Egészség
Szponzorált tartalom

Ez áll a székrekedés hátterében – oldd meg hatékonyan!

Mi a megoldás a székrekedésre? Mi válthatja ki? Egy biztos: ne várjunk napokig, lépjünk azonnal a tettek mezejére, ha jelentkeznek a kellemetlen tünetek! Elmondjuk, miért!

Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha a székürítések száma heti háromnál kevesebb vagy két székürítés közt 48 óránál hosszabb idő telik el. A széklet a normálisnál sokkal keményebb, az ürülés lassú és nehezen, csak erőlködés árán megy, ami után megmarad a teltségérzet is.

Székrekedés okai

Ne féljünk orvoshoz fordulni a problémánkkal (Fotó: Getty)

A székrekedés okai

  • mozgásszegény életmód
  • kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya
  • stressz
  • rostszegény étrend
  • terhesség

Befolyásolhatja az életformánk is!

Például új munkahely, külföldi utazás, vagy idegen helyen való alvás miatti stressz gyakran a székletürítés zavarát okozhatják.

Bizonyos gyógyszerek, ételek ugyancsak kiválthatják

A hús, a péksütemények, a kekszek, a csokoládé, a zsíros fogások, a gyors ételek, amik hosszabb emésztést igényelnek, de az alkohol és a koffein szintén kiváltó okai lehetnek a székrekedésnek.

Székrekedéssel járó betegségek

Székrekedéssel járhat a Crohn-betegség, az életminőséget rontó irritábilis bél szindróma (IBS), a vastagbél-divertikulózis, az aranyér, továbbá a végbél és a vastagbél elváltozásai, gyulladásai. Kiválthatja a pajzsmirigy-alulműködés, lupus, vesebetegség, cukorbetegség, idegrendszeri betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór), agyvérzés, de a gerincvelőt ért sérülések és a krónikus stressz is.

Nem szabad pánikolni, van megoldás!

Székrekedés ellen gyorsan segít a megemelt rostbevitel.

A rostok ösztönzik a táplálék áthaladását a belekben, csökkentik a mérgező anyagok felszívódásának lehetőségét, letakarítják a bélfalat, növelik a béltartalom térfogatát, ami az egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek.  

A bélmozgást elősegítő ételek:

  • a gyümölcsök,
  • zöldségek,
  • a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, valamint a tejtermékek.

Folyadékpótlás

Szervezetünktől vizet von el a légzés és az izzadás, de vizet veszítünk az anyagcsere-folyamatok során, emiatt, ha nem pótoljuk, annak számos negatív következménye van, többek között a székrekedés. A folyadék ugyanis segít fellazítani a salakanyagot, hogy az könnyen kiürülhessen a szervezetből.

Egy átlagos felnőtt számára a napi folyadékbevitel 2-3 liter, ennek egy részéhez a táplálékból is hozzájuthatunk (zöldségek, gyümölcsök, levesek, főzelékek, turmixok stb.).

Probiotikumok

A jótékony, más néven probiotikus baktériumok szedése különösen javasolt, ha a probléma krónikus! Ezek a jótékony baktériumtörzsek a bélflóra alkotóelemei, hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, az emésztőenzimek termelődéséhez, így közreműködnek a székrekedés megelőzésében. Fogyasztásukkal helyreállíthatjuk a bélflóra egyensúlyát, csökkenti a bélgázok termelődését, támogatja a normális bélmozgást.

Székrekedésre tea!

Székrekedés elleni tea például a gyermekláncfű.  Különféle hashajtó, bélgörcsoldó vagy székletlazító gyógynövények közül válogathatunk, de arra készüljünk fel, hogy ami másnak bevált, az nem biztos, hogy nekünk is segíteni fog. Remek választás az akácvirág vagy a borsmenta, míg az aloe vera lé és a kutyabengekéreg jóval erőteljesebb hatású.

Házi praktikák mellé: hashajtó!

A tabletta, végbélkúp mellett ma már fel nem szívódó, hashajtó szirupok is léteznek, amelyekben semmilyen segédanyag nincs, illetve még prebiotikusak is, azaz jótékony hatással vannak a bélflórára.

Bátran alkalmazzuk ezeket a készítményeket, de ami a legfontosabb: ha jelentkezik a probléma, azonnal kezeljük!

Piackutatásokból kiderült, aki székrekedéssel küzd, a második vagy legkésőbb a harmadik nap nyúl csak hashajtó készítményhez.  Ne várjunk, minél előbb kezdjük el a terápiát, és a tünetek megszűnéséig alkalmazzuk.

Fontos! Forduljunk orvoshoz, ha a panaszok egy hétig is elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik!

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top