nlc.hu
Egészség

Babaváró színező

Speciális színező segít az elmélyülésben a leendő szülőknek

Arról, hogy „babaváró”, mostanában nem feltétlenül egy elmélyülten, meghitten várakozó szülőpár jut az eszünkbe. Holott a szülővé válás és a szülés érzelmi támogatásának sokkal nagyobb jelentőséggel kellene bírnia.

Komplex és egyedülálló kiadvány megjelenésén dolgozik három, a háborítatlan szülés iránt maximálisan elkötelezett nő. A Szívtől-színig (Birth your Colours) elnevezésű könyv a szülővé érés folyamatát támogató színező, önismeretfejlesztő és tudástár is egyben. Koncepciója alkotói saját élményein és szakmai tapasztalatain alapul. Bakonyi Márti tanár, perinatális szaktanácsadó, háromgyermekes édesanya, Entz Sarolta művészettörténész, perinatális tanácsadó,  háromgyermekes édesanya és Joós Andrea tanár, alkotó nő elhivatottságának, kreativitásának és lelkesedésének köszönhető, hogy a Szívtől-színig már javában gyűjti támogatóit az egyik közösségi finanszírozó oldalon.

A színező egy alulról jövő kezdeményezés folytatása

Sári és Márti együtt tartanak szülésre felkészítő csoportokat, és egy ilyen kurzusra jelentkezett néhány éve a párjával Andi, aki hamar azonosult a két perinatális szaktanácsadó szakmai szemléletével. „Az akkori párommal úgy gondoltuk, mindketten nyitottak vagyunk a családalapításra, de úgy éreztük, előtte tanulnunk kell magunkról, a szülővé válásról, ennek pedig a legjobb módja, ha eljárunk egy csoportba – meséli Joós Andrea. – A párkapcsolat lezárult, megfogant viszont a lányokkal közös projekt, a babaváró színező létrehozásának ötlete. Aztán még eltelt másfél év, mire igazából elkezdtünk dolgozni rajta.”

Színező készül a könnyebb szülésért

Joós Andrea, Entz Sarolta és Bakonyi Márti

A speciális színező részévé válik annak a kezdeményezésnek, amely az igény szerinti, természetes szülést támogatja, és amelyet Márti és Sári 2016-ban indított el egy, az EMMI-nek címzett petíció keretében. A kiáltványban, melyet mintegy hétezren írtak alá, megfogalmazták az igényt egy olyan kórházi referenciaszülészet létrehozására, ahol szakmailag teljes mértékben a háborítatlan szülési folyamatot pártolják. „A Bethesda Kórház főigazgatója örült a kezdeményezésnek, hiszen az alulról jövő támogatás erősítette a már orvosszakmailag is preferált szemléletváltás hivatalos, kórházi protokollba foglalását – mondja Bakonyi Márti. – A megvalósítás azóta folyamatban van, kicsit elhúzódik ugyan, de reméljük, hogy hamarosan megnyílik a referenciaintézetként működő szülészet. Fontos, hogy legyen egy hely, amely később más intézmények számára is példaként szolgálhat, amelynek módszereit más kórházak is átvehetik.”

Személyes élmények erősítik a szakmai célokat

Sári és Márti saját szüléseik során sokféle tapasztalatot szereztek külföldi és magyar kórházak szülészetein, ezeknek a megéléseknek jelentős részét azonban sajnos nem jó élményként őrzik. Ami jó a rosszban, hogy később, háromgyermekes anyaként megérett bennük az elhatározás, hogy segítőként más nőket támogassanak anyává válásuk útján. „A petíció benyújtását követően idővel az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nem csak a kórházak szakmai hozzáállását, hanem az anyák felkészültségét, gondolkodását is formálni szeretnénk. Ez vezetett oda is, hogy elvégeztük a perinatális szaktanácsadó képzést. Meggyőződésünk, hogy nem elég akkor elkezdeni gondolkodni a szülésen, a szülőségen, amikor már várandós vagy. És nem csak a testi folyamatokkal kell foglalkozni, hanem a lelkiekkel is.”

