Életmód

Így őrizd meg az alakodat kismamaként!

Kilók miatt aggódó kismamák, titkos hamburgerek, szinte az utolsó hónapig tornázó várandósok. Nyilván nincs egy közös nagy megoldás arra, hogy terhesen hogyan maradj formában. Kismamák mesélik el, ők hogyan csinálják.

Amikor várandós leszel, már nem csak magadért felelsz. Nem ilyenkor kell csodamódszereket

kipróbálni, engedni kell, hogy a természet végezze a dolgát, elfogadni, hogy megváltozik a tested, alakulsz kívül és belül is. Emiatt bántani magad (mint sajnos a legtöbb nő teszi) szerintem nem szabad. A testünk tudja, mi a dolga, sokszor az agyunk ront el mindent. Mert mindenáron soványnak kell lenni, mert minden kismama bombanő kell, hogy legyen. Nem kell, csak legyünk egészséges és fitt kismamák, együnk okosan, és mozogjunk, amennyi jól esik. Mindenki más, mindenkinek magának kell tudnia, hogy mi a legjobb neki és gyermekének.

Nem hiszek abban, hogy valamit is el kell hagynunk az étkezésünkből, sőt. Mindenre szükségünk van, de normális mennyiségekben. Amit a mai embernek meg kell tanulnia, az a mértékletesség, mert többnyire habzsolunk. A legtöbben tudják, hogy sok zöldségre és gyümölcsre van szükségünk, tudják, hogy a fehér lisztnek és a cukornak milyen hatásai vannak, tudják, hogy a tartósítószeres ételek rosszak, mégis úgy élik az életüket, hogy ezeket figyelmen kívül hagyják. És bizony nem arról van szó, hogy nem lehet a cukrászdában megenni terhesen vagy anélkül egy sütit vagy egy fagyit, vagy nem fér bele néha esténként egy kis popcorn a tévé előtt.

Nonó a kislányaival
Nonó a kislányaival

Nekem két csodálatos kislányom van, Amira és Panka. Mikor Amirával teherbe estem, 80 kiló voltam, volt sportmúltam, de a terhesség előtti 4 évben már nem mozogtam rendszeresen. Csodálatos terhességem volt, nem mondhatom, hogy nem, de sajnos a magas vérnyomás, vizesedés nem került el. 16 kilót híztam, ami talán nem is lett volna olyan sok, ha nem kezdek magamhoz képest súlyfelesleggel. A szülés után 4 hónappal már majdnem 100 kilót mutatott a mérleg. Elhittem például, hogy ha sokat eszem-iszom, több lesz a tejem. Aztán tudatosan 10 hónap alatt majdnem 40 kilót fogytam. Ekkor lettem várandós a második kislányommal. Vele is 16 kilót híztam, de végig mozogtam, és odafigyeltem arra, hogy egyek mindent, de megfelelő minőségben. A szülés után sokkal könnyebben visszaállt a súlyom és a várandóságom alatt sem volt problémám sem a vérnyomásommal, sem a vizesedéssel.

 
Lius, 24 hetes kismama – plusz 5 kiló

Tudatosan készültem a teherbe esésre és a terhességre is. Kislánykorom óta valamilyen formában az életem része a sport, így a terhességem előtt kiemelt figyelmet fordítottam a rendszeres mozgásra. Két és fél éve csatlakoztam Nonó életmódcsoportjához, azóta igyekeztem helyesen táplálkozni. Terhességemet a mozgás rendszeresítése, az étkezésekre való odafigyelés ellenére is túlsúllyal kezdtem, ezért oda kell figyelnem, hogy mit eszem. Szerencsére nem jönnek rám zabálási rohamok, a mozgásnak sincs akadályozó tényezője, így a 24. hétig 5 kg plusz van rajtam.

Izabella, 33. hetes kismama – plusz 6 kiló

Izabella
Izabella

Mindig is teljesen átlagos alkatú nő voltam, aki persze folyamatosan el van foglalva vele, hogy pár mínusz centi és kiló de jó lenne innen-onnan, de valljuk be, enni igen is jó. Eddig 6 kilót szedtem fel  a terhességem alatt, és ezt remek teljesítménynek ítélem meg. Alapvetően aktív, de nem kimondottan sportos életet éltem, és ez a várandósságom alatt sincs másképp. A mai napig pattanok bátran biciklire, lépcsőzök pár emeletet, sétálok vagy jógázom, de persze egyre kisebb távokon és rövidebb ideig. Csak ami igazán jólesik. Szerintem a szerencse mellett ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy eddig minden kellemetlenség elkerült. Az nagyon vicces volt, hogy a 4. hónapig szinte folyamatosan gyorséttermi kaját kívántam. De annyira, hogy néha sajtos hamburgerekkel álmodtam, és bizony előfordult, hogy el is csábultam.

