nlc.hu
Egészség

Szőrszálak az arcon

Szőrszálak az arcon: betegségek, amik erős szőrösödést okoznak

Az arcunkon megjelenő szőrszálak nem csupán esztétikailag zavarhatnak, hanem betegségek tünetei is lehetnek. Így derítheted ki, mi áll a szőrösödés hátterében.

Ha a hormonrendszerünkben zavar támad, az sokszor a bőrünkön is nyomot hagy – a nők esetében akár erős arcszőrzet formájában is. Tény, hogy a szád fölött és az állon sokaknak meggyűlik a baja a szőrszálakkal, és nem minden esetben áll hormonális probléma mögötte, de ha az erős szőrösödés eddig nem érintett, akkor érdemes utána járnod, mi történhetett a szervezetedben!

Inzulinrezisztencia

Szőrösödéssel az inzulinrezisztencia is jelezhet. Az arcunkon megjelenő szőrszálak figyelmeztető jelek lehetnek, főleg akkor, ha mellette fáradékonyságot, alvási zavarokat is tapasztalsz. Mivel az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, érdemes kivizsgáltatnod magad, kiváltképp, ha a családban már volt cukorbeteg.

Változókor

Ha az álladon jelennek meg a szőrszálak az az endokrin rendszerben bekövetkezett változásokra utalhat. Kamaszkorban éppúgy előjöhetnek az erős, fekete szőrszálak, mint a várandósság idején vagy a változókorban. Habár, mindannyiunknak vannak apró pihék az állunkon, ilyenkor a férfi nemi hormonok fokozott termelődése a szokásosnál erősebb, ami feketébb szőrnövekedést eredményezhet.

Erős szőrösödés az arcon

Vedd komolyan az arcon megjelenő erős szőrszálakat! (Fotó: Getty Images)

Cushing-szindróma

Ha nem működik megfelelően a mellékvese, az Cushing-szindróma kialakulásához is vezethet. Ilyenkor a mellékvesekéreg túlműködése mögött a kortizol nevű hormon áll: többek között ez felelős a megfelelő szénhidrát-anyagcseréért, így, ha ez a hormon nincs egyensúlyban, a vércukorszint is felborulhat, ami egyenes út lehet a túlsúlyhoz is. A Cushing-szindróma fejfájással, túlsúllyal és erős szőrösödéssel jelezhet neked.

PCOS

Az erős szőrösödés mögött PCOS, azaz policisztás ovárium is állhat. A PCOS során a petefészekben nem csupán egy, hanem több ciszta alakul ki, aminek félreértelmezhetetlen jele lehet a rendszertelen menstruáció, a hajhullás és a túlsúly – annak ellenére is, hogy diétázol vagy nem eszel többet a szokásosnál. Emellett a pattanásos bőr, a mell szőrösödése, valamint az arcon megjelenő erős szőrzet is figyelmeztető tünet lehet.

Kongenitális adrenális hiperplázia

A kongenitális adrenális hiperplázia esetében szintén a mellékvese működési zavara áll a háttérben. Az örökletes betegség során enzimhiány lép fel a szervezetben, ami később akár terméketlenséget is okozhat. A rendszertelen menzesz és az erős arcszőrzet mindenképpen olyan jel lehet, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod.

Tudj meg többet a testedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top