nlc.hu
Egészség

A világ 10 legjobb kórháza

Betegek millióit kezelik, és új gyógymódok után kutatnak – Ez a világ 10 legjobb kórháza

A kórházi ellátás minősége mellett több mint 85 ezer szakember mondta el a véleményét, és a betegek visszajelzéseit is figyelembe vették az intézmények rangsorolásánál.

Már hatodik éve állítja össze a világ legjobb kórházainak rangsorát a Newsweek és a Statista. Az idei, 2024-es lista elkészítéséhez 30 ország 2400 általános egészségügyi ellátást nyújtó kórházát értékelték több mint 85 ezer orvosi-szakértői vélemény, a kórházi ellátási mutatói, a betegek elégedettsége és egyéb adatok alapján. 

Lássuk a világ 10 legjobb kórházának rangsorát, és néhány mondatban bemutatjuk az intézmények gyógyító- és kutatási tevékenységét is – nem meglepő, hogy a legtöbb helyen a mesterséges intelligencia (AI) egészségügyi felhasználása van fókuszban. 

1. Mayo Clinic

Rochester, Minnesota, Egyesült Államok

A Mayo Clinic központja a minnesotai Rochesterben

A Mayo Clinic központja a minnesotai Rochesterben (Fotó: Unsplash)

Ez a hatodik év, hogy a klinika zsinórban a lista élére kerül. A központi intézményük mellett Arizonában és Floridában is vannak kórházaik, valamint tucatnyi társult intézménnyel rendelkeznek szerte az Egyesült Államokban. Ebben a kiterjedt egészségügyi rendszerben évente 1,3 millió beteget látnak el közel 130 országból, több mint 76 ezer ember foglalkoztatnak, és 2022-ben 16,3 milliárd dollárt termeltek. A központban új technológiákkal mozdítják előre az orvosi kutatásokat, például azon dolgoznak, hogy a kolonoszkópiai vizsgálatok során a mesterséges intelligencia segítségével korábban felismerjék a vastagbélrákot.

2. Cleveland Clinic

Cleveland, Egyesült Államok

A több mint egy évszázados Cleveland Clinic 77 ezer egészségügyi dolgozót, 23 kórházat és 275 járóbeteg-ellátó intézményt foglal magában Ohióban, Floridában, Nevadában, Kanadában, Londonban és az Egyesült Arab Emírségekben. A 2019 óta rendre a lista második helyén álló, folyamatosan bővülő innovációs központ a szerotonin felfedezéséről, az első sikeres gégeátültetésről, valamint az egyik legagresszívebb mellráktípus, a tripla negatív emlőrák elleni vakcina kifejlesztéséről ismert.

A klinika kutatói úttörők az orvosi felfedezések terén, az IBM-mel együttműködve tavaly bemutatták az első, az egészségügyi kutatásokra kifejlesztett kvantumszámítógépet, januárban pedig arról számoltak be egy tanulmányban, hogy a mesterséges intelligencia modelljei hogyan játszottak szerepet az immunterápia fejlesztésében.

3. Toronto General Hospital

Toronto, Kanada

A Torontói Általános Kórház Kanada legnagyobb egészségügyi-kutatási szervezetének, a University Health Networknek a zászlóshajója, amely a kórház mellett több intézetből áll. A csaknem 200 éves múltra visszatekintő kórház Kanada és Észak-Amerika egyik legnagyobb szervátültetési központja, ahol először végeztek sikeres egy- és kétoldali tüdőátültetést.

Nemrégiben azt kutatták, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia az orvosoknak a donortüdő vizsgálatában és a transzplantáció lehetséges kimenetelének bemutatásában, ami drámaian növelheti a sikeres szervátültetések számát.

