nlc.hu
Életmód
Megtérülõ beruházás vagy kidobott pénz?

Megtérülõ beruházás vagy kidobott pénz?

Veszítettek-e népszerûségükbõl az üzleti iskolák? Érdemes még MBA-re járni? Ha igen, hová és mennyiért? De a legfontosabb kérdés: mit kapunk a pénzünkért?

Szükség van rá?





Kezdjük a legfontosabbal: valóban szükség van MBA diplomára ahhoz, hogy valaki megszerezzen egy jobb munkát, vagy előrelépjen munkahelyén? A vitatkozók nem jutottak közös nevezőre a kérdésben, de talán nem is lehet, hiszen akad példa arra is, hogy valaki azért szerzett meg egy állást, mert jónevű MBA diplomával rendelkezett, és arra is, hogy éppen ezért nem. 





Abban azért nagyrészt egyetértettek a vita résztvevői, hogy ma ez a legmagasabb szintű üzleti (menedzser) diploma, amelyet nemzetközileg is elismernek. Igaz, olyan vélemények is elhangzottak, melyek szerint a magyar diplomák értéke nem ugyanolyan külföldön, mint egy harvardi, whartoni vagy más amerikai MBA-diplomáé.

Ma annak, akinek MBA diplomája van, magasabb a munkaerőpiaci értéke. A munkáltatók is tisztában vannak azzal, hogy az MBA kurzusokon – jó esetben legalábbis – sokkal gyakorlatiasabb tudásra lehet szert tenni, mint a hagyományos egyetemi képzéseken. Az FN karrierszakértője, dr. Juhos Andrea szerint a program során könnyen lehet hasonló érdeklődésű és hátterű emberekkel találkozni, akik nagy valószínűséggel nemcsak az iskolapadban ülnek, hanem valamelyik multi középvezetői székében.


Mikor érdemes elkezdeni?

Juhos szerint csak 30 év körül, némi élet- és szakmai tapasztalattal, valamint előképzettséggel érdemes ilyen képzésre jelentkezni. A legjobb munka mellett beiratkozni (még ha vizsgaidőszakban okoz is némi nehézséget), mert így rögtön gyakorlatban is ki lehet próbálni a tanultakat.


Általános tudnivalók





Az MBA a Master of Business Administration fokozat rövidítése 

• Az üzleti életben csúcsdiplomának számító MBA oklevél megszerzésének előfeltétele a felsőfokú végzettség és a munkahelyi tapasztalat
• Az MBA programok felsőfokú gazdasági végzettségűek számára általában 2 évig tartanak, de vannak 3-4 éves kurzusok is
• Az angol nyelv alapos ismerete általában szükséges az MBA program sikeres teljesítéséhez
• Egy teljes MBA program elvégzése 500 ezer és 7 millió forint közti összegbe kerülhet
• Néhány esetben lehetőség nyílik tandíjkedvezményre
• Számos európai business school is kínál MBA programokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top