nlc.hu
Egészség

A világ legnagyobb veseköve

Eltávolították a világ legnagyobb vesekövét

A leghosszabb és a legnehezebb vesekő rekordját is megdöntötte.

A világ legnagyobb vesekövét távolították el egy betegből Srí Lankán június 1-jén. A nagyjából grapefruit méretű, 13,372 centiméter hosszú és 801 gramm súlyú vesekő két világrekordot is megdöntött. A Guinness Rekordok Könyve szerint a korábbi leghosszabb vesekő 13 centiméteres volt és Indiában műtötték ki 2004-ben, míg a legnehezebb vesekő rekordját 2008-ban, Pakisztánban állították fel, 602 gramm súllyal.

A rekorder vesekövet a Srí Lanka-i hadsereg colombói  kórházában távolították el a páciensből. 

A világ legnagyobb veseköve

Fotó: Sri Lanka Army

A vesekövek olyan szilárd anyagdarabokból állnak, amelyek genetikai és környezeti tényezők miatt kristályosodnak ki a vesében, a húgyvezetékben vagy a húgyhólyagban. Viszonylag gyakoriak, az emberek mintegy 10%-át érintik életük egy bizonyos pontján, és egyes tanulmányok szerint még gyakoribbá válhatnak.

 A legtöbb típus megelőzhető a hidratáltság megőrzésével és a nátriumbevitel csökkentésével. A Mayo Clinic szerint napi 1,89-2,8 liter víz fogyasztása segíthet a kisebb – 3 milliméternél (0,11 hüvelyknél) kisebb átmérőjű – kövek kiürülésében a húgyúti rendszer átöblítésével.  

A 3 milliméter átmérőjűnél nagyobb kövek eltávolításához gyakran kiterjedtebb kezelésre, például műtétre van szükség. Az ilyen kezelések közé tartozik a hanghullámok alkalmazása a kövek széttörésére vagy a hát alsó részén ejtett kis bemetszésen keresztül végzett műtét.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top