4. The Johns Hopkins Hospital

Baltimore, Egyesült Államok

A Johns Hopkins Kórház épülete a marylandi Baltimore-ban

A Johns Hopkins Kórház épülete a marylandi Baltimore-ban (Fotó: Rob Carr/Getty Images)

A Johns Hopkins Medicine 10 milliárd dolláros integrált egészségügyi vállalkozásának oktató részlege, a Johns Hopkins Kórház vezető szerepet tölt be az orvosi kutatásban számos területen, beleértve az idegsebészetet, a szívsebészetet és a gyermekpszichiátriát. Az ott folyó új kutatásokban olyan vérmarkereket keresnek, amelyek alkalmasak lehetnek a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek, például a szülés utáni depresszió és a betegségekkel összefüggő szellemi hanyatlás azonosítására. Vizsgálják továbbá a mesterséges intelligencia használatát szemészeti vizsgálatokhoz, valamint azt, hogyan lehet AI-val javítani az orvosi szűrővizsgálatokat, például a mammográfiát.

5. Massachusetts General Hospital

Boston, Egyesült Államok

Az 93 ezer négyzetméteres bostoni Massachusetts Általános Kórház több mint 2400 orvost foglalkoztat, akik évente 51 ezer fekvőbeteget kezelnek, és több mint 1,5 millió járóbeteg- és sürgősségi ellátást végeznek. Az ország harmadik legrégebbi kórháza működteti az Egyesült Államok legnagyobb kórházi kutatási programját 9500 kutatóval és egymilliárd dollárt meghaladó éves kutatási tevékenységgel.

2023-ban az MIT-vel együttműködve kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencián alapuló eszközt, amely a CT-vizsgálatok alapján akár hat évre előre jelezheti a tüdőrák kockázatát. A kutatók azt is vizsgálják, hogyan lehet az AI-t felhasználni bizonyos sejtek degenerációjának előrejelzésére.

Így értékelték a kórházakat

A rangsorhoz az alábbi 30 ország kórházait vizsgálták, sajnos Magyarországon nincs benne: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Malajzia, Mexikó, Norvégia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Tajvan, Thaiföld.

Az értékelésnek négy fő pillére volt:

  • Online felmérés: Összesen 85 ezer orvos és egészségügyi szakembert kérdeztek. A résztvevők kórházakat ajánlottak az országukban és a világban (saját intézményt nem lehetett megnevezni.)
  • Kórházi mutatók elemzése: az ellátás minősége, higiénia, betegbiztonság, várakozási idő, orvos-beteg arány. Ezek országonként eltérőek, így a nemzetközi összehasonlításnak vannak korlátai.
  • Betegelégedettség: Milyenek voltak a páciensek tapasztalatai a kezelés után? Elégedett volt a kórházzal és az orvossal? Ajánlaná-e az intézményt?
  • Betegértékelésen alapuló kimeneti mérés: Külföldön egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a beteg szemszögét bemutató mérések az egészségügyi szolgáltatók értékelésében és a minőségfejlesztésben. A betegértékelésen alapuló kimeneti mérés (Patient Reported Outcomes Measure, PROM) lényege, hogy a páciens maga értékeli az állapotát – akár a kezelés előtt és utána is. Ez a betegközpontú megközelítés értékes információkat szolgáltat a szakembereknek ahhoz, hogy teljesebb képet kapjanak az ellátásról, és célzottabban fejleszthessék. A lista elkészítése során az is szempont volt, hogy bevezették-e, illetve alkalmazzák-e ezeket a méréseket.

6. Charité–Universitätsmedizin Berlin

Berlin, Németország

A több mint 300 éves múltra visszatekintő kórház évente mintegy 860 ezer beteget lát el a járó- és fekvőbeteg-ellátásban a német fővárosban. Közel 100 osztályon 5200 kutató és orvos dolgozik. Itt is kiemelt figyelmet kap a mesterséges intelligencia, az ezzel foglalkozó részleg gyakran vesz részt uniós projektekben, például egy 64 millió dolláros kísérleti és tesztelési programban az egészségügyi AI és robotika területén.

