nlc.hu
Életmód
Harmóniában a természettel

Harmóniában a természettel

Õsidõk óta tisztelet övezi az új életet jelképezõ csírázó magot. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy nedvesség és megfelelõ hõmérséklet hatására a magban szunnyadó anyagokból keletkezõ vitaminok, ásványi sók, enzimek alkalmasak a tavaszi fáradtság megelõzésére, hozzájárulnak egészségünk megõrzéséhez.




A mag szénhidrátokat, főként keményítőt, fehérjéket és némi zsiradékot tartalmaz. A növekedésben megsokszorozódik a csírák vitamintartalma. Értékes ásványi anyagai közül említésre méltó a kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas. Magas rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, serkenti a bélmozgást.


Csíráztatásra kizárólag étkezés céljára árusított, vegyszermentes, hántolatlan magot használjunk. Célszerű bioboltokban kapható csíráztatóedényt vásárolni. Ebben az emeletes építményben akár többféle magot is hajtathatunk. Jobb híján megteszi egy befőttesüveg vagy egy régi szita is. Az edény megválasztásánál gondoljunk arra, hogy a csírák az eredeti mag térfogatának többszörösére nőnek.


A magokat leöblítjük, majd tizenkét órára beáztatjuk. Ezután a vizet leöntjük, a magokat a csíráztatóedénybe terítjük, és világos helyre állítjuk. Naponta kétszer langyos vízzel leöblítjük az „ültetvényt”. A duzzadó maghéj alól hamarosan előtörnek az apró hajtások. Négy-öt nap múlva megkóstolhatjuk őket. Ha nem szeretnénk a növénykéket tovább nevelni, hűtőszekrényben egy hétig károsodás nélkül tárolhatjuk. Közben már a következő „vetést” gondozhatjuk.
A gabonafélék hajtásai gyulladáscsökkentő, értisztító és daganatellenes hatásúak. A búzafű például bizonyos rákfajták esetében csökkenti az onkoterápia mellékhatásait, gátolja az áttétek kialakulását, javítja a betegek életminőségét.


Elsősorban a szívnek jó a hüvelyes növények zsenge hajtása. Gazdag vasforrásként a vérszegénység természetes orvossága. Daganatellenes vegyületei elsősorban a vastagbél- és az emlőrák esetében hatásosak, illetve hatékonyan megelőzik az egészséges sejtek rosszindulatú elfajulását. A hüvelyesek kellemetlen következménye a fokozott gázképződés az arra érzékenyeknél. Ezt elkerülhetjük a magas fehérje-, vas- és C-vitamin-tartalmú mungóbab csírájával.


Az olajos magvak erénye, hogy a vízben oldódó B- és C-vitaminok mellett a zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmazzák. A napraforgócsírában megtalálható az összes aminosav. Rostjai segítik a bélmozgást. Ásványi anyagai közül a kalcium, vas, magnézium, fluor mellett különösen fontos a jód, amely a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.


A káposztafélék, a brokkoli, a vöröshagyma hajtása jótékony hatású a gyomor- és nyombélfekély kezelésében. Vértisztító, javítja a keringést, rendszeres fogyasztásukkal számos daganatfajta kialakulása megelőzhető.
A retekcsíra természetes antibiotikumként gyógyítja a légúti megbetegedéseket. Kiüríti a bélférgeket, megszünteti az emésztési panaszokat. Vízhajtó, májtisztító, bőrszépítő.


A zsázsa, más néven vízitorma csírája a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontos. Magas A-, C-, E-vitamin- és szeléntartalmának köszönhetően sejtvédő, fiatalító hatású. Növeli a férfierőt. Hasonlóan jótékony az ízletes mustárcsíra is.
A tavaszi csírakúra hatása kettős. Méregteleníti, egyúttal létfontosságú anyagokkal tölti fel szervezetünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top