nlc.hu
Egészség

Vényköteles marad az esemény utáni tabletta

Döntött a kormány: Vényköteles marad az esemény utáni tabletta

Kevés volt az 50 ezer aláírás és a szakmai állásfoglalás, a Belügyminisztérium hajthatatlan az esemény utáni tablettákkal kapcsolatban.

Egyetlen ország van az Európai Unióban, ahol vényköteles marad az esemény utáni tabletta: Magyarország – derült ki a Belügyminisztérium Népszavának adott válaszából. A vénykötelezettség eltörléséről 2009 óta zajlik vita Magyarországon, az egyszerűsítést támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata és a közelmúltban a Patent Egyesület petícióját is 50 ezren írták alá.

Marad a recept

Marad a recept

De az élet is a vénynélküliségre mutat, ugyanis – bár a tabletta az aktus után 72 órán belül alkalmazva akadályozza meg a terhességet – sokan a sürgősségire rohannak be receptért, így viszont akadályozzák a betegellátást.

Épp ezért egyes helyeken előre megírt receptekkel várják a nem kívánt terhesség miatt aggódókat, illetve a magánellátásban is mindössze 10 ezer forintért írnak fel receptet, gyakorlatilag mindenfajta kivizsgálás nélkül – vagyis hiába vényköteles most a tabletta, csak bosszúságot okoz, alapos orvosi kontrollt nem jelent.

De a belügyi tárca hajthatatlan, így mostanra mi maradtunk az egyetlen uniós tagállam, ahol nem elég a patikába sietni egy-egy önfeledt aktus után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top