A kórház a Covid-19 kutatásairól is híres, beleértve a vírusról szóló közel 2000 tudományos publikációt, valamint a programot, amelyben a hosszú covidot kezelik.

7. Karolinska Universitetssjukhuset

Stockholm, Svédország

A Karolinska Egyetemi Kórház a Stockholm melletti Solnában

A Karolinska Egyetemi Kórház a Stockholm melletti Solnában (Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

A Karolinska Egyetemi Kórház Svédország első számú egészségügyi intézménye, ahol tavaly több mint 334 ezer beteget láttak el, és közel 57 ezer műtétet és beavatkozást végeztek. Az elöregedő társadalom miatt a kórház új technológiai megoldásokkal bővíti a szolgáltatásait: virtuális ellátást működtetnek, például távoli egészségügyi kontrollt, hogy javítsák a krónikus betegségben szenvedők helyzetét. A Karolinska Institutet orvosi egyetem oktatókórházaként az intézmény ismert az erősen specializált ellátásról, valamint kiemelt szerepet kapnak a különböző kutatások, amelyekben összesen 2500 szakember vesz részt. A tudósok egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíthet a rákos szövetek adatainak kiértékelésében.

8. AP-HP – Hôpital Universitaire Pitié Salpêtrière

Párizs, Franciaország

A híres Sorbonne Egyetem oktatókórháza az Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, Európa legnagyobb kórházcsoportjának része. A francia főváros szívében fekvő kórház 90 épülete 85 hektáron terül el, 11 osztályon 77 orvosi és sebészeti szakterületet képviseli magát 10 különböző központban.

Egy nemrégiben közzétett tanulmányban az urológiai osztály az ország kutatóival együttműködve a mesterséges intelligencia segítségével javította a cisztoszkópiás (húgycső- és hólyagtükrözés) technikákat, ezzel elősegítve a hólyagrák felismerését.

9. Sheba Medical Center

Ramat Gan, Izrael

Tavaly nem fért be a top 10-be, de idén visszatért az elitbe az intézmény, amely Izrael első katonai kórházaként jött létre. Ma az ország legnagyobb civil kórháza, amely évente több mint egymillió beteget lát el. A komplexum 159 orvosi osztályt és klinikát, 33 laboratóriumot és négy szakkórházat – akut-, rehabilitációs-, női- és gyermekkórházat – foglal magában.

A kórház digitális innovációs központja fejlesztette ki az Aidoc nevű, mesterséges intelligenciával támogatott triázsolási (betegosztályozási) és értesítési rendszert. 2018-ban kezdték használni, ma pedig világszerte több mint ezer kórházban alkalmazzák. Számos funkciója mellett az Aidoc hatékonyan elemzi a képalkotó eszközök felvételeit, hogy segítse a pontos diagnózist. A Hamász október 7-i támadása után ez a rendszer segített abban, hogy a kórházba érkező rengeteg sérült közül kinek van szüksége a legsürgősebb ellátásra, aminek köszönhetően életeket mentettek.

10. Universitätsspital Zürich

Zürich, Svájc

A zürichi egyetemi kórház 1204-es megalapításától kezdve a svájci és a nemzetközi orvostudomány egyik vezető intézményévé vált. A 43 osztályon és intézetben dolgozó 1500 orvost foglalkoztató kórházban évente 42 ezer fekvőbeteget és 500 ezer járóbeteget lát el. Egy innovatív robotizált mikrosebészeti eljárás segítségével a kórház orvosai tavaly képesek voltak egy nehezen kezelhető nyirokeltömődést lecsapolni egy olyan eljárással, amely más betegeknél is alkalmazható lehet.

Egy másik újítás, hogy rákközpont mesterséges intelligenciát használ az onkológiai képfelvételek elemzésére. Így azonosítani lehet az emberi szem számára esetleg észrevehetetlen jeleket is, a korai felismerés pedig hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top