nlc.hu
Egészség

Linda Evangelista a Vogue címlapján

A Vogue címlapján pózol elrontott szépészeti beavatkozása után Linda Evangelista

Linda Evangelista egy elrontott szépészeti beavatkozás után évekig remeteként élt, most azonban újra a Vogue címlapján látható. Mégsem szívesen nevezi ezt visszatérésnek.

Évekre eltűnt a nyilvánosság elől Linda Evangelista, ennek okára pedig tavaly ősszel derült fény: az ikonikus szupermodell 2015-2016-ban több alkalommal is elvégeztette magán a CoolSculpting nevű szépészeti beavatkozást, hogy csökkentse a combján, a hasán, a hátán, a csípőjén és az állán lévő zsírt. Az eljárás lényege, hogy sebészeti beavatkozás nélkül, fagyasztással csökkentik a zsírlerakódásokat, Evangelistánál azonban úgynevezett paradox zsírsejt-hiperplázia alakult ki, vagyis a zsírsejtek nem kisebbek, hanem nagyobbak lettek, emiatt pedig eltorzult a külseje.

Linda Evangelista

Linda Evangelista 2015-ben (Fotó: Gilbert Carrasquillo/FilmMagic)

A balsikerű beavatkozás után két korrekciós műtéten is átesett, azonban ezek sem javítottak a helyzeten. Mivel nagyon szégyellte a külsejét, évekig remeteként élt, az eljárást végző céget pedig 50 millió dollárra perelte, amiért nem tájékoztatták őt a lehetséges mellékhatásról.

A szupermodell idén februárban állt újra nyilvánosság elé, amikor a People magazinban megmutatta, hogyan torzította el a testét a zsírfagyasztás.

A múlt hónapban aztán már arról szóltak a hírek, hogy Evangelista visszatér a modellszakmába, azonban ez csak részben igaz. A brit Vogue legfrissebb számának címlapján ő szerepel, illetve interjút is adott a lapnak, melyben őszintén beszélt az elmúlt évek nehézségeiről, a jelenről és jövőbeli terveiről is.

Ha tudtam volna, hogy a mellékhatások közé tartozhat a megélhetés elvesztése, és hogy annyira depressziós leszel, hogy utálod magad… Nem vállaltam volna a kockázatot

– szögezte le.

Evangelista elmondta: mindenfelé szembejöttek vele a CoolSculpting hirdetései, és úgy érezte, hogy pontosan neki szólnak. Az eljárás kecsegtetőnek tűnt, hiszen azt ígérte, hogy műtét és lábadozási idő nélkül szabadít meg a makacs zsírlerakódásoktól. „Szóval nekivágtam – és visszafelé sült el.” 

Az elrontott beavatkozásokat aztán zsírleszívással próbálta helyrehozatni, ám mindhiába. „Az egész testemen bemetszéseket ejtettek. Varrataim voltak, kompressziós ruhadarabokat hordtam, nyolc héten át szorosan be volt tekerve az egész testem – semmi sem segített.” Kétségbeesése tetőpontján aztán koplalni kezdett. „Annyira elkeserített, hogy elköltöttem ezt a sok pénzt, hogy úgy gondoltam, az egyetlen módja annak, hogy helyrehozzam mindezt, ha nulla kalóriát fogyasztok, ezért csak vizet ittam vagy legfeljebb megettem néha egy rúd zellert vagy egy almát. Elment az eszem.”

A szupermodell elárulta azt is, minden tőle telhetőt megtett, hogy gyermeke, Augie elől elrejtse, min megy keresztül, ám ő így is észrevette, hogy anyja mentális állapota megváltozott.

Két évvel ezelőtt aztán elmagyarázta a helyzetet fiának. „Annyira megértő volt, amennyire csak lehet egy 13 éves. Mondtam neki, hogy per lesz, és hallhat olyasmit, ami zavarba ejtheti. Ő pedig azt válaszolta: »Miért jönnék zavarba? Sajnállak. Nem jövök zavarba.« Aztán azt mondta: »gondoskodni fogok rólad, ne aggódj«. Melyik szülő akar terhére lenni a gyermekének?”

Evangelista saját bevallása szerint még mindig nem tud a tükörbe nézni, és azt sem tudja elviselni, ha valaki megérinti a testét. „Meggyógyultam lelkileg? Egyáltalán nem” – jelentette ki. Nagyon hálás ugyanakkor minden támogatásért, amit az elmúlt években kapott a barátaitól és a divatipartól. Bár ő lett a Fendi új kampányarca, illetve elvállalta a szereplést a Vogue-ban is, mindezt mégsem szívesen nevezi visszatérésnek. 

„Annyira hiányzik a munkám, de őszintén, mit tehetnék?” – fogalmazott, kiemelve, hogy a most készült fotókon is szinte teljesen el van fedve a teste. Úgy érzi, nehéz lesz olyan modellmunkákat kapnia, ahol ne kellene takargatnia magát, vagy különféle trükkökhöz, illetve retusáláshoz folyamodni. A Vogue fotózásán Pat McGrath sminkes gumiszalagok és tapaszok segítségével húzta hátra az arcbőrét, az állkapcsát és a nyakát.

A valóságban nem ilyen az állkapcsom és a nyakam – és nem tudok mindenhová tapasszal és gumiszalaggal mászkálni.

Amikor mindezek fényében a testpozitív szemléletmódról kérdezték, így válaszolt: „Tudod mit, próbálom szeretni magam olyannak, amilyen vagyok, de a fotók miatt… Nézd, a fotókról úgy gondolom, hogy azokkal fantáziákat teremtünk. Álmokat teremtünk. Szerintem ez megengedett.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top