nlc.hu
Egészség

Amerikai állampolgárok koronavírus-oltása

14 éve Magyarországon él, mégsem kaphat oltást

Egy régóta itt élő amerikai állampolgár nem kaphat koronavírus-oltást, mert nincs tajszáma.
Koronavírus-vakcina

Egy nálunk élő amerikai állampolgár magyar felesége január óta küzd azért, hogy segítsen férjének koronavírus elleni védőoltást szerezni, de nem járt sikerrel – számolt be a 24.hu.

Krisztina férje 64 éves, asztmás, állandó tartózkodási kártyával és magyarországi lakcímmel rendelkezik. Tizennégy éve tanít vendégtanárként egy budapesti egyetemen, a fizetését Amerikából kapja egy nonprofit alapítványon keresztül. De mivel fizetés híján nincs munkaviszonya, az egyetem sem tudott segíteni neki az oltásban.

A férfi az eddigi magyarországi tartózkodása alatt egy magánszolgáltató közbeiktatásával vett igénybe egészségügyi ellátásokat. A magyar egészségügyi intézményeknek ez a cég fizetett teljes költségtérítést, amit a férfi amerikai egészségbiztosítójának számláztak ki.

Csakhogy jelenleg itthon a magánegészségügy nem szerezhet és nem adhat be koronavírus-vakcinát. Az oltópontok és a háziorvosok pedig csak a tajszámmal rendelkezőket olthatják.

Ez is érdekelhet vakcina, koronavírus Megnézem

Amikor Krisztina megkapta az oltást, a férje is vele volt, és lett is volna számára egy maradék adag, mert valaki lemondta az időpontját. Ám tajszám nélkül nem olthatták be. Hiába próbálkoztak az illetékes kormányhivatalnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél, azt mondták nekik, hogy pillanatnyilag nem létezik megoldás.

Az amerikai nagykövetségen a lapnak azt mondták, hogy minden amerikai megkaphatja az oltást, aki a tajszám helyett kilenc darab nullát gépel be a regisztráció során. Krisztináék ezt már korábban kipróbálták, de nem lett érvényes regisztrációjuk.

(Kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor)

További hírek az oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top