészség

„Semmi fájdalmat nem éreztem szülés alatt, tulajdonképp egész kellemes volt”

Jo Cameron számára egy ritka genetikai rendellenesség miatt nemcsak a fájdalom, de a félelem és a szorongás érzése is teljesen ismeretlen.
fájdalom fájdalomcsillapítás genetikai rendellenesség

A világon két olyan ember létezik, akik egy extrém ritka genetikai rendellenesség miatt egyáltalán nem ismerik a fájdalom érzését: az egyik Jo Cameron, aki 65 éves koráig egyáltalán nem gondolta, hogy bármiben különleges lenne. „Emlékszem, abban az évben volt egy komoly kézműtétem. Mielőtt a beavatkozásra sor került volna, az orvosom figyelmeztetett rá, hogy a műtétet követően lehetnek fájdalmaim” – mesélte Jo a BBC-nek.

Az orvosom még fájdalomcsillapítót is felírt a biztonság kedvéért. Képzelhetik, hogy meg volt lepve, mikor a kontrollra úgy mentem vissza, hogy semmi fájdalmam sincs.” Jo azt mondja, ezt követően az altatóorvos, dr. Devjit Srivastava elküldte őt az Oxford Egyetem fájdalomspecialistájához: a részletes vizsgálatok után derült ki, hogy Jo egy genetikai rendellenesség miatt nem érez fájdalmat. Se szorongást. Se félelmet. Soha.

A diagnózis után rá kellett döbbennem, egyáltalán nem vagyok olyan hihetetlenül egészséges, mint azt mindig is gondoltam” – magyarázza, majd hozzáteszi, az, hogy soha nem kellett beszednie fájdalomcsillapítót, nem jelenti azt, hogy ne lett volna rájuk szüksége. „A szülésnél se kértem érzéstelenítőt. Furcsa érzés volt persze, de fájdalmat akkor sem éreztem. Tulajdonképpen egész kellemes érzés volt” – mondja Jo, akinek, tűnjön ez számunkra bármilyen furcsának is, hiányzik a fájdalom.

A fájdalomnak mindig oka van: figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben. Én örültem volna ennek az életemben. Akkor talán előbb orvoshoz megyek a rozoga csípőmmel, ami mostanra annyira tönkrement az artritisz miatt, hogy valószínűleg már sosem fogok segítség nélkül járni.

A ritka rendellenesség azonban nem csak Jo fájdalomérzékelését befolyásolja. Hatással van a memóriájára és az idegrendszerére is. „Nem véletlenül hívják ezt a gént »feledékenység«-génnek. Mióta az eszemet tudom, azóta idegesítem a szűk környezetemet a lyukas memóriámmal. Most már legalább tudom, hogy van oka annak, hogy ilyen vagyok” – mondja nevetve.

A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a betegség a világon több embert érint, mint ahányról jelen pillanatban tudnak. Bíznak abban is, hogy a rendellenesség megértésével a jövőben hatékonyabb fájdalomcsillapítási módszereket dolgozhatnak majd ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top