Átalakulás, változás zajlik ilyenkor testi-lelki szinten, ami magával hoz sok különböző érzést. Minden egyes szülés más és más, mindenki a saját módján szül és születik. Nincs két egyforma szülés-születés. Gyakran a véletlenre bízzuk az ezzel kapcsolatos döntéseinket vagy a mások által kitaposott utat járjuk. Fontos, hogy találd meg a saját utadat a szülésedhez! A babák rendelkeznek azzal az ősi tudással, hogy meg tudnak születni, és minden nő rendelkezik azzal a női erővel, amellyel meg tudja őt szülni. Az apa pedig anyát-babát támogatva, megtartva, figyelve tud aktívan részt venni a folyamatban. (idézet a kiadványból)

Színező készül a könnyebb szülésért

Speciális színező segít az elmélyülésben a leendő szülőknek

„A szülések, az anyaság hozta, hogy azt éreztem, hogy már nem az eredeti szakmáimmal, hanem egészen konkrétan az élettel vagy a halállal akarok foglalkozni – avat be Entz Sarolta, három gyermek édesanyja, akit első, angliai szülése után váratlanul ért a magyar szülészeten tapasztalt hozzáállás. –Angliában készítettem egy szülési tervet, az vezette a szakembereket. Aztán a második szülésemnél, ami már itthon zajlott, igazából nem is számítottam arra, hogy majd felraknak egy magas ágyra, ahol kimegy a vér a lábamból és számomra váratlan természetellenes pozícióban találtam magam. A harmadik előtt már sokat egyeztettünk, egyezkedtünk, de ennek ellenére sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.”

Mártinak első, testileg és lelkileg is nagyon nehéz szülése után két természetes, háborítatlan szülésben is része lehetett. „Nem csak a szülést őriztem meg pozitív élményként, hanem megélhettem annak hosszú távon kedvező hatásait is – meséli Márti, aki ugyanabban a kórházban szült mindhárom alkalommal, csak más szakemberek segítségével. – Már mindketten háromgyerekes anyák voltunk, amikor Sári előállt az ötletével: végezzük el a perinatális szaktanácsadó képzést. Én megnéztem a tantárgyakat, és nagyon megtetszett a tematika, úgyhogy belevágtunk.”

Az apák edukációja több pozitív szülésélményt hozhatna

Márti és Sári számára mindig is fontos volt, hogy szélesebb körökhöz szóljanak. A Szívtől-színig kiadvány megvalósulása is ezt a célt szolgálja. Márti szerint azáltal, hogy a leendő szülők tudáshoz jutnak, önismeretre tesznek szert, párhuzamosan kérdéseik is születnek, amelyek sokat segítenek a szülésükben. „Például jó dolog, hogy mernek otthon vajúdni az asszonyok – magyarázza Márti. – És nem rohannak rögtön az első fájásnál be a kórházba, hiszen egy jól beindult szülésnél nagyobb az esély arra, hogy a szülés a maga természetes útján menjen. Az apa is nagy hatással lehet a szülés-születés folyamatára, vagyis a férfiakat is erősíteni kell. Tudással. Például azért, hogy magabiztosabbak legyenek, bízzanak a nőben. Azzal is jó, ha tisztában vannak, hogy a lélek hullámzó, különösen vajúdás közben. A módosult tudatállapot, amibe ilyenkor a nő kerül, segíti a folyamatokat. Ebben az állapotban jó szülni, amikor a »gondolkodó« agy kikapcsol és helyette bekapcsol az ösztön. A szülés-születés egyébként ijesztő is lehet egy férfi számára. De ha az apa tisztában van a szülés folyamatával, akkor támogatni tudja az asszonyt.”

„A szülők közötti kapcsolat minősége ebben az időszakban is szorosan kapcsolódik az anya-gyerek egységhez. Ha az apa támogatja az anyát, akkor az anya az anyai viselkedést pozitívan élheti meg, és ezáltal az anyaságában hatékonyabban tud jelen lenni. Ez visszafelé is hat, mert amennyiben az anya kompetensnek érzi magát az anyaságában, a párjától még több pozitív megerősítést fog kapni, így kialakul egy spirális hatás, amitől a család egyre harmonikusabban működhet.” (idézet a kiadványból)