Ez volt az egy igazi leküzdeni való kihívás, mert ezen kívül szerencsére zöldséget és gyümölcsöt etet velem a babám. (Mondjuk abból van, hogy akár egy kilót is egy nap alatt.)  Ahogy nő a pici, egyre kevesebb helye van odabenn, és a hatalmas étvágyam is szép lassan csökkent.

 Era, 28 hetes kismama

Era
Era

Lánykorom óta küzdöttem a súlyommal. Az első 2 terhességemnél nem voltam fitt kismama, semmilyen mozgást nem végeztem, az étkezésre se figyeltem. A mostani, harmadik terhességemnél megfogadtam, hogy oda fogok figyelni, és mozogni is fogok, hát persze az elején rosszul voltam, és csak az egészségtelen ételek csúsztak le. Körülbelül a 20. héttől, mikor már jól éreztem magam, visszatértem a cukor és fehér liszt nélküli ételekhez. Sok gyümölcs és zöldség, illetve fehérje… és tornázni is elkezdtem. Az első szülés után rengeteget ettem, gondoltam, így lesz sok tejem, csúnyán elhíztam. A második terhességemet vékonyan kezdtem, 16 kilót híztam, könnyebb volt utána az eredeti súlyomat újra elérni. Bízom benne, hogy könnyebben fog menni a mostani szülés, és a súlyom visszanyerése is, és büszkén sétálhatok majd a 3 gyermekemmel!

Csillag, 35 hetes kismama – mínusz 4 kiló

Nem készültem tudatosan a babára, mert éppen egy hatalmas életmódváltás kellős közepén

jártam: 25 kiló már mögöttem volt, de igencsak hiányzott az ideális súlyomhoz még 25 kiló mínusz legalább. A párommal úgy döntöttünk, vágjunk bele, annyi rosszat hall az ember, milyen nehezen esnek teherbe a nők…

Az orvosommal egyeztetve a terhesség alatt továbbra is tartom a kalória- és szénhidrátszámlálást, ennek köszönhetően a terhesség első 4 hónapjában 4 kilót fogytam, amit jelenleg a 35. hétben is tartok. A babám szépen fejlődik, korának megfelelő méretű és súlyú az ultrahangok alapján, nem vizesedem, nincs magas vérnyomásom, és a cukrom is teljesen rendben van. Az első 3 hónapban egy könnyebb kardió edzést csináltam, majd váltottam kismamatornára és a pilatesre. Egészen a 30. hétig csináltam heti háromszor, azóta nehezen viselem a hasam, hamar bekeményedik, nem volt kellemes az edzés, de továbbra is heti rendszerességgel gyalogolunk a párommal, az jólesik.

Nikóca, 27 hetes kismama

Én már 4 éve nagyon odafigyelek arra, hogy hogyan táplálkozom, és heti négyszer-ötször rendszeresen mozogtam is a terhesség előtt.  Amikor megtudtam, hogy babát várok, folytattam tovább a mozgást, de sajnos az első 12 hét alatt nagyon fáradt voltam, és munka után alig vártam, hogy le tudjak dőlni.  Aztán a második trimeszterben már éreztem, hogy nagyon hiányzik a mozgás, és újrakezdtem.

Bevallom, megkívántam néha-néha a nem éppen egészséges ételeket. Ezen a téren úgy vagyok, hogy ha egyik nap eszem csokit, édességet, akkor másnap igyekszem odafigyelni, hogy egészségesen egyek, de nem csinálok ebből lelkiismeret-furdalást. Nyilván nem véletlenül kívántam meg az adott ételt. A második trimeszterben azt tapasztaltam, hogy kirobbanó formában vagyok, most a 27. hétben járok, és kezdem tapasztalni, hogy fáradok. Jelenleg plusz 6 kilónál járok, de a lényeg az, hogy a babánk egészséges legyen!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top