Életmód

Durván szigorítanák a tűzijátékok használatát

A jövő nemzedékek szószólója szerint túlságosan megengedők a pirotechnikai eszközök beszerzésével és használatával kapcsolatos jogszabályok.

A jövő nemzedékek szószólója azt kéri a belügyminisztertől, hogy szigorítsa a tűzijátékok lakossági használatát, és társadalmi párbeszédet sürget a témában – írja az MTI.

Fotó: Unsplash

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írta, Bándi Gyula szerint túlságosan megengedők a beszerzésre és a használatra vonatkozó rendelkezések, pedig a tűzijáték légszennyezési, állat- és egészségvédelmi szempontból is aggályos.

A szakszerűtlenül használt és tárolt tűzijátékok többször okoztak már baleset, és több lakossági petíciót is indítottak a betiltásukért – tette hozzá.

Bándi szerint közelíteni kell az európai példákhoz a nemzetközi összehasonlításban feltűnően engedékeny hazai szabályozást. A jelenleg majdnem szabadon forgalmazható kisebb, 1. és 2. osztályú pirotechnikai eszközöket csak 18 év felettiek, a veszélyesebb, 3. besorolású eszközöket pedig csak rendőrségi engedéllyel rendelkező pirotechnikai szakértők vásárolhassák meg – javasolta.

A szószóló azt szeretné, hogy magánrendezvényeken csak szakértők közreműködésével, előzetes rendőrségi bejelentéssel lehessen tűzijátékot használni, szilveszterkor és – állami ünnepek kivételével – egyéb ünnepi alkalmakkor pedig csak az önkormányzatok lebonyolításában rendezett, közösségi szervezésű tűzijátékokat tartanának.

Bándi úgy látja, az új szabályozással a környezetkímélő, csendes tűzijátékok elterjedését is elő lehetne segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top