Színező készül a könnyebb szülésért

Fotó: Birth Your Colours – Szívtől-színig

Márti szerint a szülőpárt lenne jó támogatni, dúlának, szülésznőnek és orvosnak, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy ők szeretnék. Kulcsfontosságú, hogy az apák hogyan tudják támogatni a szülő párjukat. „Nagyon sokat számít, ha részt vesznek a folyamatban, ha elmennek a szülésfelkészítőre, egymással beszélgetnek. Egy kutatás szerint akkor lehet sikeres és jó élmény az apás szülés, ha három dolog teljesül: ha önszántából megy, ha aktív részese is tud lenni, és ha felkészült. Ha tisztában vannak azzal, hogy a vajúdás egy befelé irányuló út, hogy ilyenkor a nő távolodik a külvilágtól, lehet, hogy csendben szeretne lenni, és ez így van jól. Ha tudják a férfiak, hogy ilyenkor a női test dolgozik és ebben támogatják, kísérik, hagyják, hogy a nő menjen a saját útján, mert jól csinálja. A nőt rendkívül megerősíti, hogy a férfi is bízik benne, a tudásában. Szuper jó egy szülésnél, ha azt a visszajelzést kapod a másiktól, hogy nagyon jól csinálod.”

A színező 16 témát fejt ki a fogantatástól a gyermekágyas időszakig. „Minden témánál önismereti kérdéssel indítunk – mondja Sári. – Sok olyan információt közlünk, amelyek a saját tapasztalatokon és a kurzusainkat látogatók kérdésein alapulnak, és persze érintünk általános témákat is, de azért nem a szokásos „hétről hétre” füzetek sémája szerint. A Szívtől-színig sokkal szélesebb kitekintéssel, néprajzi, antropológiai rálátással igyekszik közelebb hozni a leendő szülőket a szülővé váláshoz, amelyekről az emberiség nagyon sokrétű tudást halmozott fel eddig. A biológiai folyamatokat pedig a maguk természetes szépségében szeretnénk ábrázolni, és azt gondoljuk, nagy jelentősége van a megjelenítésnek is. A kitolást például nem vízszintes helyzetben fogjuk látni, hanem sokkal inkább függőlegesben, hiszen az egy sokkal természetesebb szülési testhelyzet.”     

Andinak már van tapasztalata színezőkiadásban: öt éve adta ki első szervszínezőjét, a Szívtetkót, tavaly pedig orvos bátyjával a Színnel-Lélekkel kiadványt, amely főleg szívbetegeknek szól, és amelyben az információk mellett fontos szerepe van a színezésnek. „A saját női önismereti utamon már régóta kísér a rajzolás, az endometriózis betegségem feldolgozása során is sokat segített. Az emberi test pontosan tudja, mire vágyik, mi a jó neki. A színezés nem kényszer, azt csináljuk, amihez kedvünk van. Ha a tizedik oldal rajza szól hozzád éppen, akkor azzal foglalkozol. Tudományos magyarázata is van, hogy ez a fajta saját élményekre, intuíciókra épülő tevékenység lenyugtat, és ez nagyon kedvez a gyógyulásnak, ahogy a várandós állapotnak is. Ami jó a mamának, az a babának is. Az alkotás olyan állapotot hoz létre, hogy az ember elindul befelé, egyre inkább elmélyül, kilép az agyalásból, és ez nagyon fontos ma, nem csak várandósként. De a Szívtől-színig forgatása közben ez sem kötelező: ha agyalni van kedved, olvasol, ha nem, akkor színezel, vagy önismereti kérdésekkel foglalkozol egy-egy téma kapcsán.”

Nem lehet elég korán kezdeni az edukációt

A Szívtől-színig nemcsak azokhoz szól, akik babára vágynak vagy már babát várnak, hanem mindenkihez, akit a téma érdekel, hiszen mindannyiunkban vannak a születéssel kapcsolatos történetek. Alkotói ideálisnak tartanák, ha a szülőséggel és a szüléssel kapcsolatos kérdésekkel már tizenévesen foglalkoznának a gyerekek, ezért középiskolások és egyetemisták számára is tartanak pszichoedukációs kurzust. Andi biológiatanárként is tapasztalja, mennyire fontos lenne órákon is mélyebben foglalkozni a szülés témájával. „A legtöbb tanár sajnos kihagyja a kínos részeket, még a saját testünkkel való ismerkedés is tabu, nemhogy a szülés. Amikor szóba hozom, hogy mennyire fontos, hogy a szülő nő biztonságban érezze magát szülés közben, és igazából ez a párra, vagyis az apára is vonatkozik, a fiúk általában csak néznek nagy szemekkel. Mi közünk van a szüléshez? Hallom sokszor. Fontos lenne, hogy a gyerekek már otthon olyan értékrendet kapjanak, amelyben nagy szerephez jut az önismeret testileg és lelkileg is.”

