nlc.hu
Egészség

Az omikron variáns és a nyájimmunitás

Az omikron variáns elhozhatja a nyájimmunitást

Izraeli szakértők a fertőzőbb, de kevésbé veszélyes omikron variánstól várják a nyájimmunitást.

Az omikron variáns hatására az elmúlt néhány napban megnégyszereződött az új koronavírus-fertőzések száma Izraelben, ám a halálozások ezt nem követik hasonló mértékben, legalábbis egyelőre.

Vajó Zoltán allergológus és klinikai immunológus az Indexen azt írja: az izraeli tapasztalatok azt támaszthatják alá, hogy az omikron fertőzőképesebb, de nem okoz súlyosabb betegséget. Ottani szakértők pedig az omikron variánstól várják nyájimmunitás régóta áhított elérkezését.

Negyedik oltást adnak be egy férfinek

Egészségügyi dolgozó beoltja egyik munkatársát a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltás negyedik dózisával az izraeli Ramat Gan egyik kórházában 2021. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov)

Közben Izraelben már hivatalosan is engedélyezték a negyedik oltást a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők, a 60 évnél idősebbek, illetve az egészségügyben dolgozók számára.

Megváltoztatták annak a meghatározását is, hogy ki számít védettnek a koronavírus ellen. A jelenlegi definíció szerint védettnek tekinthető, aki három oltást kapott, vagy legalább két oltása van az utóbbi hat hónapon belül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top