nlc.hu
Életmód
Vakvezető kutyára szerelt kamera mutatja meg, hogy bánunk sérült embertársainkkal

Vakvezető kutyára szerelt kamera mutatja meg, hogy bánunk sérült embertársainkkal

Egy 37 éves, egykori orvos döntött úgy, hogy vakvezető kutyája, Kika segítségével szembesíti az embereket nemtörődöm viselkedésükkel.

A szóban forgó brit orvos, Amit Patel két éve veszítette el a látását egy degeneratív szemrendellenesség miatt. Az úgynevezett keratoconus a szaruhártyát érinti, és olyan strukturális változásokat idéz elő benne, ami idővel jelentősen befolyásolja a látás minőségét.

Amit a betegség miatt mindkét szemére megvakult, és bár orvosai az elmúlt években több szaruhártya-átültetést is végeztek rajta, az operációk sajnos nem jártak sikerrel. “Összetörtem, mikor közölték velem, hogy egy ideig nem műthetnek újra” – mondta a BBC-nek Amit, majd hozzátette, élete 2015-ben újabb fordulatot vett, miután csatlakozott hozzá segítőkutyája, Kika.

Az aranysárga golden retriever azóta elválaszthatatlan gazdájától, mindenhova kíséri őt Londonban, ám a közös útjaik az esetek egy részében egyáltalán nem felhőtlenek. “Kikát rendszeresen zavarják munka közben, és sokszor meg is ütik őt a zacskókkal, táskákkal” – mondja Amit, aki főként emiatt úgy döntött, GoPro kamerát rögzít Kika hámjára, hogy felvehesse, hogyan bánnak vele és segítőjével az emberek.

A férfi a BBC-nek elárulta, az esetek 99 százalékában segítőkész és kedves emberekkel találkoznak, de időről időre belefutnak olyanokba, akik ennek homlokegyenest ellenkezői. “Sose felejtem el a nőt, aki mögöttem állt egy sorban, és váratlanul kiabálni kezdett velem, mert szerinte feltartottam őt és a mögötte állókat. Még arra is felszólított, hogy kérjek bocsánatot” – emlékezett vissza az egykori orvos.

A GoPro-videókat Amit felesége, Seema nézi át, mielőtt férje posztolná azokat a Twitter-oldalára: “Seema segít eldönteni, hogy az atrocitás, ami ért bennünket, szándékos, vagy épp véletlen volt-e” – mondja Amit, majd hozzáteszi: a mindennapok során a legnagyobb gondot a türelmetlenség, a túlméretes csomagok, a rosszindulat és a nemtörődömség okozzák. Reméli, a videók segítségével rádöbbenti majd az embereket arra, hogy igenis figyelniük kell sérült, fogyatékkal élő embertársaikra.

Olvass még többet a segítőkutyákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top