Egészség

A Péterfyben és Szegeden sem kérnek a hálapénzből

Plakátokon jelzik a Péterfy gyermektraumatológiáján: nem fogadnak el hálapénzt.

Több hazai kórházi osztályon is nyíltan vállalják: nem kérnek a hálapénzből. A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ gyermektraumatológiáján öt éve nem fogadnak el paraszolvenciát az orvosok és a nővérek, a közelmúltban pedig plakátokat is kihelyeztek erről – írja a Blikk.

Szegeden szintén, már éve óta kiragasztott papírok jelzik, hogy a klinika dolgozói nem fogadnak el anyagi ellenszolgáltatást a páciensektől és hozzátartozóiktól.

hálapénz

(iStock)

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a hálapénz szűk tízmilliárd forint évente, ám a lapnak nyilatkozó egészségügyi jogász szerint inkább 30-100 milliárd forint lehet az összeg.

„A betegek a jobb ellátás reményében, a biztonságuk, az orvos odafigyelésének megvásárlásaként használják elsősorban a hálapénzt, vagy azért, hogy a szabott áron dolgozó orvos egyáltalán fogadja őket. Emellett előfordul a megszokásból, illetve kötelességtudatból adott hálapénz is” – fogalmazott Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász, aki szerint a hálapénz rendszerének felszámolásához többre van szükség a jog eszközeinél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top