Egészség

Rosszul lett a fertőtlenítőtől, kirúgták a pécsi iskola munkatársát

A krónikus betegséggel küzdő nőre fertőtlenítési feladatot bíztak a munkahelyén, azonban ő az egészségi állapota miatt nem tudta elvégezni. Elbocsátották.

Rendkívüli felmentéssel kirúgta a Pécsi Tankerületi Központ egy pécsi gimnázium egyik nevelés-oktatást segítő munkatársát, mivel az asszony egészségügyi okokra hivatkozva nem akart részt venni az iskola érettségik előtti vegyszeres fertőtlenítésében – tudta meg a Népszava.

Az intézmény művészeti oktatásában részt vevő nő március 16-tól otthonról dolgozott, ám április végén behívták az iskolába és a takarítónő vele, hogy a májusi érettségi vizsgák végéig az lesz a feladata, hogy a tantermeket fertőtlenítse. Az asszony évek óta króbikus betegséggel küzd, amit jelzett is az iskolavezetésnek, ám nem foglalkoztak vele. Egy ismeretlen vegyszerrel  öt tantermet kellett végigpermeteznie, amihez csak egy pár gumikesztyűt kapott védőfelszerelés gyanánt. Mire végzett a munkával, rosszul lett. Ohtton nézett utána milyen vegyszerrel dolgozott, kiderült, hogy annak a szakszerűtlen használata súlyos szemirritációt és légzési zavarokat okoz.

Rosszul lett, kirúgták

Rosszul lett, kirúgták (Illusztráció: Getty Images)

Az intézményvezetés azt javasolta neki, hogy menjen táppénzre, ha nem akar fertőtlenítést végezni, de a háziorvos erre hivatkozva nem tudta kiírni. Ezután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) és a munkaügyi központhoz fordult. Beigazolódott, hogy a Munka törvénykönyve alapján joga volt visszautasítani a fertőtlenítési feladat elvégzését, hiszen az az egészségét követlenül és súlyosan veszélyeztette. A nő ezt követően az iskola könyvtárosa mellett segédkezett, ám május közepén behívta a tankerületi központ és közölték vele, hogy elbocsátják, mert nem végezte el a rábízott fertőtlenítési munkát. 

Az asszony a döntés felülvizsgálatát kérte a Klebelsberg Központtól, ám azt a választ kapta, nem találtak olyan indokot, amely alapján a tankerület intézkedését felül kellene bírálniuk és a tankerületi igazgatóhoz irányították.

A PDSZ úgy tájékoztatta a lapot: a Pécsi Tankerületi Központ ellen ezzel az üggyel együtt még két bírósági per folyik.

Ők is a járvány miatt veszítették el a munkájukat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top