Színező készül a könnyebb szülésért

Fotó: Birth Your Colours – Szívtől-színig

Azért is lenne kulcsfontosságú, hogy a fiataloknak már időben legyen tudása és saját elképzelése a szülésről, szülőségről, mert amikor már benne vagyunk, várandósan, csak sodródunk az árral: egyik vizsgálat követi a másikat, adminisztrációs ügyeket intézünk, az is lehet, hogy lakáshitelt, aztán azon pörgünk, mi mindent kell beszerezni a babának, és így tovább. Mindez sajnos nem az önismereti elmélyülést támogató körülmény. És a gyermekágyra való felkészülésről még nem is beszéltünk. Másrészt folyamatos kényszert érzünk, hogy a lehető legtöbb információ, a legújabb tudományos eredmények birtokába jussunk, miközben azonban elfelejtünk ösztönösen benne lenni a folyamatban és ez könnyen oda vezethet, hogy elveszíthetjük a bizalmunkat saját női képességeinkben.

Megfelelő tárgyi tudás és kellő önismeret birtokában fogunk tudni kérdezni és aztán tervezni, elhatározni dolgokat a szülésünkkel kapcsolatban. „Szerintem nem az a kérdés, hogyan tudunk egyensúlyba kerülni a rengeteg inger közepette – mondja Andi – én inkább úgy fogalmaznék, hogy biztatni kellene mindenkit arra, hogy az egyensúlyi állapot elérésére törekedjen, mert érdemes.”

Lassú szülés lesz a szemléletváltás, de már beindult

Sári, Márti és Andi hisznek az alulról jövő kezdeményezések erejében, mert egyre több irányból tapasztalják a szakma támogatását is. „Nemrég az ELTE-n, az Illyés napok keretében mutattuk be a készülő színezőnket és nagyon pozitív volt a fogadtatás a perinatális képzésen résztvevők körében – meséli Andi. – Az oldalunk követőtábora is érezhetően megugrott.” Márti hozzáteszi: „A perinatális képzésre és a tanácsadói tevékenységre egyre nagyobb az igény, most már egyre több szülésznő is elvégzi, és szerintünk az orvosok is rengeteg új információhoz jutnának a képzés során, ami kihatna a hozzáállásukra és kiegészíteni szakmai tudásukat. Az a cél, hogy a könyvvel is ezt az irányt támogassuk: minél szélesebb körben ismerjék meg ezt a fajta szemléletmódot, és így alkalmuk legyen a számukra megfelelő utat járni. Optimisták vagyunk, tudjuk, hogy ha lassan is, de az igény képes formálni a rendszert. Ezért kell az edukáció, az igények felismerése. Hogy amikor az orvoshoz megyünk, tudjunk és merjünk kérdezni, és ha belépünk egy kórházba, ne érezzük azt, hogy nem merünk kiállni magunkért.”

A Szívtől-színig projekt most egy közösségi finanszírozó oldalon várja támogatóit, majd várhatóan április végén kerül nyomdába. Andinak már vannak jó tapasztalatai a közösségi finanszírozással kapcsolatban, hiszen a Szívtetkó színező is így valósult meg. „Nagyon jó érzés, mennyi ember szeretete árad ilyenkor, csupa drukkolás, csupa jóindulat. Van, aki csak egy frankot küld, hogy támogassa a projektet egy virtuális ölelésért cserébe, de nekünk ezek is nagyon jólesnek – teszi hozzá a biológus-művész. Az alkotók nemzetközi piaccal is számolhatnak, ezért a kiadvány lesz egy angol nyelvű verziója is. – Már van érdeklődés Dániából azoktól a szakemberektől, akik a Szívtetkót is alkalmazzák a gyógyítás során. Márti és Sári pedig Hollandiából számít szakmai támogatókra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top