Egészség

Itt a november, jönnek az iskolai vírusok, ezt teheted ellenük

Minden tanítónéni tudja, hogy novemberre elfáradnak a gyerekek, így hamarabb leterítik őket a vírusok. Természetesen van olyan, ami kivédhetetlen, de egy részük megelőzhető.

Ha beindul a náthaszezon, nehéz kimaradni belőle, lássuk, mit tehetünk mégis? Tényleg megmossa a kezét a gyereked? Van egy rossz hírünk: ha nem állsz mögötte, szinte biztosan nem teszi meg, vagy ha igen, az se ér semmit. Aki nem hiszi, menjen be egy általános iskolába, és nézze meg, mit csinálnak a gyerekek kézmosás címén. Utána, ha van kedve, tegye meg ugyanezt egy pláza mosdójában is, és csodálkozzon azon, hogy a felnőttek se jobbak. Pedig a rendszeres, alapos, meleg vizes kézmosásnál kevés fontosabb dolgot tehetünk a vírusok ellen.

kézmosás, vírus, megfázás, nátha

Nem elég a víz alá lógatni a kezet! (Fotó: Pixabay)

Hogy mos kezet egy kisgyerek?

Bevizezi a kezét, majd lerázza róla a felesleget, a többit a ruhájába törli, és kész is. Szappant ritkán használ, ugyanis a legtöbb iskolai mosdóban nincs. Ha mégis, akkor se szappanozza be vele rendesen a kezét, és csak hideg vízzel öblíti le.

Éppen ezért az őszi-téli időszakban érdemes olyan megoldások után nézni, ami tetszik a gyerekeknek, ezért hajlandóak azt használni. Ilyen lehet a folyékony szappan helyett az azonnal habot adó szappanadagoló, vagy az az elektromos adagoló, ami önmagától működésbe lép, ha alátartjuk a kezünket, illetve az elképesztő színű kézmosók, vagy azok, amiknek kifejezetten gyerekbarát illata van. Kétszer annyi fogy a cukorkaillatú kézmosóból, mint a felnőttes gyöngyvirágillatúból. Érdekes módon a kicsik, ha kezet nem is hajlandóak mosni, szívesen bekenik magukat a zselés kézfertőtlenítővel. Vásároljunk nekik nyugodtan, nagyon helyes tartókat lehet hozzájuk kapni, amivel az iskolatáskájukra akaszthatják, hogy mindig kéznél legyen. Próbáljunk többször ott lenni velük, amikor otthon megmossák a kezüket, ne csak beküldjük őket a fürdőszobába. Egy gyerek öt másodperc alatt mossa meg a kezét, pedig annyi idő alatt még a víz sem melegszik át a csapban.

A koszos kéztörlő elrettentő

Az iskolai védőnő javaslatára kitettünk egy hófehér kéztörlőt a fürdőszobánkba, amit csak a gyerek használt. Egy hét után megmutattuk neki, hogy milyen szürke attól a kosztól, amit nem mos le a kezéről, viszont megpróbál beletörölni a kendőbe. Ez elég hatásos volt, legalább két hónapig, utána mást kellett kitalálnunk, de azon a télen nem is kellett orvoshoz mennünk náthával.

vírus, megfázás, nátha

Mindenhol legyen elérhető papír zsebkendő (Fotó: Pixabay)

Legyen a gyerek padján is mindig egy doboz papír zsebkendő!

Kérjük meg, hogy rendszeresen fújja ki az orrát, és a piszkos papír zsebkendőt ne tegye a zsebébe, hanem dobja ki. Magyarázzuk el neki, hogy hogyan terjednek a vírusok, hátha sikerül rávennie neki is a köhögő osztálytársát arra, hogy a könyökhajlatába köhögjön az osztályterem helyett.

Szellőztessünk otthon is gyakran, és ha tehetjük, szerezzünk be egy párásító légtisztítót

Az időnk nagy részét az iskolában vagy a munkahelyünkön töltjük, és nem is gondolunk arra, hogy az otthonunkban is nagy lehet a légszennyezettség mértéke. A jól szigetelt épületekből ugyanis nem távozik az elhasznált levegő, ami öröm a pénztárcánknak, de hátrány az egészségünknek. Fontos, hogy olyankor szellőztessünk, amikor a legtisztább a levegő, vagyis inkább hajnalban, mint délután.

vírus, megfázás, nátha

A gyerekközösségben nehéz elkerülni a vírusokat (Fotó: Pixabay)

Utoljára hagytuk a legfontosabbat, a gyerek immunrendszerét. Ahogy megyünk bele a télbe, egyre fontosabb a megfelelő vitaminbevitel, amit ha lehet, természetes módon, vagyis gyümölcsökkel oldjunk meg. Így tudja ugyanis a legjobban hasznosítani a szervezet, és nem költünk feleslegesen pénzt csak azért, hogy drága legyen a vizeletünk.

Orvosok szerint teljesen feleslegesen szedünk drága vitaminokat, a legtöbb ugyanis csak kiválasztódik a vizeletünkkel, és nem épül be a szervezetünkbe. Igazi immunrendszer-támogató viszont a jó és hosszú alvás. Fontos, hogy a gyerekek hét közben is időben kerüljenek ágyba, és ha lehet, akkor aludják ki a nekik ajánlott tíz órát minden éjszaka. Hétvégén pedig az egész család pótolhatja a kiesett perceket. Ha már eléggé kipihentük magunkat, menjünk ki a szabadba, és sétáljunk nagyokat, sportoljunk, kiránduljunk a jó levegőn!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top